28 Ноември, 2016 18:24 1 099 1

Съветници от ДБГ настояват Центъра за бежанци Харманли да е от затворен тип

  • съветници-
  • дбг-
  • центъра за бежанци-
  • харманли-
  • затворен тип
Съветници от ДБГ настояват Центъра за бежанци Харманли да е от затворен тип - 1
Снимка: БТА

Общинските съветници от „Движение България на гражданите”, част от групата на Местната коалиция „Промяна за Харманли”, настояват Регистрационно-приемателният център (РПЦ) в Харманли да се преустрои в център от затворен тип, а Община Харманли да получи допълнителни средства за справяне с проблемите, възникнали във връзка с пребиваването на големия брой бежанци и мигранти в града.

„Днес съветниците внесоха докладна записка в Общинския съвет, която се очаква да се гласува в сряда. Документът е подписан от ръководителя на групата от Местната коалиция „Промяна за Хармнали” Светла Георгиева, член на „Движение България на гражданите”. Под документа са се подписали и общинските съветници от други политически сили в Харманли.

Местните политици са адресирали до премиера, вътрешния министър и председателя на Държавната агенция за бежанците и декларация, в която освен за преустройването на Центъра в затворен тип, настояват и за изграждане и укрепване на съществуващите съоръжения, препятстващи свободното му напускане, както и ДАБ да организира редовно информиране на обществеността за здравния статус на настанените.

В докладната напомняме, че в Центъра са настанени повече от капацитета му хора, което създава проблем с реда и условията на живот, коментира Светла Георгиева от „България на гражданите”. Тази диспропорция създава рискове и за гражданите на Харманли. Напоследък проблемите се усложниха и от слуховете за заразни болести сред мигрантите, след което лагерът беше поставен под карантина, а после избухнаха и размириците, коментира тя, като подчерта, че е работила с хората от Центъра в продължение на година и половина и познава ситуацията вътре много добре.

Георгиева добави, че с подписалите докладната нейни колеги от други групи, в това число и ГЕРБ, са единодушни, че Община Харманли трябва да получи допълнителни средства за справяне с бежанския проблем. Тя счита, че мерките за екстрадиция на агресивните лица са правилни, както и гражданите одобряват да се провежда системен скрининг на настанениет в РПЦ, като информацията за резултатите трябва да е публична и да се вземат навременни мерки.

Съветниците са категорични в декларацията си, че Полицията и Жандармерията трябва да следят за строго спазване на обществения ред, а органите на ДАБ да контролират вътрешния ред в РПЦ - Харманли, като настояват при нарушения на закона мерките да са най-строги. Те посочват като решение и това, че трябва да се предвиди изграждане на аптека, офис за парични преводи и високоскоростен интернет в Регистрационния център в града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ico

    1 0 Отговор
    Dagi ka4vame na samoleta i pri merkel taka 6teni doide po eftino.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове