30 Ноември, 2016 11:32 824 0

РБ ще решава дали да приеме третия мандат

  • рб-
  • решава-
  • третия мандат

Зеленогорски смята, че твърде хазартно е да се прави кабинет от днес за утре

РБ ще решава дали да приеме третия мандат - 1
Снимка: БТА

Реформаторският блок /РБ/ ще решава дали да приеме третия мандат за реализиране на кабинет в рамките на това Народно събрание. Предстои партиите в РБ да си вземат решенията през съответните органи и да се съберат Изпълнителният съвет на РБ и парламентарната група. Едва тогава бихме обявили пред обществото дали бихме приели третия мандат за кабинет и да направим среща с президента. Това коментира пред журналисти в парламента Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на РБ и добави, че Блокът работи за предсрочни избори.

По думите му, е твърде хазартно действие да се прави кабинет от днес за утре и има достатъчно време за консултации. Според Зеленогорски, ако не се направи кабинет с третия мандат, предсрочните избори се очертават около началото на месец април.

Според Зеленогорски ДБГ не би взело решение, без да са свикали Националния съвет на партията, кметовете и общинските съветници от цялата страна. България и РБ сме пред изключителни предизвикателства. Това би било една възможност, една тежка отговорност и голяма опасност, затова ще преценим всички „за” и „против”. Според него ново правителство в тоя мандат на Народното събрание би трябвало да работи по приетата вече програма на настоящото мнозинство. Ние сме дясна политическа сила и няма да допуснем големи харчове и популизъм, които първо може и да имат краткотрайни ефекти, а после ще съборят държавата, посочи съпредседателят на Реформаторите. Ако ние вземем мандата и го реализираме, ние виждаме хоризонт от 2 години, иначе няма смисъл да се прави, защото това би означавало да не се подготвим и за Председателството на Съвета на ЕС. На въпрос дали пенсии от 300 лева ще бъдат подкрепени от РБ, Зеленогорски посочи, че това е голямо различие между визиите на ПФ и РБ.

Ситуацията сега е стрес-тест за партиите дали са готови да поемат отговорност в кризисен момент. Важно е да се осигури личната сигурност на хората, доходите им и как ще се справим с бежанците и мигрантската криза. Трябва хладнокръвно и спокойно да се обсъдят всички възможности, има време, посочи Зеленогорски и подчерта, че с 13 депутати РБ иска пълни гаранции, че ще се изпълнява програмата и ще се приемат консервативен бюджет, антикорупционен и антитерористичен закон, продължаване на реформите в здравеопазването и образованието, превъоръжаване и запазване на евроатлантическата ориентация на страната. Иначе не бихме участвали в безсмислени опити за вадене на жокери от ръкава, каза той. На въпрос за подкрепа от РБ за кабинет на ПФ, Зеленогорски каза, че не стои този проблем, преди да се отговори на въпроса ще реши ли РБ да направи кабинет с третия мандат.

След президентските избори не се е променило нищо драстично, според лидера на РБ, а БСП не е водеща сила. След нови избори е възможно да бъдат трети, категоричен бе той. Нека БСП си поохладят мераците и стремежите. РБ се готви за предсрочни избори, но обсъждаме тази възможност да не се оставя страната в безвластие. Това в Харманли беше една сигнална лампа и този знак трябва да се разчете. Според него съществува възможност да се върнат БСП и ДПС на власт, но всички хора помнят как приключваха тези опити в последните години. Според него политическите сили не трябва да мислят за краткосрочния си успех, а да запазят евроатлантическата ориентация на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове