704 0

Страните на Балканите да предлагат туристически пакети

Страните на Балканите да предлагат туристически пакети
Калина Петрова

Балканските държави могат да привлекат повече туристи, предлагайки пакетна услуга. “Трябва да си даваме сметка, че туристите не идват тук да видят само София или само някое кътче на България. Нещата днес с тази мобилност се променят. Неведнъж съм казвал, че трябва да се работи заедно. Съседните държави от югоизточния регион на Европа трябва да седнем и обсъдим как да се работи кооперативно”. Това заяви Симеон Сакскобургготски, който взе участие в дискусията, с която беше открит Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм.

“За по-малки държави като страните в нашия регион е важно да се полага съвместно усилие. В София има толкова обекти, които си заслужава да се видят, но това понякога не е достатъчно”, каза Сакскобургготски и посочи като допълнителна възможност “с обединените усилия на България, Македония, Румъния и Сърбия да се предложи пакетна туристическа услуга”. На въпрос на водещия Макс Фостър, кореспондент на Си Ен Ен дали това не е трудно за постигане с оглед на различията в историята и политиката на държавите, Сакскобургготски отговори: “Точно затова трябва да седнем и да говорим. Европейският съюз помага много. Той не е просто едно пространство без граници за свободно пътуване. Освен това, днес хората са много по-отворени, възприемчиви и комуникират помежду си по-лесно от предишните поколения.”

Събитието се провежда в София и е организирано от българското Министерство на туризма и Световната организация по туризъм към ООН. В присъствието на д-р Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм, министрите на туризма на България, Ирак, Черна гора, Македония, Малта, Египет, Зимбабве, Гърция, Азербайджан, и др. обсъждаха разработването на модели за ефективно партньорство, които да допринесат за насърчаване на световните цивилизации и постигане на социално-икономически ползи за местните общности.

В рамките на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм Сакскобургготски се срещна с Негово превъзходителство д-р Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм. Припомняме, че през 2014 г. в двореца “Врана” Сакскобургготски беше домакин на вечеря в чест на д-р Рифай, който беше на официално посещение в България по повод подписването от страна на 14 български сдружения и асоциации от бранша на Етичния кодекс на Световната организация по туризъм.

Саокскобургготски беше основен лектор и на Първата световна конференция за туризъм и култура, организирана съвместно от ЮНЕСКО и Световната организация по туризъм в гр. Сием Рип, Камбоджа.

На тазгодишната конференция д-р Талеб Рифай започна изказването си с думите: “Ваше Величество, за нас е чест и привилегия да сте днес с нас тук. Откакто с Вас през началото на 2015 г. се видяхме в Камбоджа, измина много време, постигнахме не малко неща в туризма.” и изтъкна задоволството си, че през 2016 г. външните туристи в България ще достигнат 8 милиона, което е повече от населението на страната.

Гост на събитието беше и Нейно Кралско Височество Принцеса Дана Фирас, президент на “Петра Нешънъл Тръст”, Йордания. Тя беше приета от Негово Величество в двореца “Врана”. Принцесата е съпруга на принц Фирас Бин Раад, който по бащина линия е сроден с краля на Йордания Абдула Втори. Бащата на принца е близък познат на Негово Величество от ученическите им години в Египет.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай