24 Ноември, 2016 18:23 912 0

КНСБ: Защита на социалните плащания

  • кнсб-
  • пламен димитров-
  • бюджет-
  • заплата
КНСБ: Защита на социалните плащания - 1
Снимка: КНСБ

Бюджетът за 2017 г. е по-добър от бюджета за 2016-а. Около това становище се обединиха КНСБ, КТ "Подкрепа" и ГЕРБ след среща в парламента за макрорамката за следващата година. Цветан Цветанов отчете резултатите от срещата.

Синдикатите са доволни, че правителството в оставка не е оттеглило бюджета. Според тях отмяна на плоския данък е популизъм. Не е време за отмяна на плоския данък, категоричен е Пламен Димитров. В този бюджет нямало как да се увеличи минималната пенсия на 300 лева.

Всички техни предложения щели да бъдат отчетени преди второ четене.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова е доволна от разговора. Добре е да приемем бюджета. Търсим в диалог разбиране, поясни тя.

„Между първо и второ четене на бюджета за 2017 г. ще подкрепим отделни предложения, касаещи социални плащания и труд”. Това зави лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата с КНСБ и КТ „Подкрепа”. Тя обясни, че представители на ръководствата на синдикатите са споделили предложенията си за промени в бюджета между първо и второ четене, а представителите на левицата са представили своята позиция. Председателят на левицата припомни, че преди първо четене ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ е провела консултации с другите парламентарно представени партии и е потърсила съгласие така, че да не остава България през зимата без бюджет за 2017 г. Тя подчерта, че още повече в бюджета се предвиждат увеличения на заплатите на учителите, на минималната заплата, което социалистите искат да се случи. „След като не постигнахме съгласие, имаме политическо решение – няма да внасяме предложения между първо и второ четене, няма да пречим на управляващите да приемат бюджета. Ако бъдат внесени предложения от други парламентарни групи, които касаят социални плащания, ще ги подкрепим”, заяви Нинова.

Тя обясни, че въпросите, които са поставили от синдикатите, са най-вече в посока на труда и социалните плащания. Нинова допълни, че ако предложенията за училищното и детското здравеопазване, средствата за наука, за майчинство, деца с увреждания, бъдат внесени от други парламентарни групи, ще предложи на ПГ на левицата да бъдат подкрепени текст по текст, но не и целия бюджет.

По повод на изказвания на депутати от управляващите, че работещите в БАН трябва да спрат да просят от държавата, Нинова коментира, че това отношение е арогантно. Според нея най-нормално е да се инвестира в наука, като това бъде обвързано с производство и придаден продукт. „Заради това арогантно отношение и БВП ще бъде на това ниво и цялата ни икономика ще бъде на това равнище”, заключи Корнелия Нинова.

Народният представител от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ д-р Емил Райнов заяви по време на срещата, че в предлагания бюджет няма нито една нова политика, отново има липса на контрол, не е ясно къде отиват парите за здраве, има заложени лимити, които са основен елемент на одържавената каса за рекетиране на болничното здравеопазване. Той подчерта, че на болниците, на които се отнема разрешението за дейност, им се спира договорът с НЗОК без право на обжалване. „Докато преди направиха пациентите престъпници, сега правят болниците престъпни групировки”, категоричен бе той. По думите му НЗОК не може да изпълни основната си функция – да осигури равен достъп до здравеопазване на всички граждани.

Депутатът от левицата Георги Гьоков подчерта, че в бюджета за 2017 в социалната политика не се забелязва никакво развитие. „Няма наченки на политика за повишаване на доходите, за намаляване на бедността и социалното изключване, замразени са всички социални плащания”, каза още той. По думите му, макар левицата да не внася предложения между първо и второ гласуване на бюджета за 2017 г. ще подкрепи добри политики и предложения в социалната сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове