715 1

Експертно правителство е най-вероятният изход след предсрочните избори

Неслучилата се реформа в съдебната система е една от причините за загубата на ГЕРБ, каза Методи Андреев

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

ГЕРБ имат много сериозни структури, Цветан Цветанов е уникален организатор. ГЕРБ вероятно ще бъдат най-голямата парламентарна група след предсрочните избори, но ще имат по-малко присъствие от сегашното. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV депутатът Методи Андреев, член на ПГ на ГЕРБ. По думите му коалиция между ГЕРБ и БСП е невъзможна.

Тъй като идва 2018 г., когато България трябва да поеме председателството на ЕС, ни е нужно стабилно правителство, припомни Андреев и допусна, че е възможно да се направи експертно правителство, подкрепено от малка политическа партия. При тази конфигурация без видими мнозинства най-вероятно ще се търси такъв изход, добави депутатът. Според него влизаме в спирала и това е големият проблем.

„Беше намерено някакво условно мнозинство, което по много точки не намираше общи виждания, но от тук нататък това ще става все по-трудно.

Причината за загубата на ГЕРБ на президентските избори не трябва да се търси само в Цецка Цачева. Тези избори много трудно биха били спечелени и с по-силни кандидати, тъй като беше показан силен протестен вот. Надали личността на Цачева може да предизвика такъв протестен вот, добави Андреев.

Според него това е несбъднатата реформа. Кабинетът „Борисов 2” дойде след едни многодневни протести. Хората не искаха корпоративни модели, това беше силна протестна кампания, която подеха интелигентните, тези от средния и дребния бизнес и ГЕРБ се възползва от тази вълна, каза още Методи Андреев.

Той добави, че е имало шанс да се направят впечатляващи реформи. Това, което видяхме обаче е половинчато, тръгнаха европейските програми, направи се много като строителство, но хората останаха с чувството и с убеждението, че общественият ресурс не се разпределя справедливо и че отива в едни близки до властта фирми. Това е една от причините за протестния вот, според депутата.

Неслучилата се реформа в правосъдната система също. Беше направена една крачка напред, но тя не можа да даде очакваната справедливост, каза още той.

"За мен лично реформите, които бяха обявени, не се сбъднаха в този вид. Беше създадена една илюзия, че се правят реформи. По-добре едно правителство да падне, ако е силно реформистко, отколкото да падне, защото не може да прави реформи".

Единствената реформа, която е постижение е тази в енергетиката, смята Методи Андреев, според него това не е успяло да впечатли хората.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Валкирия
    Отговор
    1 19:42  22.11.16
    Тоя е егати смешника,ако такива като него ги бяха изритали от ГЕРБ сега нямаше да се стигне до тук.

Напиши коментар:


Публикувай