709 2

76% от българите искат обмислени промени в Изборното законодателство

Не е важно да се спазва законът, важно е корумпираните да са в затвора, сочи проучване на Галъп

Калина Петрова

76% от българите предпочитат евентуални промени в изборните правила да се случат след повече обмисляне и без да се бърза. Хората масово са чували за повдигнатите обвинения срещу бивши и настоящи министри, одобряват ги и желаят те да продължат. Близо половината от българите се съгласяват с крайното твърдение „Не е важно да се спазва законът, важно е корумпираните да са в затвора“.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж в рамките на 22 и 23 ноември, който цели да покаже базисни нагласи по важните текущи въпроси в любопитната ситуация, в която се намира страната. Изследването е част от собствената изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“ и е проведено сред 805 души в цяла България.

76% се съгласяват, че с промените на изборните правила не трябва да се бърза, за да се направят те разумно и да не настъпи хаос. 21% предпочитат бързите промени, за да се спази волята на народа. Останалите се колебаят или се затрудняват да отговорят. Това показва, че българите не биха се възпротивили на по-продължително и внимателно обмисляне на изборните правила и процедури.

85% твърдят, че са чували за обвиненията срещу бивши и настоящи министри. Това е сериозен дял декларирана запознатост и свидетелства за висок интерес сред обществото. Сред чувалите преобладава одобрението. Над 70%, например, одобряват, че Румен Овчаров и бил обвинен, близо 60% - че Добрев и Москов са били обвинени. Тепърва следва да се види какво е отношението към обвиненията за министъра в оставка Николай Ненчев. Данните отразяват най-вече общото и инерционно убеждение, че властта у нас е корумпирана. Колкото по-дълго е участвал във властта даден човек, толкова по-висок е общественият негативизъм към него. Затова и близо 90% са съгласни, че с подобни обвинения трябва да се продължи, а близо две трети се съгласяват, че когато става дума за правосъдие, най-важното е то да е бързо.

Неодобрението към обвиненията се движи между 15 и 30 на сто. След неодобряващите личат най-вече поддръжници на съответните политически формации, от които произлизат обвинените.

За да провери общите нагласи сред обществото по тази тема, „Галъп интернешънъл болкан“ тества дори крайни твърдения. Например, 48% са съгласни с твърдението „Не е важно да се спазва законът, важното е корумпираните да са в затвора“. Също 48% не се съгласяват, а останалите се затрудняват. Това показва изключително желание за бърза справедливост и сериозни очаквания тази посока. Акумулиран е тревожно висок дял репресивни нагласи.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 20:17  29.11.16
  Значи 805 души попитани по телефона, са по-меродавни като мнение от 2,5 млн. души гласували ЗА незабавни промени в избирателната система? Браво, колко ниско могат да паднат сервилните политически подлоги наречени социолози и медии!!!
 • Киро
  Отговор
  2 10:39  30.11.16
  Аман от евтина пропаганда! Обадили се по телефона на 800 души, какви са, що са, никой не знае! Питали нещо извън всяка конкретика. Кой какво отговорил - телефонистката решава! И изведнъж - "ПРОУЧВАНЕ", "РЕЗУЛТАТИ"...глупости! Тия вече не вървят, драги политичета! 2,5 милиона казаха каквото трябва!

Напиши коментар:


Публикувай