1 459 6

Забраняват гонките по пътя

Участниците ще бъдат лишавани от право да шофират за 12 месеца и глоба 3 хиляди лева при първо прегрешение

Анатоли Стайков

Забрана на гонките по пътя и рестрикции за новите шофьори се предвиждат в промените в закона за движение по пътищата, които ще обсъждат депутатите днес. Участниците в така наречените гонки ще бъдат лишавани от право да шофират за 12 месеца и ще бъдат глобявани с 3 хиляди лева при първо прегрешение, съобщи БНТ.

При повторно - съответно с 3 години без право на управление и 5 хиляди лева глоба. Предложените за второ четене текстове предвиждат още новите водачи да получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а остатъка след 2 години стаж зад волана.

Те трябва да поставят на видимо място на предното и задното стъкло знак, че са млади шофьори. Освен това, в тъмната част на денонощието - от 12 часа полунощ до 6 часа сутринта са длъжни да имат придружител с поне 3 години стаж като шофьори.

Aко бъде прието предложението на транспортната комисия, то ще влезе в сила месец след обнародването му в Държавен вестник, с изключение на промените в параграф 20, които трябва да станат норма от 1 юли догодина. Те посочват, че водач на МПС, което не е регистрирано или няма табели с регистрационен номер, ще се наказва с лишаване на правоуправление за година и глоба от 200 до 500 лв.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • димо
  Отговор
  1 09:03  24.11.16
  ама те сега разрешени ли са ?
 • хаах
  Отговор
  2 09:15  24.11.16
  И как аджеба ще ги докажат тези гонки в съда? Ще ги снимат с камери? Или по свидетелски показания в тъмното: имаше една бърза кола и още една, ама не ги измерих с радар щото нямам а съм обикновен гражданин, но бяха мноу бързи?? Пълни глупости.
 • onq s konq
  Отговор
  3 10:51  24.11.16
  Жаргонното понятие "гонка" съществува само в празните глави на вестникари и нахъсани пенсионирани катаджии,НО НЕ И В СЪДЕБНАТА ПРАКТИКА И ПРАВИЛНИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ НА МПС.Съществува маневра "изпреварване","задминаване",движение с превишена скорост",НО НЕ И "ГОНКА"!Та как ще бъде вменено в съда въпросното деяние на даден шофьор,след като "НЕМА ТАКОВА ЖИВОТНО"?
 • Карчо
  Отговор
  4 10:59  24.11.16
  "Гонки", "Зимни гуми" понятия, които никой не иска да формулира, но пишат закони за тях!?
 • Morgoth
  Отговор
  5 11:49  24.11.16
  Мъртво роден закон, който да успокои медиите и активистите. Има една гербаджийка дето май беше загубила детето си на пътя и която иска да мъсти на всички шофьори. Ако я оставиш сигурно бесилки ще почне да вдига по пътищата. Дано следващия път не влезе в парламента, че поне малко да намалеят простотиите и постоянните увеличения на глобите. Докато не построят магистралите, докато не започнат да си събират глобите и докато кат не започнат да мислят "колко хора са спасили" вместо "колко хора са глобили" ще продължаваме да водим класацията за убити по пътищата. Целия модел по превенция ни е сбъркан.
 • Pinko
  Отговор
  6 12:46  24.11.16
  Гонка... бабина им трънкина. Как ще определят кое е гонка и кое не. Ако тръгнеш бързо на светофар успоредно с други коли, гонка ли е!? Ами ако се движиш със скорост и при изпреварване някой не те пуска, гонка ли е!? Е.*ти ш...ните лицемери... гласуват масово закони против нарушението на правилата, а всъщност не премахват проблема. Нали трябва да прибират пари от глобите.... ще направят и 8000лева за без колан споко... Закон за ограничение на мощността на автомобилите до 60hp... нито гонки, нито превишена скорост ще има... останалите калтаци, които си лаят да лаят. Хора обявяващи се над закона винаги ще има... нали се сещате !?

Напиши коментар:


Публикувай