3 390 13

Патриотите готови да съставят правителство

До тази криза се стига заради безотговорността на министър-председателя, който демонстрира Наполеонов комплекс, каза Симеонов

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Анжелина Димитрова

„Патриотичният фронт“ има готовност да състави правителство в рамките на настоящия парламент. Това обявиха лидерите на коалицията Красимир Каракачанов и Валери Симеонов след консултациите при президента.

Готови сме да приемем мандата в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила, заяви Валери Симеонов. По думите му президентът е единственият отговорен политик, който не желае криза, нови избори и служебни правителства, което ще хвърли страната в безвремие.

„Ние изразихме нашата позицията, че до тази криза се стига заради безотговорността на министър-председателя, който демонстрира Наполеонов комплекс“, каза Симеонов. По думите му Борисов е поставил държавата пред изпитание, когато тя е имала стабилност.

„Имаме парламентарно мнозинство, особено в новия формат на коалиция „Обединени патриоти“ и обща подкрепа за правителството минимум 130 човека. Така че няма никаква криза в момента. Тя е изкуствено създадена“, заяви Симеонов.

„За съжаление поради желанието за пълно обсебване и еднолична власт от Борисов се стига до тази криза в момента“, каза още той и добави: „Заявили сме пред г-н Плевнелиев, че има необходимото парламентарно мнозинство и във връзка с тази криза обсъдихме възможни два варианта. Първото, което искам ясно да заявя пред вас и убедено – ние сме готови да приемем мандат в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила.“

Ако погледнем чисто егоистично партийно ние - „Обединените патриоти“ имаме най-големия ръст и имаме чисто партиен и егоистичен интерес изборите да са още утре, за да вкараме 50-60 депутати в парламента, посочи Симеонов.

По думите му обаче те разсъждават по-отговорно от останалите партии, най-вече ГЕРБ и БСП, които според него са готови да потопят страната в криза. Според него администрацията вече не работи, плащанията са спрени. „Част от Жандармерията и Армията е изтеглена от границата и хвърляме страната в криза, която ще продължи. При тази хипотеза – сегашният президент назначава служебно правителство, идва новият президент на 22 януари назначава още едно служебно правителство и чак тогава насрочва датата за изборите“, обясни той.

Те не могат да бъдат по-рано от края на март и дотогава – 5 месеца държавата е в безвремие и криза. „Аз смятам, че е абсолютно безотговорно поведение това, което направи ГЕРБ, хвърляйки страната в криза“, каза още Валери Симеонов. „Загубил си избори – загубил си избори. Вместо да си извадиш поука защо си загубил и какво искат хората, да се обърнеш откровено и да кажеш: „да сбърках на едно, две места“, а не да повтаряш само за Северни, Южни тангенти, метро и други глупости. Може да кажеш: "да, явно има нещо, което обществото не харесва и трябва да го коригираме“, коментира още той.

Държавният глава Росен Плевнелиев проведе днес консултации с Парламентарната група на Патриотичния фронт в рамките на конституционната процедура след гласуваната оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов. На „Дондуков“ 2 президентът разговаря със съпредседателите на формацията Красимир Каракачанов и Валери Симеонов.

С представителите на парламентарните групи държавният глава дискутира възможността да бъде съставено ново правителство в рамките на действащото Народно събрание, възможните дати за предсрочни парламентарни избори, както и неотложните приоритети, които са на дневен ред в 43-ото Народно събрание.

Росен Плевнелиев посочи, че ще положи всички усилия политическата криза да не се превърне в парламентарна. От своя страна представителите на ПФ благодариха на Плевнелиев за „държавническото и отговорно поведение в трудния за страната момент“.

„Вярвам, че настоящият парламент има възможности и ресурс, който е необходимо да бъде реализиран. Гражданите искат да видят работещи институции, гарантиращи справедливост и правила, еднакви за всички“, категоричен бе по време на срещата Плевнелиев.

„От съществена важност е приемането на Закона за държавния бюджет за 2017 г., както и антикорупционното законодателство, което ще бъде силен положителен сигнал към нашите европейски партньори“, заяви по време на срещата Плевнелиев

В хода на разговора държавният глава препотвърди виждането си, че в момента страната е в стабилно финансово състояние и изрази надежда, че това ще продължи занапред.

Общо бе разбирането, че след провелия се национален референдум промените в изборното законодателство трябва да бъдат подготвени внимателно и въведени след необходимото широко обсъждане.

По време на консултацията беше подчертана загрижеността и необходимостта работата и подготовката по предстоящото през първата половина на 2018 г. Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, да не изостава от график.

Утре кръгът от консултации при държавния глава завършва с представители на парламентарните групи на АБВ и ПП „Атака“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кирил
  Отговор
  1 14:30  23.11.16
  двама потомствени доносници и мошеници
 • onq s konq
  Отговор
  2 14:34  23.11.16
  М..ната му на Каракачанов,но Симеонов НАИСТИНА МЕ РАЗОЧАРОВА!
 • Ттт
  Отговор
  3 14:43  23.11.16
  Патриоти ,хаха!!това са самозабравили са пополисти
 • ДСОУЕННУНВУ
  Отговор
  4 15:16  23.11.16
  БЕЗСРАМНИ ЧЕНГЕТА

 • Чичо ви
  Отговор
  5 15:42  23.11.16
  Пробвайте момчета ! Кога друг път ще ви се случи ?....
 • Ник
  Отговор
  6 15:44  23.11.16
  Ако искат да запазят последните си рейтинги, те нямат друг полезен ход. Другите обаче няма да им го позволят! Себичността на Борисов и Нинова, страха от обезличаване РБ и откровената омраза на ДПС са силен мотив! И общият мотив на всички парламентарно представени е да бързат с изборите за да не може външни играчи като Марешки и Трифонов да се организират.
 • P.s.
  Отговор
  7 15:48  23.11.16
  Е са я втасахме! Пръдльовци!
 • Тодоров
  Отговор
  8 15:50  23.11.16
  Защо всеки като Валери Симеонов, усвоил парламентарно-кулоарните хватки, си мисли, че става за държавен ръководител. Сигурно си е намислил да става министър на вътрешните работи и да поеме МВР. Само, че след година ще имаме втори Атанас Атанасов - едно политическо плямпало без никакво практическо покритие и носещо само негативи.
 • P.s.
  Отговор
  9 15:53  23.11.16
  Защо забравяте сидеров?????? Това че го няма на картинката незначи че не съществува!
 • Различен
  Отговор
  10 16:07  23.11.16
  М-дааа! Тукашните политически аналЛИЗАТОРИ пак се изхвърлиха по въпроса! Кое не е истина в думите им? Или то няма значение, важното е да се плюе!
 • гост
  Отговор
  11 22:31  23.11.16
  Това не са патриоти , а плъхове , крастави плъхове . Готови ще са ми , сега им се е паднало да са мародери . В нормални условия няма как да стане .
 • нагли боклуци
  Отговор
  12 22:39  23.11.16
  Единия , злобен и некадърен селски циганин, другия гьон сурад домус негодник и двамата агенти на комунистическия режим .Некадърни за тях си , държава тръгнали да въртят, на народа на гърба да се качват .
 • Уууууу
  Отговор
  13 23:35  23.11.16
  А бе тия не бяха ли пета политическа сила след Дпс и реформ. блок....Тъкмо им проработи късмета и те сами си отрязаха квитанциите също като марешки...Сидеров да се откачва от тях докато е време...и тези се хванаха в капана на Борисов...на дали ще влеат в парламента.Дребни Душици

Напиши коментар:


Публикувай