25 Ноември, 2016 11:13 1 739 5

Второ обвинение за министър Ненчев

  • второ обвинение-
  • министър ненчев-
  • ненчев-
  • ввс-
  • колапс-
  • арнаудова

Второто обвинение е повдигнато от Военноокръжна прокуратура – София и е за престъпление по служба

Второ обвинение за министър Ненчев - 1
Снимка: БТА

Военноокръжна прокуратура – София привлече като обвиняем Николай Ненчев – министър на отбраната за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай и извършено в съучастие с негов подчинен.

Обвинението на Николай Ненчев е за това, че в качеството му на длъжностно лице - министър на отбраната на Република България в периода от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. в София в съучастие като подбудител, умишлено склонил извършителя – В. Ц. - Директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” – МО да извърши престъпление по служба в качеството си на възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на дрехи за военнослужещи, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лв.

С Решение № 100/20.10.2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: „Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11.08.2014 г. със заповед министърът на отбраната В. Шаламанов е определил В. Ц. за възложител на обществената поръчка.

При проведената обществена поръчка на първо място е класирано „Лортън“ ЕООД, тъй като е предложило най-ниска цена.

Разследването на ВОП-София е установило, че в периода декември 2014 г. януари 2015 г. Николай Ненчев поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на В. Ц., че договор не трябва да се сключи с класираното от комисията на първо място дружество „Лортън“ ЕООД.

В изпълнение на указанията на министъра Ненчев, за времето от 19.12.2014 г. до 26.01.2015 г. В. Ц не изпълнил служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и не издал решение за обявяване на класирането на участниците. В. Ц. не сключил и споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, Министерство на отбраната е сключило договор с друго дружество - „Интендантско обслужване” ЕАД.

Върху управителя на „Интендантско обслужване” ЕАД пък е бил упражнен натиск самостоятелно да сключи договор с „Лортън“ ЕООД, по сила на който това дружество да се определи като подизпълнител на „Интендантско обслужване” ЕАД.

От това са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773, 78 лева, изразяващи се в разликата в ценовите предложения на „Лортън” ЕООД и „Интендантско обслужване” ЕАД .

Николай Ненчев е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Разследването по делото продължава.

Факти.бг припомня, че първото обвинение на военния министър в оставка е за престъпление по служба във връзка с договорите за ремонт на МиГ-29 в Полша.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    5 0 Отговор
    Тия са краднали и с гъ--вете си.А,тиквоча ни лук ял- ни лук мирисал.
  • 2 Национал

    5 0 Отговор
    Този е един от най-големите б....ци!!!

    Унищожи - действаща армия, българската армия винаги е съществувала!
    Подлога!
  • 3 гост

    0 1 Отговор
    всичко е пунтаж, „Интендантско обслужване” си е създадено за тази цел и е предприятие на армията. По закона за обществените поръчки се правят някакви конкурси щот за длъжни ама всеки знае как се случват нещата.
  • 4 да изгоним руснаците

    0 3 Отговор
    А в битово разложение няма ли да го обвините???
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    Пак се разнесе воня на мърша от прокуратурата. С две години закъснение, като падна от власт, се сещат да обвиняват. Обвинението - бъркане в носа и правене пиленца от сополи. Той бил склонил, навил бил, уговорил, подбудил В.Ц. да не подписва. Че то, всеки може да каже: "Амчи, аз съм невинен, ама началникът ми ми каза еди какво си". Та това е обвинението на прокуратурата- Документ няма и подпис няма, обаче има: казал, чул, помислил си, разбрал, не разбрал....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове