1 338 4

Ген. Румен Радев: Референдумът наказа високомерието на политиците

Ген. Румен Радев: Референдумът наказа високомерието на политиците
Снимка: БТА
Венцислав Михайлов

Референдумът наказа високомерието на политиците. Те подцениха желанието на хората в парламента да влизат личности, а не парашутисти. Това заяви пред БНР новоизбраният президент ген. Румен Радев.

Аз съм твърд привърженик на мажоритарния вот, но както се предлага в момента той може да изкриви политическото представителство. Във Франция с 40% от гласовете партията-победител получава 80% от депутатите. Все пак не трябва да забравяме, че Франция е президентска република. Опасността в така предлагания мажоритарен вот е, че могат лидерите на партиите да не влязат в парламента. Освен това рискуваме в България да не влязат и малки партии, които имат все пак влияние в нашето общество, посочи новоизбраният президент.

Все пак ми се струва, че немската избирателна система е много по-добра за България. Експертите могат да го направят, но партиите трябва да постигнат консенсус за районирането на страната за мажоритарен вот, посочи ген. Румен Радев.

Проблемът е, че сегашният парламент може да не постигне консенсус. Трябва мъдро да решим за промените в Изборния кодекс.

Преди моето встъпване в длъжност, аз ще посетя Румъния. Там има реални присъди за корупцията. Нужни са не само добри закони, но и хора, които да ги прилагат.

Не само в Румъния, ние трябва да видим опита на Скандинавските държави и Германия, където имаме реални резултати срещу корупцията.

До моето встъпване в длъжност, аз ще проведа редица срещи с експерти и ще подготвим позиция за промени в законодателството.

В последните дни прокуратурата показа, че има воля да се справи с корупцията, но все пак са нужни и присъди от съда.

Ген. Румен Радев посочи, че конкурсът за избор на нов изтребител е закъснял фатално. Сега ще даваме пари за ремонтите на МиГ-29 и за купуването на нов изтребител. България има ангажимент за участие в общата ПВО система на НАТО. На риск беше поставен животът на нашите летци, посочи ген. Румен Радев.

Той припомни, че България е член и лоялен партньор на ЕС и НАТО. Растящите заплахи от тероризма и Ислямска държава могат да бъдат решени само в диалог и партньорство с Русия. Пътят на конфронтацията не предлага решения.

Ще търся експерти от целия политически спектър. През цялата кампания заявявах, че не деля хората на леви и десни. През целия живот съм се стремял да изграждам добър екип.

Ако стигнем до служебен кабинет основната задача ще бъде провеждането на честни и прозрачни избори. В служебния кабинет ще влязат хора, които познават проблемите в министерството и могат да предложат решения в полза на обществото, обеща новият президент.

Той не пропусна да отбележи, че държавният глава има достатъчно правомощия, но са нужни ясни цели, които да отговарят на интересите на обществото. На дневен ред е съставянето на нов Изборен кодекс, който да отчита интересите на обществото за мажоритарен вот, а не за писането на нова конституция. Ако и този нов изборен кодекс не може да състави работещ парламент и поражда политическа несигурност, то чак тогава можем да мислим за нова конституция.

Според ген. Румен Радев България трябва да мисли за привличане на китайски инвеститори. Защо Унгария може да го прави, а ние – не, коментира новият държавен глава.

Не се боя от критиките. Тук не става дума за жълтата преса. Нужно е да не се прекъсва пряката обратна връзка със своите избиратели, обобщи ген. Румен Радев.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Говедара
  Отговор
  1 13:41  24.11.16
  Браво, добро изказване, може да ни изненада този Радев !
 • Номер 57
  Отговор
  2 14:01  24.11.16
  Кво ми дреме, че лидерите можело да не влязат в парламента?!? Да си ги сменят, кви лидери са това иначе?!?
 • Край
  Отговор
  3 14:26  24.11.16
  АААА Румба - даваш назад. Няма проблем лидерите на партиите да не влязат в парламента - Целия Български народ точно това иска. Преди години офертата беше 50/50 мажоритарни -пропорционални. Сега е 100 % мажоритарни и да я приемат партиците че да не ядат жълти павета.
 • по темата
  Отговор
  4 17:51  24.11.16
  Най-добре е генералчето да мълчи, защото, колкото повече говори, толкова повече глупости пръска, като изпод кумите на камион в дълбок гьол.

Напиши коментар:


Публикувай