867 11

По света строят лифтове, у нас правят кампании срещу тях

Двете кабини на градския лифт в Брест се разминават една над друга, могат да функционират при вятър със скорост до 110 км/ч и стъклата им се оцветяват при преминаването покрай жилищни сгради

Калина Петрова

Докато в целия свят – от Америка през Азия до Европа, не само в планините, но вече и в градовете строят лифтове, у нас разни „еколози“ правят кампании срещу тях. В много градове като Барселона, Рио де Жанейро, Сингапур, а отскоро и във френския град Брест, те са факт, коментира "Труд".

Когато френският министър на екологията г-жа Сеголен Роаял ти каже, че „няма нищо по-чисто от транспорта с лифт, нито по-обезопасено, няма нищо по-тихо и нищо, свързано с по-малко разходи“, а родните еколози ти обясняват точно обратното, можеш да си сигурен, че една от двете страни лъже. И това надали е френският министър.

Поводът беше изграждането на първия градски лифт във Франция в западния град Брест. Съоръжението ще превозва около 1200 пътници на час над река Пенфелд, разделяща града на две. Интересното при лифта в Брест е, че двете кабини се разминават една над друга, могат да функционират при вятър със скорост до 110 км/ч и стъклата им се оцветяват при преминаването покрай жилищни сгради, за да не се нарушава спокойствието на живеещите там. Лифтът струва 19 милиона евро и е предпочетен пред изграждането на мост, който би струвал между 30 и 60 милиона евро.

И докато френският министър Сеголен Роаял разказва как въженият транспорт е транспортът на бъдещето, в България от 10 години насам не можем да построим един нов лифт – бил той на Витоша, Пампорово или Банско. И докато цял свят използва благоприятните банкови финансови условия, за да инвестира почти изцяло в нови лифтове, у нас родните грантаджии еколози убеждават обществото как 50- и 70-годишни лифтове трябвало само да се пребоядисат и щели да са като нови – всичко друго било тайна конспирация на буржоата капиталисти. И докато всички се опитват да намалят трафика на автомобили, особено в местности с ценна и живописна природа, у нас същите зелени томабелевци ни разказват колко чудесно за природата е да имаме 980 000 автомобила и автобуса в Природен парк „Витоша“ вместо 1 нов и 4-5 реновирани стари лифта. И докато не само богатите, но и бедните държави разбраха, че залесяването е пътят към възстановяване на горските масиви (Китай обгражда пустините си със зелена стена от 100 милиарда дървета), у нас еколозите и дума не отварят за засаждане на гори, а са се хванали като бълхи да спрат и най-дребната трънка от отсичане, стига да се изрекетира някой инвеститор.

Изобщо, докато хората с акъл по цял свят вървят в една посока, у нас властта е клекнала на група рекетьори, които ни бутат в тотално противоположната.

Ако наистина ни е толкова акълът, ще си търпим резила. Но пък дано се намерят и в България разумни хора, за да спрат пропагандата на зелените рекетьори.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 12:18  24.11.16
  При нас изкарват пари от лъжата.
 • Чакала
  Отговор
  2 12:43  24.11.16
  Марихуаната е промила мозъците на природозащитниците в БГ, а наркоманът е непреклоним и неуборим в дискусия
 • няманадежда
  Отговор
  3 12:46  24.11.16
  Прост народ - слаба държава и богати "еколози" !
 • 4 13:38  24.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 13:38  24.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 13:51  24.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • тед
  Отговор
  7 13:54  24.11.16
  еваларка за сравненията, по тая логика други държави строят космически кораби, а у нас един завод за китайски коли едвам заработи, та сравнението за лифтовете е толкова плоско и елементарно, че не си заслужава коментарите. а и в крайна сметка НИКОЙ не спира МОДЕРНИЗАЦИЯТА на съществуващите въжени линии, както и подобряването на съществуващите писти и трасета.
 • 135345
  Отговор
  8 14:05  24.11.16
  и после що сме на това дередже.......ми като на всяка крачка все се намира някой да блокира всичко ново и модерно така е!
 • Христо
  Отговор
  9 14:43  24.11.16

  До коментар #5 от "123":

  Mай и на някой друг му плащат да пише коментарчета и да хейти, ти последно МАИКА ВИ (изписано погрешно) или 123 си - ясно, че име нямаш, а си поредния платен трол

  Коментиран от #11

 • Лили
  Отговор
  10 16:11  24.11.16
  даже и да копираме нормалните държави не можем, щото сами се саботираме едни други. в случая едни еколози мътят водата и спират развитието на туризма. безумие
 • 123
  Отговор
  11 16:26  24.11.16

  До коментар #9 от "Христо":

  платени сте по-скоро лентяите, за които излет в планината значи да се напиете като свине на някоя беседка до селото на баба ви, а почитането на природата остава доста на заден план. От поколения в тая държавица се отглежда мижитурки, за които най-важно е да се отстрелят достатъно диви животни, за да се раздава на комшиите или да се излови рибата от местния водоем по същите подбуди. Смешниците от медиите дават гласност на бракониери, утрЕпали големио сом, де яде агнета. Липсва култура на правилно използване и опазване на природните ресурси. Не сте се осъзнали, че са на всички и колкото повече ги запазим- толкова по-добре. Искате всичко за себе си и колкото повече- толкова повече. Затроява се цялото крайбрешие до степен, в която на плажа лягаш не на пясък, а на шезлонг, положен върху бетон. Поведението на туристите е като на свине в кочина- абе гадно е, ама на нас си ни харесва. Баш рибарите по селата обясняват как някога от селската вада са вадили пъстърви с чували и сега се чудят защо няма такава "реколта". Мизерния ни народ определно не е заслужил райската ни земя.

Напиши коментар:


Публикувай