1 344 12

Местан: Господин Президент, останете достоен!

Местан: Господин Президент, останете достоен!
Стефанаки Йоанис

След КСНС при Президента съдбата на първите два проучвателни мандата е ясна – ГЕРБ и БСП ще ги върнат незабавно. Въпросът е на кого ще бъде връчен третият. Конституционно разписан императив няма и затова решението се разполага изцяло в полето на политическата воля на президента Росен Плевнелиев. Това казва в обръщение председателят на ДОСТ Лютви Местан.

Вън от всякакво съмнение е, че при отказа на двете най-големи фракции да съставят правителство и третият опит ще завърши по същия начин – с провал. Това предположение обаче не само че не снема, а напротив – натоварва избора на държавния глава чий да бъде третият мандат, с огромна политическа и стратегическа отговорност.

Самоопределилите се за патриоти крайни националисти от Патриотичния фронт и Атака напористо се опитват да създадат предпоставки президентът Плевнелиев да го възложи по неизбежност именно на тях. От една страна, държавният глава от самото начало заговори за необходимостта да се избегне сценарий за предсрочни парламентарни избори, а от друга страна послания в тази посока се чуват основно от Патриотичния фронт и Атака, с определени уговорки – и от Реформаторския блок.

Политическата и стратегическа стойност на президентския избор за връчване на трети проучвателен мандат вече не опира до реалистично очакване да бъде съставен кабинет, а до ярък идеен държавнически символ – дали президентът в края на своя достоен мандат ще стане съучастник във фашистки сценарий - представител на националпопулистите получава мандат и в качеството си на кандидат за министър-председател представя националпопулистка програма, и то от трибуната на парламента.

Президентът знае, че националистите нямат възможност да съставят правителство. Тяхната цел е да използват една конституционна процедура за разгръщане на предварителна, безплатна предизборна кампания за парламентарни избори. За националистите получаването на конституционна възможност да посочат свой кандидат за министър-председател и да принудят парламента да участва в дебати, вече е политическа победа. Защото дори отхвърлянето на кандидата и програмата им ще ги превърне в своеобразна националистическа алтернатива на системните партии.

Освен това обединителят на нацията сигурно е наясно, че връчване на проучвателен мандат на крайните националисти ще бъде провокация не само за етническия мир, но и за стратегическата ориентация на България.

Вярваме, че българският държавник и президент Росен Плевнелиев, който заклейми руската окупация на Крим и произнесе фразата „Крим е Украйна“, няма да легитимира с връчване на мандат крайни националисти, които посещаваха Крим и го обявиха за руска територия.

Господин Президент, останете достоен!

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Петър
  Отговор
  1 10:53  30.11.16
  Достоен пфуу! Политическа п...вра!
 • Киро
  Отговор
  2 10:56  30.11.16
  подлога Местан да не дава мнения, ако обича! Да си гледа целуването на задника на ердогрух и да не се меси в неща, за които никой не го е питал!
 • ХАСАН
  Отговор
  3 11:01  30.11.16
  Много добър политик!!достоен български гражданин,турчин и европеец!! Кога ще има такива оратори и от другите партии!! Само мрънкащи!
 • ХАСАН
  Отговор
  4 11:07  30.11.16
  Ако Бойко Борисов не беше се връзвал на Доган и беше подкрепил Местан в опита му ДПС трайно да бъде дясна и евроатлантическа формация то тогава нямаше да прави коалиция от 15 партии!

 • ХАСАН
  Отговор
  5 11:08  30.11.16
  Леле Киро !колко си бос бе човек!!разсъждаваш като чобанин
 • VMORO
  Отговор
  6 11:42  30.11.16
  Tezi DS artisti sa tolkova natzionalisti, kolkoto BSP - sotzialisti. Xasane, oratori dal Bog. Na tzifra xora im varvi prikazkata. Lo6oto e, 4e sa absolyutni demagozi, vartiopa6ki i furnadzhiyski lopati
 • thyd
  Отговор
  7 11:55  30.11.16
  доста тъпа статия
 • Киро
  Отговор
  8 12:24  30.11.16
  Хасанчо - "турчин и европеец" са противоречащи си епитети., Да ти го обясня, че да го схванеш - или си турчин, или си европеец. А на нас не ни трябват оратори, а работещи политици. Отивай да се цунеш с работодателя ти Местан, че може и да усетиш и вкуса на задницата на ердогрух и после да не си миеш устата цяла година!
 • VMORO
  Отговор
  9 13:21  30.11.16
  Pozvolyavam si da dopalnya Kiro. Nuzhni sa ni polititzi, koito da rabotyat i ratuvat za bulgarskiya natzionalen interes. A ne predateli, xameleoni i 6u6umigi
 • ХАСАН
  Отговор
  10 18:59  30.11.16
  Киро,кажи ми един политик от неговия ранг???няма-- Валери Симеонрв чистокръвен българин ама две думи не може да каже!как прецака Бойко

  Коментиран от #11

 • кроко
  Отговор
  11 19:41  30.11.16

  До коментар #10 от "ХАСАН":

  Къв политик е местан: слуга на ердоган. Ти ми дай пример за нещо значимо, което е направил в политическата си кариера. Че аз се сещам за как вряка наляво-надясно и друнка глупости за евроатлантическата ориентация, с която турция иначе е доста скарана. Дай пример или спри да дрънкаш глупости.
 • Валери
  Отговор
  12 20:26  01.12.16
  Господин Местан, моля не ме наричайте фашист ! Патриот не означава фашист, на нито един език !

Напиши коментар:


Публикувай