1 200 5

България втора по смъртност в света

Това сочат данните на ЦРУ за 2016 г.

Анатоли Стайков

България е втора по смъртност в света, изпреварвана само от южноафриканското Кралство Лесото. Това сочат данните на ЦРУ за 2016, показа справка на в. „Труд“ в Световната книга на фактите на американската агенция.

Страната ни продължава стабилно да се движи към върха на отрицателната класация, като се изкачва с още едно място след миналата година, когато бе обявена за трета в света по този показател. Според обновената американска статистиката за 272 държави у нас на 1000 души умират 14,5. Година назад цифрата е била 14,44. При първенеца Лесото също има ръст – от 14,89 за 2015 до 14,9 за 2016-а. Третото място е за Литва, а четвъртото е за Украйна.

„Сега“: Математиците бойкотираха МОН

Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство. Почти никой от университетите, към които МОН се обърна, не са откликнали на поканата да излъчат представители, които да обезпечат научно комисиите за провеждане на математическите състезания, научи в. "Сега".

Проблемите започнаха в началото на ноември, когато 13 души от Съюза на математиците в България, които от 20 г. подготвят задачите за състезанията, се оттеглиха от комисиите. В остро писмо до МОН те се възмутиха, че избраните за т.г. членове на комисията за състезанията от 4-8 клас са напълно различни от тези, за които са се уточнили с министерството.

По-конкретно, те възразиха срещу избирането на проф. Сава Гроздев, който според тях отдавна е компрометиран пред международната математическа общност, а научният му принос е незабележим. От СМБ са против и "узурпирането" от проф. Гроздев на редица състезания - той оглавява националните комисии за студентските олимпиади, за математическото състезание "Кенгуру", за състезанията между 4-8 клас, както и списание "Математика и информатика" - издание на МОН. Според математиците в качеството си на негов главен редактор проф. Гроздев е в конфликт на интереси, тъй като е редактор и на частното сп. "Математика +".

От МОН неофициално потвърдиха, че действително не са получили предложения и са се видели в чудо как ще попълнят комисиите. Източници на "Сега" разказаха, че ведомството се опитва да намери изход, например проф. Гроздев да излезе от комисията за 4-8 клас.

„Стандарт“: 500 руски университета канят наши студенти

500 руски университети ще приемат български студенти и аспиранти, пише в . "Стандарт". Това стана ясно по време на среща на представители на вузовете в Руския културно-информационен център в София. С всяка измината година квотите за наши студенти нарастват. Ако за учебната 2014-2015 г. са били отпуснати 153 стипендии, то за следващата те са били 283.

За новата учебна година Русия предвижда да отпусне 300 стипендии за българи. Нашите кандидат студенти проявяват най-голям интерес към специалности, свързани с туризма, технологиите, архитектурата, психологията, политическите науки и изкуството. Над 320 специалности ще бъдат предложени тази година. "Желаещите са от цялата страна - има хора от Велико Търново, Стара Загора и много други градове.

"Монитор": Професия готвач

Ръст на учениците, които искат да станат готвачи, отчитат от Министерството на образованието (МОН), цитирани от в. "Монитор". Кулинарията привлича подрастващите заради непрекъснато търсене на кадри и високото заплащане. В момента в електронната трудова борса на Агенцията по заетостта са заявени 147 свободни позиции.

Възнагражденията на майсторите в кухнята варират между 800 лв и 2000 лв, а добрите главни готвачи печелят над 5000 лв.„Телевизионните предавания за готвене допълнително засилват интереса сред учениците и родителите.“, заяви просветният министър в оставка Меглена Кунева.

Експерти по подбор на персонала също отчитат повишен интерес на младите към кулинарията. „Напоследък доста хора под 30 г., преминали през няколко курса по готварство, кандидатстват за работа.“, обясни пред агенция „Монитор“ HR експертът Маргарита Николчева. Според нея малка част от завършилите професионална гимназия по туризъм реално влизат в кухнята.

"24 часа": Привлекателни джакпоти за неделя - 7 520 000 лева

След днешния 93-и тираж на Български спортен тотализатор джакпотите в игрите на Тото 2 продължават да нарастват и до тегленето на числовите комбинации в неделя ще достигнат общо 7 520 000 лева. За следващия 94-и тираж джакпотът в „Тото 2 – 6 от 49“ се очаква да бъде 3 880 000 лева, а в „Тото 2 – 6 от 42“ – 640 000 лева.

В „Тото 2 – Зодиак“ джакпотът е фиксиран на 3 000 000 лева. Висока честота и разнообразие от печалби, разделени в 15 групи, предлага играта „Тото 2 – Рожден ден“. Лек автомобил Форд Фиеста ще бъде наградата в играта „Втори тото шанс“ на „Тото 2 – 6 от 49“ за неделния тираж.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Снайпериста
  Отговор
  1 06:34  25.11.16
  ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !!!
 • СЯ И МАНГАЛИ ША НА КОМАНДВАТ
  Отговор
  2 07:47  25.11.16
  ЕЙЙЙЙЙ ША ТЪРСИТЕ СПОКОЙСТВИЕТО И ДЪЛГОЛЕТИЕТО НА СОЦА.
 • Бай хой
  Отговор
  3 08:21  25.11.16
  Още един мондат на гейрб и тиквата ще постигне о оглавяване на класацията.
 • антрашпиц
  Отговор
  4 08:24  25.11.16
  Е как сребро в тая коронна за нас дисциплина бе..Ма трябва да сме първи.Да вземем златото.То по ни прилича и не вярвам много да се напъваме за него.....
 • tost
  Отговор
  5 08:38  25.11.16
  Е най накрая да станем водещи в света ..........след 30г. "демокрация ".Между другото,дължим невероятния успех на всички управляващи до сега:сини,червени,турци,царе и тъй като на умрелия се поднасят цветя ,един хубав ГЕРБер.

Напиши коментар:


Публикувай