581 0

Декларация в подкрепа на мажоритарния вот

Стефанаки Йоанис

Декларация

В подкрепа на проведения на 6.11.2016 г. Референдум за въвеждане на чиста мажоритарна система в два тура

Ние, български граждани с най-различни професии, житейски възгледи и политически убеждения, обединени от общата загриженост за България, настояваме за въвеждането на изцяло мажоритарна избирателна система в два тура, така както се произнесоха повече от два милиона и половина български граждани на проведения на 6.11.2016 г национален Референдум. Партийните централи положиха неистови усилия референдума да не се състои, а когато това се случи и то по такъв категоричен начин, те извадиха своите придворни „специалисти“ и „експерти“ по изборни системи, които така добре се вписват в политическия модел от последните 27 години, за да бранят статуквото в държавата. Поредната порция внушения и откровени лъжи по отношение мажоритарния вот станаха ежедневие. Партийният картел и неговите щатни говорители започнаха клеветническа кампания срещу бунта на гражданите, като заклеймиха пряката демокрация за вредна и опасна. И това се прави с ясната цел да разколебае българските избиратели от волята им, заявена толкова категорично на референдума. Българският парламент се нуждае от морални личности, които със своя професионализъм, почтеност и отговорност не се страхуват да застанат лице в лице със своите избиратели. Българските граждани настояват да упражняват директно конституционното си право - сами да избират хората, които ги представляват в институциите. Сега това им право е узурпирано от партийните апарати и тяхната върхушка.

След дълги години разочарование и огромен срив на доверие към държавните институции, политическите партии и действащите правила, българското общество достигна предела на търпимост. Днес , благодарение на пропорционалната система в институциите е представена партийната номенклатура, а не гражданите. Представителната демокрация се изроди в партокрация. Хората търсят промяна, защото са отвратени от манипулациите на политическата класа и търсят един честен начин за избор на хора с морал и достойнство в управлението на страната. Мажоритарният избор е единственият начин, по който българите ще имат свои истински представители. 27 години се убедихме, че всякакви варианти на партийни листи и декоративна „мажоритарност” водят до едно и също - партийните шефове назначават безлични послушници, които са напълно чужди на българския народ. Използвайки именно такива хора, партиите се превърнаха в мощен инструмент на задкулисието. Мажоритарният избор е естествен, демократичен и води до най-високата възможна легитимност на народните представители. Само такъв вот може да ги накара да бъдат отговорни пред хората, които са ги избрали. Убедени сме, че това е основополагащото начало на радикалните демократични промени, които българското общество желае.

Не сме против партиите – те са важни и необходими за политическата система, но трябва да бъдат коренно променени и е илюзия да очакваме, че ще го направят сами. Убедени сме, че мажоритарният избор ще демократизира партиите, като ги превърне от еднолични в общност от личности. Това ще доведе до демократизирането на държавата и нейните институции.

Днес, ние имаме уникалния шанс да променим системата така, както суверена на страната ни ясно и категорично заяви на проведения Национален Референдум. Опитите за подмяна или промяна на гласуваните вече въпроси ще бъде покушение срещу демокрацията и бъдещето на България. Затова ние настояваме 43 Народно събрание безпрекословно да изпълни волята на суверена!

България


Още по темата

 • Да се чуе гласът на хората

  Да се чуе гласът на хората

  Нужно е да бъде чут гласът на хората, които искат да променят система. Досегашната пропорционална система дава повече власт на елита и олигархията, а ...
  23.11.2016
  15 577
  16

Напиши коментар:


Публикувай