715 0

Математиците бойкотираха МОН

Анатоли Стайков

Математическата общност у нас бойкотира просветното министерство. Почти никой от университетите, към които МОН се обърна, не са откликнали на поканата да излъчат представители, които да обезпечат научно комисиите за провеждане на математическите състезания, научи в. "Сега".

Проблемите започнаха в началото на ноември, когато 13 души от Съюза на математиците в България, които от 20 г. подготвят задачите за състезанията, се оттеглиха от комисиите. В остро писмо до МОН те се възмутиха, че избраните за т.г. членове на комисията за състезанията от 4-8 клас са напълно различни от тези, за които са се уточнили с министерството.

По-конкретно, те възразиха срещу избирането на проф. Сава Гроздев, който според тях отдавна е компрометиран пред международната математическа общност, а научният му принос е незабележим. От СМБ са против и "узурпирането" от проф. Гроздев на редица състезания - той оглавява националните комисии за студентските олимпиади, за математическото състезание "Кенгуру", за състезанията между 4-8 клас, както и списание "Математика и информатика" - издание на МОН. Според математиците в качеството си на негов главен редактор проф. Гроздев е в конфликт на интереси, тъй като е редактор и на частното сп. "Математика +".

От МОН неофициално потвърдиха, че действително не са получили предложения и са се видели в чудо как ще попълнят комисиите. Източници на "Сега" разказаха, че ведомството се опитва да намери изход, например проф. Гроздев да излезе от комисията за 4-8 клас.

България

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай