Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 17:08 1 949 7

Арнаудова: Ненчев е довел ВВС до колапс

  • арнаудова-
  • ненчев-
  • ввс-
  • колапс-
  • даи
Арнаудова: Ненчев е довел ВВС до колапс - 1
Снимка: БТА

Намаленият нальот на летците е довел ВВС до колапс. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата във връзка с повдигнатите обвинения на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. От това деяние е спаднал нальотът на пилоти във ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци. Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение „Подписка“, съобщи Арнаудова.

Николай Ненчев е привлечен като обвиняем от Софийска градска прокуратура заради особено тежки престъпления по служба. Твърденията на Ненчев и адвоката му Радан Кънев, че обвинението е свързано със сключените договори с Полша за ремонт на МИГ- те категорично не отговарят на истината, заяви Румяна Арнаудова.

До този момент са разпитани 18 свидетели. Не е предвиден разпит на министър-председателя. На този етап не се налага изясняването, на което и да е обстоятелство чрез разпит на Бойко Борисов по този случай, заяви Арнаудова.

„Голяма част от фактите по това дело са класифицирана информация и затова сме малко по-обрани. Не са използвани специални разузнавателни средства. Събирани са документи. Назначена е инженерно-техническа експертиза, която очакваме да бъде изготвена до края на следващата седмица най-късно и са разпитвани свидетели“, обясни Арнаудова. Тя уточни, че обвинението на СГП е за престъпления по служба и нямат доказателства за получаване на подкуп.

Разследването на прокуратурата е установило, че заради действията на министъра е имало реална опасност за българската армия. През 2015 г. Ненчев не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военно-въздушните сили на страната ни.

Тогава договорите за обновление на МИГ-29 не са приведени в реално изпълнение, а министър Ненчев е наредил на своя заместник Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не се предприемат действия, свързани с ремонт на самолетите.

„Не ми е известно срещу Румен Радев да има нещо. Към онзи момент Румен Радев е бил командир на ВВС, изразявал е позиции, но фактите, които са събрани от СГП, сочат, че министърът Ненчев е извършил престъпление, за което сме му повдигнали обвинение. Не го обвиняваме за това, че е ощетил чужда държава. Радан Кънев се е легитимирал като адвокат на Николай Ненчев. Предоставил е пълномощно, така че той затова е допуснат“, каза още Румяна Арнаудова.

Няма повдигнати обвинения на служителите на ДАИ във Варна

За операцията във Варна по отношение на лица от ДАИ, прокуратурата към този момент не може да коментира действията на полицията. Няма повдигнати обвинения на нито едно от лицата, заяви Арнаудова. „На много ранен етап сме от разследването, което се води за престъпление по служба. Имаме нужда от процесуално време, за да се съберат необходимите доказателства и да се повдигнат обосновани обвинения“, каза още говорителят на главния прокурор.

„ Да се твърди, че не се работи по делото „КТБ“, е абсолютно невярно, заяви Арнаудова

„Това, което Цветан Василев е заявил в интервюто си при Сашо Диков миналата неделя, изключително голяма част от обстоятелствата, които е заявил, са част от разследването и се събират доказателства в момента от Специализираната прокуратура, а преди това СГП, по делото „КТБ“. Единственото ново обстоятелство, което не беше известно и не беше предмет на разследването на Специализираната прокуратура, беше заявеното от Цветан Василев, че Богомил Манчев е направил пред него извън процесуални изявления, че част от парите, които е получавал по АЕЦ „Белене“, отивали в банки“, обясни Арнаудова. По думите ѝ вчера в 16.30 часа Богомил Манчев е бил разпитан, където е отрекъл тези твърдения. „Не ми е известно прокурорите да са преценили, че е необходимо Бойко Борисов да бъде разпитан за твърденията на Василев. Твърденията на Цветан Василев са предмет на нашето разследване“, подчерта тя.

Чакаме решението на сръбския съд. Тези действия са съобразени с българския НПК, защото по този начин се гарантира и правото на защита на Цветан Василев“, каза още Румяна Арнаудова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българолюбец

    14 2 Отговор
    Вкарайте го в затвора заедно със съпартийците ,включително и заместника на отбраната който със сигурност има голямо участие в унищожаването Българската армия
  • 2 mediator37

    12 1 Отговор
    А къде беше прокуратурата, когато Соломон Паси ряза дулми и танкове. После рязаха читави ракети, унищожиха Ракетни войски?
    Пак смешни обвинения срещу Ненчев и то след като падна от власт.
    Такива палячовци дребни прокурорчетата!
    Не знам изобщо кой род и кой вид войска не са в окаяно състояние, че и за тях да обвиняват. Сега за авиацията като е само обвинението, излиза подмазване на новият властник- Румен Радев. Нали червеният генерал спечели изборите, налага се Цацаров да пооближе на правилното място и да ръмжи в правилната посока.
  • 3 onq s konq

    3 7 Отговор
    Тая прокурорка добре се възмущава от Ненчев че вместо 180 нормални летателни часа в НАТО нашите летци имат само по 33 за годината,НО Е ПЪРВА В РЕДИЧКАТА НА СЪДИИ ,ПРОКУРОРИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ "ПРАВОЗАЩИТНИЦИ И ПРАВОРАЗДАВАТЕЛИ",НЕПРЕКЪСНАТО ПЛАЧЕЩИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА И БЕЗ ТОВА НЕСЪРАЗМЕРНО ГОЛЕМИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ.Е оде пари за ЧАСОВЕ ЗАПАДЕН НАЛЬОТ, ва гражданко прокурор?!...след като хазната е ЕДНА ЗА ВСИЧКО,пък народа хич не ще да му се увеличават данъците О-Щ-Е!А иначе желязната логика си е простичка-ПОВЕЧЕ НАЛЬОТ-ПОВЕЧЕ ГОРИВО И ПОВЕЧЕ РЕМОНТИ:)И това дело ако не е политическа "червена поръчка",здраве му кажи.
  • 4 Българолюбец

    5 0 Отговор
    По малко крадене господин Конь Катърски Мулетарски. и всичко ще си дойде на мястото,дори и ще има пари за нови ракети и самолети,но трябва преди това Народа да си върне откраднатото,А начина е само един и всички го знаят-улицата.Винаги е имало резултат,но за кратко време,защото няма в света по добър и толерантен народ от Българския.
  • 5 Галина

    8 0 Отговор
    Ненчев ли??? ОК, напълно възможно.
    Хайде обаче да се съсредоточим в по-важната "персона" - Боко Тиквока ;)
    Преценили, че във връзка с изказванията на Цветан Василев нямало основания да го разпитват.
    Лелееее....скоро и покровителя на мафията Сотирчо ще яде народната тояга, всъщност много скоро ;)
  • 6 681

    6 1 Отговор
    Конь, отивай да вечеряш в тоалетната на Козяк, продажен. Няма синьо или червено. Има Българско или слугинаж. На всички е ясно, че реформаторите са на заплати в Сащ, а ти си на заплата при тях. Много е прозрачно всичко.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "681":

    Адмирации за това че си се сетил да избереш рождената си година за ник,но така и не разбирам как всичко може да е "прозрачно" за теб,след като си с очила 12 диоптъра?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове