993 1

България може да спести милиони от електронно управление

Днес се проведе конференцията „Преоткриване на публичните услуги на 21-ви век – електронно управление“

Росен Стойчев

„България може да спестява 300 млн. лева годишно с въвеждането на електронното управление.“Това заяви по време на конференцията „Преоткриване на публичните услуги на 21-ви век – електронно управление“ - Красимир Симонски, който е изпълнителен директор „ИА Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

„През 90-те години говорихме за това как да прехвърлим съдържанието на хартия в електронен формат. Това вече е постигнато. Почти всяка институция вече си има сайт. Кибер сигурността е все по-важен фактор. Тя представлява доверие. Ако загубим доверието към самата услуга, то тогава какъв е смисъла от нея.

Все още не разбираме напълно това, което трябва да се случи. Вложенията в електронното управление не са разходи, а инвестиции. Докато не се промени системата и не се приеме дигиталният формат, работата на хартия ще продължи. Има одити, където задължително ти искат хартиения формат, дори да им представиш дигитален. “, заяви Симонски.

„Европейските демокрации са доста критикувани. Ние не сме перфектни, но сме по-добри от други политически режими в света. Търсим модерна и прозрачна България. Президентът Плевнелиев имаше 10 ключови цели, когато започна своя мандат. Една от тях беше въвеждането на електронното правителство. Много от своите цели в тази връзка постигнахме, но други не успяхме. Дигиталното решение е прието във всички сфери на ЕС. Електронното управление е инструмент за връзка с гражданина. Това е една отворена публична платформа за гражданите. След 2 дни вече стартира и новата агенция „Електронно управление". Бъдещето на България зависи от върховенството на закона“, заяви д-р Анна-Мари Виламовска, секретар на президента на Република България за иновационна и здравна политика

По време на конференцията стана ясно още, че според данни от 2015 г. в България 59% от домакинствата използват интернет. Това е ръст с 5% спрямо предния период. По въвеждане на електронно управление България е на 73-то място в света.

"Електронното управление е решение, с което можеш да улесниш живота на гражданите. В Естония 30% гласуват електронно, а 99% използват онлайн банкиране. Подаване на данъчна декларация отнема 3 минути. В Естония има идентификационна карта, в която я има цялата информация за вас. Така, ако отидете на лекар, няма нужда да носите със себе си цял наръч документи. В картата я има вашата здравна история. Така чрез влизане в програмата той бързо ще реши коя е най-подходящата рецепта за вас. Дигитализацията спестява 2% от БВП на страната. Цялата страна е покрита с 4G интернет и Wi Fi връзка. Създадена е програма за компютърното образование на възрастните хора. В един момент те разбират колко лесно е всичко и дори да са имали недоверие, започват да го използват.

Няма как хората да започнат да използват такава карта, ако президентът или премиерът не им дадат пример. Изпробвали сме системата си с най-добрите хакери и никой не я е пробил. В момента Естония поставя инфраструктура в различни места по света. Така дори да има пробив в системата, страната има резервни източници на данни. В Естония с една карта мога да гласувам много пъти. Признава се само последния. Така дори някой да се опита да ме принуди да гласувам някак или да купи гласа ми, аз просто ще се прибера у дома и ще гласувам отново. Това е дълъг процес. Той се развива през цялото време. 10% от хората минаха през специални курсове. Те оценяват електронното правителство.“ Това заяви Виктор Гузун, член на Изпълнителния съвет и преподавател в катедра „Международни отношения“ в Талинския технологичен университет и бивш посланик на Молдова в Естония .

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Гого
    Отговор
    1 22:12  29.11.16
    Защо ще пести като цели фамилии ще бъдат уволнени от хранилката наречена държавен апарат който вместо да намалява се увеличава.

Напиши коментар:


Публикувай