3 076 4

Бургаски ученик живя в манастира Шаолин

Бургаски ученик живя в манастира Шаолин
Снимка: Флагман
Анжелина Димитрова

Познат ни от филмите, манастирът Шаолин за повечето българи е бил една мистерия и загадка. Място, в което си дават среща свръхчовешките възможности, самоконтролът и силата на духа. Точно там едно бургаско момче живя и се докосна до уменията на най-добрите, пише Флагман.

Златин Павлов е на 18 години. Той е ученик в Професионалната гимназия по електротехника и електроника ”Константин Фотинов” в Бургас. От дълги години се занимава с Тайдзичуен на семейство Ян. Негов учител е лаошъ Тихомир Тодоров, директор на присъединеното училище за тайдзичуен на семейство Ян град Стара Загора. Златин е истински късметлия, тъй като учителят му е личен ученик на Грандмайстор Ян Дзюн шесто поколение 5 генерация от семейство Ян. Именно Тихомир Тодоров е този, който пали Златин по източното бойно изкуство. Всъщност тайдзичуен е много повече от бойно изкуство. Това е философията, начинът на живот, основа за развитие и самоусъвършенстване на личността и концентрация.

Преди шест месеца едно телефонно обаждане преобръща живота на бургаския ученик. „Златко, възлагам ти големи надежди. Ти си сред четиримата българи, които имате шанса да поживеете шест месеца в Китай и да се обучавате в и Чъндзягоу провинция Хенан, родното място на тайдзичуен и манастирът Шаолин” – чува гласа на учителя си Златин и тогава не може да проумее какво всъщност му предстои да изживее.

„Това, което ми се случи, е наистина невероятно. Аз сега осъзнавам къде съм бил. Щастливец съм, че успях да се докосна до китайската култура, до грандмайсторите в Тайдзи, че успях да живея и да се обучавам в манастира Шаолин” - споделя с вълнение Златин.

Всъщност Златин и още три момчета от България са били в провинция Хенан, в града Дженджоу. Там посещават и се обучават в едни от най-добрите школи. А в манастира Шаолин е живял две седмици. Както е известно, манастирът Шаолин е дзенбудистки манастир, известен с школата на Чен (Дзен) будизма и бойните си изкуства. Благодарение на филма „Манастирът Шаолин” от 1980 година, Шаолин става полулярен в цял свят.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 07:50  28.11.16
  Браво.
 • Тодоров
  Отговор
  2 09:14  28.11.16
  А кои са другите трима ученици ? Или това е платена реклама от родителите на Златин Петров.
 • Чао бао
  Отговор
  3 15:01  28.11.16
  И на мен ми прилича на реклама ...доста очевадно е !
 • Васичка Атанасова
  Отговор
  4 16:54  28.11.16
  винаги съм харесвал кунфудистите от манастира шао лин браво на момчето

Напиши коментар:


Публикувай