2 273 6

Връщат 250 афганистанци

Премиерът Бойко Борисов проведе работно съвещание с оперативното ръководство на ДАБ, МВР и службите за сигурност

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Калина Петрова

Започнала е процедурата по доброволно връщане на 50 афганистанци, пристигнали нелегално в страната ни, а други 200 предстои да бъдат върнати след обработка на документите им. Това беше докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов, на което беше обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

В съвещанието участваха председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, оперативното ръководство на МВР, на Главна дирекция „Гранична полиция” и на службите за сигурност. Те докладваха, че ситуацията в регистрационно-приемателния център в Харманли е нормализирана след предприетите мерки за обезопасяване на центъра и за повишаване на капацитета за медицинско обслужване на чужденците. Командированите на място медицински екипи не са констатирали опасни инфекциозни заболявания, диагностицирани са хронични заболявания, за които е препоръчано лечение. Посочено беше, че изграждането и ремонтът на оградата на РПЦ в Харманли върви по график.

Предприемат се мерки и за настаняване на чужденци в други разпределителни центрове чрез повишаване на капацитета им. Концепцията предвижда реконструкция на центъра на ДАБ в с. Пъстрогор от отворен в затворен тип, като там се пренасочат част от настанените в разпределителния център в Елхово чужденци. Изпълняват се мерки за разширяване на капацитета за настаняване в специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, където вече са доставени 50 фургона и постелъчно имущество за 400 души.

Разгледани са възможностите бивши застави на ГД „Гранична полиция” в района на българо-турската граница, които да бъдат преобразувани в центрове за настаняване на чужденци. Те ще са от затворен тип и охраната им ще се осъществява от служители на МВР. Направени са разчети за хранене, комунално и битово осигуряване и медицинско обслужване, както и на необходимите сили и средства на ДАНС и МВР за обработване на настанените в тях чужденци.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 11:19  28.11.16
  Мигрант или бежанец да си в България. Настаняват те в безплатна квартира и те хранят. Това е нов строй различен от "комунизма".
 • 123
  Отговор
  2 12:04  28.11.16
  Няма полицаи и лекари за 90% от населените места в България, но за лекуване и пазене на бежанци има. Браво, поздравления, така трябва да бъде. Жалко, че живеем в страна, в която химическата промишленост и в частност производството на сапун са в упадък
 • УУУУйя
  Отговор
  3 12:04  28.11.16
  Уж щяха да връщат 400 и нещо. Са пак ги намалиха на 250...Л..няна държавка. Благодарете на Боцко...
 • Ще ви го
  Отговор
  4 12:59  28.11.16
  И продължават да ги изсипват в София! При положение, че нервите на хората в София, особено в центъра са опънати на макс, също както в Харманли, и напрежението расте с всеки изминал ден! При положение, че им се казва повече от ясно да ги разкарат. Ще става , каквото има да става от много време. Тогава ще ги видим какво ще правят тиквите боковски и бъчварски.
 • гост
  Отговор
  5 14:35  28.11.16
  Не става ясно къде ще ги връщат . Най много да им сменят местата и така да хвърлят прах в очите на тъпия народ .Горко на такъв народ , съставен от мишки .
 • едва ли
  Отговор
  6 15:16  28.11.16
  И само толкова ли ще вънат от цялата паплач!? А и дали изобщо ще ги върнат или изведнъж тия ще "цъфнат" в София !? Изобщо не му вярвам на примата в оставка. И да върне 50 нови 5000 ще вкарат нарочно или от безхаберие! Тежко и горко на малкото останали българи :(

Напиши коментар:


Публикувай