950 0

Преди Никулден: Рибата избяга

Анжелина Димитрова

Чернокопът изчезна от морето. От вече повече от седмица по Черноморието не излиза почти никаква риба, алармират рибари от сдружение „Черноморски изгрев“, цитирани от agrozona.bg. Причината е лошото време.

„Рибата избяга. До преди това имаше много сафрид и чернокоп. Колегите се хвалеха с рекордни улови. На вадене понякога изкарвахме над тон улов, а малко са тези с под 500 кг. Надяваме се чернокопът отново да се появи, защото миналата година излизаше до към средата на декември. По това време все още се ловеше и барбун“, коментира рибарят Джемаледин Алиев. Характерно за периода около Никулден е в морето да се ловят сафрид, чернокоп и барбун.

До октомври месец най-богатият улов беше на чернокоп. В зависимост от корабите и времето понякога се вадят и до 2 тона на излизане. „Няма концентрация на едно място, защото който излезе от Нос Калиакра до Созопол винаги хваща по нещо“, коментира по-рано председателят на варненското рибарско сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев.

Докато имаше много риба, изкупната цена на чернокоп спадна до 2 лв. за килограм, а по пазарите – не под 5 лв. Сафридът беше в по-малки количества и съответно цената му беше висока тази година. Средно тя е около 5 лв. по пазарите. Паламудът се търгува на едро за около 7 -8 лв. Лавракът е 9 лв./кг, а каята продължава да е 5 лв.

България


Напиши коментар:


Публикувай