1 301 5

Второ обвинение за министър Ненчев

Второто обвинение е повдигнато от Военноокръжна прокуратура – София и е за престъпление по служба

Второ обвинение за министър Ненчев
Снимка: БТА
Калина Петрова

Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Николай Ненчев – министър на отбраната за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен.

Обвинението на Николай Ненчев е за това, че в качеството му на длъжностно лице - министър на отбраната на Република България в периода от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. в София в съучастие като подбудител, умишлено склонил извършителя – В. Ц. - Директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” – МО да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв.

С Решение № 100/20.10.2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11.08.2014 г. със заповед министърът на отбраната В. Шаламанов е определил В. Ц. за възложител на обществената поръчка.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.

Разследването на ВОП-София е установило, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество „Лортън“ ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. В. Ц не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. В. Ц. не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, Министерство на отбраната е сключило договор с друго дружество - „Интендантско обслужване” ЕАД.

Върху управителя на „Интендантско обслужване” ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на „Интендантско обслужване” ЕАД.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД .

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването по делото продължава.

Факти.бг припомня, че първото обвинение на военния министър в оставка е за престъпление по служба във връзка с договорите за ремонт на МиГ-29 в Полша.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 11:25  25.11.16
  Тия са краднали и с гъ--вете си.А,тиквоча ни лук ял- ни лук мирисал.
 • Национал
  Отговор
  2 12:12  25.11.16
  Този е един от най-големите б....ци!!! Унищожи - действаща армия, българската армия винаги е съществувала! Подлога!
 • гост
  Отговор
  3 14:32  25.11.16
  всичко е пунтаж, „Интендантско обслужване” си е създадено за тази цел и е предприятие на армията. По закона за обществените поръчки се правят някакви конкурси щот за длъжни ама всеки знае как се случват нещата.
 • да изгоним руснаците
  Отговор
  4 14:52  25.11.16
  А в битово разложение няма ли да го обвините???
 • mediator37
  Отговор
  5 05:03  26.11.16
  Пак се разнесе воня на мърша от прокуратурата. С две години закъснение, като падна от власт, се сещат да обвиняват. Обвинението - бъркане в носа и правене пиленца от сополи. Той бил склонил, навил бил, уговорил, подбудил В.Ц. да не подписва. Че то, всеки може да каже: "Амчи, аз съм невинен, ама началникът ми ми каза еди какво си". Та това е обвинението на прокуратурата- Документ няма и подпис няма, обаче има: казал, чул, помислил си, разбрал, не разбрал....

Напиши коментар:


Публикувай