Last news in Fakti

24 Ноември, 2016 16:16 3 814 9

Ще уважите ли волята на народа? (ВИДЕО)

  • референдумът-
  • дебат-
  • мажоритарен вот
Ще уважите ли волята на народа? (ВИДЕО) - 1
Снимка: БТА

Правим тази дискусия, за да кажете какво смятате да правите в следващите дни, ще уважите или не волята на народа. Така откри дебата „Кога и в какви срокове ще бъдат приети решенията от референдума от това Народно събрание“, един от инициаторите на Референдума Иво Сиромахов.

Той заяви, че поводът за днешната среща е проведения референдум на 6 ноември и припомни: „Всички знаете какви са резултатите 3,5 милиона избиратели участваха в референдума, рекорден брой. Над 2,5 млн. отговориха утвърдително на трите въпроса за 100% мажоритарен вот в два тура, намаляване на субсидиите за политическите партии на 1 лев и задължителното гласуване. Сега е на ход НС. Не сме се събрали да обсъждаме добра ли е мажоритарната система или не е добра. Така че сега всякакви интерпретации са несериозна. Какво смятате да правите в следващите дни ще уважите или не волята на народа?, попита Сиромахов. Въпросът е важен изминаха три седмици от гласуването. Приема се бюджет, в който е заложено субсидиите да са същите, т.е. тихомълком отхвърляте решението за намаляването им. Ще излезете в дълга Коледна ваканция, тъй като се уморявате бързо, само преди три седмици пак бяхте във ваканция. Какво смятате да правите от тук нататък.?, попита отново Сиромахов.

На срещата присъстват представители на ГЕРБ, АБВ, БДЦ, БСП и лидерът на ДСБ Радан Кънев, така наречените патриоти не ги виждаме, не виждаме Атака, Реформаторския блок или това, което е останало от него, няма ги и ДПС. Нарочна направихме тази среща публична., заяви още Сиромахов. В залата присъства и омбудсманът Мая Манолова.

Предлагам да започнем от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ. Искам да направя едно уточнение. Парламентът работи в комисии, въпреки че нямаше заседания на комисии, отбеляза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той посочи, че герберите също са внесли в деловодството на парламента своите виждания за проведения референдум.

Ние трябва да работим за авторитета на институциите. Българските граждани трябва да бъдат максимално информирани за това, което ще направят политиците за промяната на изборното законодателство.

Диалогът трябва да продължи като се отчитат европейските практики. Промените в Изборното законодателство ще бъдат обвързани и с графика на провеждането на едни изборите. Трябва да се привлекат и специалисти, които да предложат и най-добрите решения за въпросите на референдума, посочи Цветан Цветанов.

В момента е ясна волята на българите – мажоритарен вот, репликира Тошко Йорданов от Шоуто на Слави.

Жельо Бойчев от БСП посочи, че основният проблем е изборната география, как ще бъдат определени районите за избор на депутат. Той посочи, че левицата е поканила експерти по изборно законодателство и конституционно право, които да предложат своето мнение. Много е ясно, че се съобразяваме с ролята на българския избирател, обобщи Жельо Бойчев.

Позицията на АБВ е достатъчно ясна от 2008 г., когато президентът Георги Първанов организира дебат за въвеждане на засилен мажоритарен елемент, заяви Румен Петков от АБВ. Той се пошегува, че на тази покана идваме като на призовка. Румен Петков призна, че парламентарните партии не са участвали в дебата за референдума. От АБВ сме за засилване на мажоритарния елемент. Преди три години сме предложили редуциране на субсидията три пъти. Сигурно 11 лв. за субсидия е грозно, но заковаването на 1 лв. трябва да отчитаме перспективата. В момента няма институция, която да предложи 240 района. Трябва да се внимава да не се допуска грешка в районирането. Как районираме Шумен, Кърджали, Силистра и дали няма да направим грешка като пренапишем резултата вместо реалните резултати.

Аз си давам сметка, че ако направим референдум с въпрос „Да избесим ли депутатите“, то 4 млн. ще излязат с подкрепа.

Румен Петков заяви категорично, че това НС няма абсолютно никакво морално право да се занимава със стратегически въпроси. Той посочи, че трябва да има позицията на ГРАО, информационните масиви, на МРРБ. Прибързаност и припряност може да доведе до грешки.

Тошко Йорданов контрира замитате, независимо дали АБВ ще влезе в следващ парламент, има решения на българския народ. Как така няма капацитет НС, нямало морално право, следващият парламент, ако е избран по пропорционална система, също няма да има морално право да го направи. И какво от това районирането не е ядрена физика, за да се учите вие и ние на това. То не е невъзможно. Хвърляте топката надалеч. Разберете, че това е рискова игра този път. Излиза, че е политическа игра и тупате топката. Убеден съм, че на Цветан Цветанов от ГЕРБ също не му харесва. Но това е добре за партията да влязат в нея качествени хора. Тук трябва да се работи практично. Променяхте последния избирателен закон като пълен цирк и няколко дни преди изборите. Имате проект на Мая Монолова – всичко е ясно мажоритарна система в два тура.

Румен Петков отвърна, че много се плаши, когато освен моето мнение, другите са грешни. Според него тогава дискусията е умряла.

Д-р Ковачка от БДЦ заяви, че партията й е изразила позицията си преди три седмици. Референдумът е проведен, вотът е явен и не може да бъде подменен, но всички правила трябва да бъдат разгледани и дебатирани от НС. Ако се допусне грешка, вина ще носят всички народни представители независимо дали от това или от следващото НС. Водихме разговори с парламентарните групи и Мая Манолова разбрахме се за среща с конституционалисти. Малка грешка в детайлите може да породи по-голяма грешка. Българският народ гласува по трите въпроса. 12 000 гласа не стигнаха, това е без коментар. Ние за това поискахме при президента Плевнелиев програмен кабинет с определени задачи - промени в Изборния кодекс. Сега проведени те ще бъдат по старата система. БДЦ се запозна със законопроекта на Мая Манолова, обсъждане, експертиза и всички парламентарни групи, заяви д-р Ковачка.

Росен Петров допълни, че волята на хората е ясна, народът се е изказал, да се гласуват въпросите от референдума и след това изборното законодателство да се подготви. Ако искаме изборите да се проведат по новите правила, трябва да има време за това. Не надценявайте изборната администрация в България. Дали страната е подготвена чисто технологически? Може да се етнизира част от вота. Абсолютно съм съгласен, че хората казаха какво искат. Дали в рамките на този парламент може да се изработи ефективно изборно законодателство трябва да се отчете много ясно.

Тошко Йорданов: В законопроекта на Манолова има отговор на въпроса. Естествено, че изборите трябва да бъдат по нови правила.

Радан Кънев, ДСБ: Обвинително ме питаха защо ще дойда днес. Моят отговор е, че референдумът е успешен, но не е задължителен и дали ще произведе правно действие зависи от Народното събрание. Аз не съм гласувал на референдума, за да не бъде задължителен и да има отговорен политически дебат. Симпатизирам на идеята за мажоритарни избори. Дискусията хич не е умряла. Дали сме на дискусия или на шоу, е друг въпрос. Той повдигна въпроса за рекламните клипове по телевизиите и цените им по време на избори и ефирното време на Шоуто на Слави.

Иво Сиромахов репликира, че е участвал в шоуто безплатно и е можел да каже каквото иска.

Радан Кънев продължи, че изказва несъгласие с два феномена – единият е назидателното говорене, няма да ви донесе нищо добро, не че ми пречи. На второ място публичното заклеймяване. Примера с Бедров е един от малкото примери. Много хора по много въпроси са малцинство, диктатурата на мнозинството е била първата заплаха пред демокрацията, заяви Радан Кънев.

Относно мажоритарният вот, в рамките на този парламент няма да подкрепим 240 мажоритарни района, но ще подкрепим система от немски тип, заяви Кънев. Два тура не съществуват, освен в Азърбейджан. В Англия борбата с купуването на мандатите продължава 100 години, Америка има забележителна история също в тази посока.

Партийните субсидии вълнуват всички. Аз приемам един лев, но при определени условия, каза Кънев и даде примери за рекламата с Обединеното кралство, Германия, Чехия, Румъния. Високата субсидия за партиите е непряка частна дотация за медиите. Дойдох на дебат, а виждам шоу, каза Кънев и напусна залата.

Тошко Йорданов го упрекна, че е еквилибрирал с цифрите за Референдума. Ако това не е задължително, желая ви успех на пропорционални или всякакви избори, заяви Йорданов.

Като омбудсман имам отговорност да защитавам правата на българските граждани. По тази причина написах заедно с експерти законопроект за смяна на пропорционалната с мажоритарната изборна система. Това посочи омбудсманът Мая Маналова.

Той не е съвършен, но смятам, че той може да е една добра основа за дебат на депутатите за изготвяне на по-прецизни текстове.

Мисля, че „Информационно обслужване“, което има пълната информация да изготви проект за райониране на избирателните райони. Като омбудсман изпълних своя дълг. На ход са колегите – политици, завърши Мая Манолова.

Срещата бе излъчена на живо във фейсбук страницата на Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    6 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Какво смятате да правите от тук нататък.?
    ами нищо че е по лесно
  • 2 Негодяи

    9 13 Отговор
    Публикувано във факти.бг: КОЙ избра един бездарен средношколен виолист и самодеен кафанджийски певец за водещ ТВ шоумен ? КОЙ създаде и зарежда милионерската му сметка вече 18 години и му дава ежедневна телевизионна трибуна ? КОЙ му поръчва с шепа платени тунеядци да опростачва младото поколение с долнопробен език и с катунарски кючеци ? Кой му извайва образа на поборник за социални правдини и на ерудиран конституционалист ? КОЙ му поставя поръчения за политическа дезинформация и за увековечаване на задкулисното статукво ? КОЙ ?

    Коментиран от #6

  • 3 по темата

    6 12 Отговор
    Скоро волята на народа ще бъде, Трифонов да бъде набит на кол, за престъпното си антибългарско поведение в полза на Турция!
  • 4 Нормален

    6 4 Отговор
    Номер 2 и 3 сте такива бастуни, чак не си заслужава да си търкам клавиатурата.....Пийс
  • 5 гост

    7 3 Отговор
    Партийните тролове много активни бе . Явно не са българи .
  • 6 Деда ви

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Негодяи":

    Е как кой ? То НЯМА ДРУГ !!!
  • 7 Чичо Пешо

    3 2 Отговор
    Партийките яко са засмукали държавната хранилка и ще е много трудно да им се отнеме!
    Явно по демократичен начин нещата няма как да станат!
  • 8 Кое е НОВОТО

    2 1 Отговор
    Кой глас на Хората на Георги Гергов-Станишев-Слави Трифонов-Цацаров-Борисов-Пеевски
    или на Софиянски-Божков и Сие
    Кое и Къде е новото!!
    Не ви ли е ясно че Трифонов подготвя почвата
    за Борисов Президент,Трифонов Премиер останалите пригласят за плънка и парлама
    като няма субсидии откъде ще са парите на партиите и тогава всеки стабилно накрал се се връща обратно със свой представител директно купен и издигнат
  • 9 Обяснителен

    2 0 Отговор
    Шоуто на Станислав е вече тясно за толкова много звезди.Всеки в т'ва шоу е звезда, а звездите имат нужда от пари ,даже от повече пари...Така .че време е и те да осребрят популярността си и да се насочат към бездънната яма ...Време е за ново шоу или време е за политика...Време е да изринем боклуците за да отворим място за новите политици...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове