Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 12:14, обновена 24 Ноември, 2016 10:36 16 356 16

Да се чуе гласът на хората

  • мажоритарен вот-
  • референдум-
  • пресконференция-
  • избори
Да се чуе гласът на хората - 1
Снимка: Факти.бг

Нужно е да бъде чут гласът на хората, които искат да променят система. Досегашната пропорционална система дава повече власт на елита и олигархията, а не на обикновенните граждани. Това предизвика масовото гласуване на референдума.

Това заяви на пресконференция в БТА Боян Атанасов от инициативата „100 процента мажоритарен вот“.

В момента не се дава косъм да падне от главата на политическия елит, каза Боян Атанасов.

Защитавам мажоритарната избирателна система от 2005-2006 г., когато президентът Георги Първанов постави началото на дискусията, заяви Мира Радева.

Нашите политици за 27 години показаха, че страх и срам нямат. И ще продължат да го показват, ако ние не им кажем, че ние сме суверенът, заяви Мира Радева.

През всичките години на демокрация се забелязва ерозиране на доверието в институциите, които се избират чрез пропорционалната система. Стигна се дотам, че парламентът започва с 20% доверие и 70% недоверие.

В същото време кметовете и президентът са с висок рейтинг, защото се избират с мажоритарен вот. Политиците носят своята отговорност пред избирателите, припомни Мира Радева.

При пропорционалната избирателна система партиите си назначават партиите. При мажоритарния вот хората си избират своите представители, отбеляза Валери Найденов. Той отбеляза, че промяната на избирателната система ще запази партийното многообразие в парламента, отбеляза журналистът.

В парламента на Франция има 12 партии и 20 независими депутати, а в Австрия, където има пропорционална избирателна система има шест партии, отбеляза Валери Найденов.

В България защитници на мажоритарния вот са хората, които са печелили такива избори като бившия президент Георги Първанов. Истината е, че в момента нямаме партия, която има готовност да издигне 240 кандидати.

Основната идея е как да направим собствената си къщичка по-подобрена, а не някой от някъде си да получи дял от властта само, защото го има. Малки партии винаги е имало и ще ги има, отбеляза Мира Радева.

За 27 години българите видяха плюсовете и минусите за двете системи. По пропорционалната система избираме парламент, а мажоритарно избираме кметове и президент. Партиите избягаха от дебата. Българските граждани обаче излязоха и ясно казаха на референдума, че искат мажоритарна система. В момента така нареченият елит се опитва да отнеме основното право на българина да решава, отбеляза Иван Сотиров. Той припомни, че над 50% участваха в референдума. Две трети от тях ясно подкрепиха въпросите. Сега една шепа хора се опитват да ни наложат, че те имат право да решават, а всички останали са прости.

Когато народът избира депутатите – той е мъдър, а когато суверенът потърси отговорност от своите представители, той е прост. Такава е ситуацията. В момента се подготвя измама. Партиите не искат промени и се опитват да ни пробутат нещо различно от мажоритарна система с балотаж. Това е все едно да отида в магазин и да искам да си купя мъжко сако, а продавачът ми пробутва женско с аргумента, че в момента се носи унисек, обобщи Иван Сотиров. Той припомни, че от началото на демокрацията е застъпник на мажоритарната система.

Елит е този, който задава посоката на движение, припомни Иван Сотиров. Той отбеляза, че в момента се налага политиката за сочене с пръст и да бъдат порицани.

Никой от партийните лидери не е гарантиран, че в едномандатните райони ще спечели. Освен това те не могат да преживеят поражението. За последните години те се смятат за партийна каста, чиято има гарантирани места в парламента. Ние виждаме как те гастролират от една партия в друга. Цената се плаща от партиите, но не от партийните лидери. Така загиват партиите, а не партийните лидери, които непрекъснато правят нов проект. Желязната лейди Маргарет Тачър също е губела избори, но е продължавала напред. Това заяви Иван Сотиров.

Смесените системи са много по-лоши от мажоритарните. Всяка мажоритарна система е много по-добра от всяка пропорционална и смесена система.

Смятаме че е нужно да бъде чут гласа на хората които мислят за тази държава, как да се промени системата и младите хора да не заминават в чужбина. Как да се направи промяна на системата, която в момента дава повече власт на елита и олигархията отколкото на обикновените хора. Лъжите които се изричат за мажоритарния вот обаче не са само от днес, те не са спирали повече от 20 г., заяви Боян Атанасов.

Аз съм социолог и изследвам общественото мнение вече 27 г., заяви Мира Радева.

Основната причина да защитавам мажоритарната система и то не от сега, в същност е че наблюдаваме един и същи филм вече 27 г. Най-добрите парламенти са достигали 56 % на доверие в първите месеци, след което доверието към тях тръгва стремглаво надолу. Институции, които са мажоритарно избрани задържат доверието по-дълго, например президентската институция. Кметската власт е тази, която системно поддържа висок рейтинг на доверие. Това е така защото гражданите могат да наблюдават непосредствено това, което правят избраниците им, каза Радева.

Обръщала съм се към френския опит, не само защото съм френски възпитаник, ами и защото френския модел е по-мек от американски и английския. Той е избирателна система на два тура. Тази система е много близка до начина, по който българите са свикнали да избират. Колкото повече се задълбочава дебата започвам да мисля обаче, че на нас не ни трябва да си избираме толкова мек вариант, защото страха е много дисциплиниращ, каза Радева.

Мажоритарната система е по-хубава защото отрязва пътя към колективната безотговорност. Много е лесно когато няма кой да поеме отговорност да се сплетем като свински черва. Вижте колко кметове подадоха оставка след журналистически разследвания. Много се лъже и защитава статуквото. Този вой срещу мажоритарната система е и заради това, че нито една от големите партии няма готовност да изкара 240 читави кандидати, за които да гласува народа. Пропорционлната система е нечестна, подчерта Радева.

Пропорционалният вот дестабилизира партиите отвътре, защото не изгражда вътрешни пресявки на кандидатурите. Това посочи Мира Радева. През 90-те години на миналия ХХ в. от Консервативната партия учеха СДС, че човекът трябва да е добре познат на местните общности. След това той преминава през стъпките на партийната йерархия, за да се обучи. А у нас как е, ако не се познаваш с Цветан Цветанов или Корнелия Нинова нямаш шанс да попаднеш в партийната листа. За това хората казват, че не харесват партиите и техните кандидати - парашутистите. Преференцията я тествахме и се получи феномена Ана Баракова или 15/15, припомни Мира Радева.

За да контролираме народните представители, ние трябва да го познаваме. Сега се губят сто на сто гласовете на хората, обобщи Валери Найденов.

Според Иван Сотиров мажоритарната система ще има демократизиращ ефект за самите партиите. С мажоритарния вот ще принуди партиите да избират личностите на места, които са балансирани и популярни личности. Мажоритарният вот ще дисциплинира и ДПС, смята Иван Сотиров. Според него ще се махне от политическата карта етническата карта.

Хитлер губи мажоритарните избори за президент, но се добира до властта чрез пропорционалната система, припомни Боян Атанасов.

Мафията и олигархията обича несигурността, а мажоритарният вот изгражда стабилност, посочи Иван Сотиров. Той не пропусна, че мажоритарната система е най-евтината като правене на кампания. Ние трябва да се научим да правим кампания през целия мандат, а не както е сега се залага на скъпите медийни кампании.

Вижте Ценко Чоков преди беше от ГЕРБ, а сега се ползва от ДПС. Сега партиите чрез пропорционалната система използват местните олигарси, за да ги „цедят“, припомни Иван Сотиров.

В момента имаме много по-зависими медии от началото на прехода. Вижте преди имахме личности в парламента, а сега имаме Бат Сали, припомни Мира Радева. Какво ще ни плашат сега, че чрез мажоритарната система щели да влязат неграмотни, а Бат Сали откъде влезе в парламента, риторично попита Мира Радева. ,

Трябва да спасим България, заключи Валери Найденов.

Гражданската инициатива „100% мажоритарни избори” даде пресконференция на тема: „Граждани за истински избори”. В нея участваха учредители на гражданската инициатива Валери Найденов, Иван Сотиров, Мира Радева и Боян Атанасов. Тя беше излъчвана на живо във фейсбук страницата на Факти.бг.

По темата работи и Анжелина Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 6 Отговор
    Ами сега като лидерите на партиите а и не само те, се кандидатират на две различни места а после отидат да работят в европарламента или станат министри и ми идват е такива кат Бат Сали за награда на осигуреният електорат , а не че аз съм го избрал
  • 2 На кукав лето

    13 9 Отговор
    Оставете бате Бойко да си върши работата и да си строй, иначе ще видите само цигански гета, колкото и красиви приказки да слушате
  • 3 Като слушате глупак получавате глупости

    13 11 Отговор
    Измамата беше да се направи референдум безда се обясни на хората за какво гласуват, дори и глупакът Трифонов не знае че това което предлага е обратното на това което си мисли
  • 4 5566

    7 1 Отговор
    В момента е в ход,,пране на политици,,
    Обвиняват ги ,оправдават ги поради липса на доказателства и излизат пред публиката с ,,документ-ЧИСТИЧЪК,,
    Ще изкривят вота така,че да ни се доплаче после.
    Ще ни управляват вече,, изпрани ,,стари муцуни.
  • 5 Електурална единица

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" В същото време кметовете и президентът са с висок рейтинг, защото се избират с мажоритарен вот..." Леле -мале. ами те кметовете са едни от най-големите мошеници в държавата...През тях минават милионите ,с които се пълнят партийните каси ...Самите кметове са издигнати на изборите от партийните централи...
  • 6 смешен плач

    4 2 Отговор
    Дори в коментарите си лъжат, като казват, че над половината с право на глас са участвали в референдума. Резултата на ЦИК казва друго. От гласувалите пък много не са го подкрепили, вкл. и аз, защото считам, че само мажоритарен вот ще е изкривяване представителството на народа. Съпоставете гласувалите със ЗА по отделните въпроси към общия брой на имащите право на глас и ще получите около 35-38 %. Тогава защо пренебрегват гласа на неподкрепящите и в т.ч. незаинтересованите от това? Както правилно е отбелязал № 3, не може от глупак да очакваш различно от глупости.

    Коментиран от #7

  • 7 реформатор на деформаторите

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "смешен плач":

    смешен плач, ревльо, покажи един политик в последните 25г , за който са гласували 2 500 000 "за" . Ако намериш такъв , кажи го ! Иначе платените тролове изпълзявате от дупките си по желание на
    благодетелите си и включвате л..нометите си на пълна мощност! И така 27год. До тук !!!

    Коментиран от #16

  • 8 Театрал

    2 2 Отговор
    ВСИЧКИ "ПОЛИТИЦИ" В БЪЛГАРИЯ СА РОДЕНИ ОТ ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ НА БОЛШЕВИШКИЯ ИНТЕРНАЦИОНАЛ !!! ДО КАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ ХВАНАТ ТОЯГИТЕ, ТЕАТЪРА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ОЩЕ 100 ГОДИНИ.
  • 9 обективен

    3 0 Отговор
    И как изборите ще променят статуковото в България ми е много интересно?
    Как мажоритарните избори няма да облагодетелстват олигархията и ще дадат повече права на гражданите???????
    Това е абсолютен популизъм и се повтаря, като мантра по медиите, които са пак на тези същите олигарси, включително и този сайт!
    Прост народ, слаба държава!
  • 10 Едикой си

    0 1 Отговор
    Сега партиите няма да могат да редят и пренареждат листи...и някой от горе...който е купил цяла партия например...няма да може да нарежда дУпетатите...казвам дУпетати защото те са такива в момента..
  • 11 Кое Кое

    2 0 Отговор
    Кой глас на Хората на Георги Гергов-Станишев-Слави Трифонов-Цацаров-Борисов-Пеевски
    или на Софиянски-Божков и Сие
    Кое и Къде е новото!!
    Не ви ли е ясно че Трифонов подготвя почвата
    за Борисов Президент,Трифонов Премиер останалите пригласят за плънка и парлама
    като няма субсидии откъде ще са парите на партиите и тогава всеки стабилно накрал се се връща обратно със свой представител директно купен и издигнат
  • 12 Времето е наше

    2 0 Отговор
    Щом масонерията се е задействала, значи работата е дебела...
    Явно готвят политическа революция чрез революция в избирателната система. Нямаше задълбочено, обективно обсъждане на "100% мажоритарен вот" преди вота на референдума, подведоха хората и сега грачат от името на "народа".
    Според мен, целта е създаване на възможност за формиране на огромни мнозинства от една или две партии в парламента, което ще даде възможност за промяна на Конституцията без Велико народно събрание, промяна на териториалното устройство на България и превръщането й във федерация от автономни области /както иска Местан/ и, накрая, поглъщане на част или всички автономни региони от задаващата се нова /възстановена/ Османска империя.
    Свободните зидари не си играят. Те "правят" историята...
    "Времето е наше!"
  • 13 обективен

    1 0 Отговор
    Обяснявам много просто.
    Всички въпроси във референдума са измислени много хитро, от големи хитреци, защо?
    Намаляме субсидиите на партиите на 1 лв, супер, обаче, какво се получава след това?
    При мажоритарните избори ще се кандидатират хората с ПАРИ, а кои са хората с пари? Олигарсите, или техни подставени лица!
    Факт ли е това? Факт!
    Не забравяйте, че за всичко се ПЛАЩА, за свободата и демокрацията, също се ПЛАЩА, дали с пари, дали с кръв, винаги се плаща, а демокрацията е СКЪПА екстра!
    Разликата между мажоритарните избори и пропорционалните е, че ще сме видели как изглежда дУпетата преди да сме го избрали, това е, но той пак си е дУпетат, няма как иначе, защото ПАРАТА ПРАВИ БОРБАТА!
    Ако олигарсите нямаха далавера от референдума, нямаше да го проведат въобще, нямаше да приемат и задължителното гласуване, що си мислите, че ей така, с едно гласуване и хайде хоп, ша са упраим, толкова наивни хора има в България, че чак се плаша.
  • 14 обективен

    1 0 Отговор
    Комуняги, ДС-та, Шестаци, УБО, КГБ-та, милиционери, мутри, мутреси, номенклатури, партийни секретари, комсомолски секретари, кредитни милионери, олигарси милиардери, групировки, плеймейтки, футболисти и най-обикновени рецидивисти.

    ИЗБОРА Е ВАШ, ВИЕ СТЕ СУВЕРЕНА! :)
  • 15 tikvata boiko

    1 1 Отговор
    Важното е да има магистрали и саниране а хляба да е 5 лв
  • 16 смешен плач

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "реформатор на деформаторите":

    Ако беше поне малко интелигентен щеше да отвориш справката и да видиш с колко е избран Желю Желев. Да ти го спестя мъченето - 2 738 420 и това са 52,85% от гласувалите на втори тур. Но пък който вярва на учиндолски селяни е лесно манипулируем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове