882 1

Изведоха 20 афганистанци от Центъра в Харманли

Калина Петрова

От бежанския център в Харманли днес бяха изведени 20 афганистанци, участвали в бунтовете от миналия четвъртък. Броят на напусналите лагера е вече над 400, съобщи БНР.

Броят на изведените чужденци от лагера трябва да достигне до хиляда. Това са участниците в бунтовете от миналия четвъртък. Сега обитателите са 2 235, а 1 024 от тях са афганистанците.

Обстановката в лагера е спокойна. Възстановени са почти 90 процента от нанесените поражения при протеста. Оградата ще бъде готова в края на седмицата.

В момента се подготвя центърът в свиленградското село Пъстрогор да стане от затворен тип. За да бъде променен статуът му, трябва да има решение на МС. Въпреки това е започнала процедура по сключване на договори със строителна фирма, която ще изгражда външната ограда и ще извършва преустройство на помещенията. По думите на заместник-председателя на Държавната агенция за бежанците Кирчо Кирев центърът в Пъстрогор трябва да започне да действа едва след Нова година.

В момента се извършват необходимите законови действия за сключване на договор по отношение на строителството. В рамките на около 40 дни ще бъде изградена оградата, след което ще продължат останалите дейности по преустройството на този център с решение на МС става преобразуването, откриването и закриването на центровете на Държавна агенция за бежанци. Към настоящият момент се извършва предварителна подготовка по отношение на неговото преустройство, след като той бъде напълно преустроен и подготвен за такъв от затворен тип, ще бъде издадено това решение.

Директорът на центъра в Харманли Димитър Захариев каза, че обстановката е спокойна.

За първи път след бунта на мигрантите в Регистрационно-приемателния център в Харманли там бяха допуснати телевизионните камери на bTV.

Шест дни след събитията там около 90% от счупените стъкла са възстановени, поправена е и трапезарията, работи и кухнята, която не е пострадала много и през тези дни храната за бежанците е била раздавана по стаите им.

Въпреки това хората живеят в лоши хигиенно-битови условия.

В баните има мивки и течаща вода, но няма кранчета за топлата. Част от тоалетните са запушени.

Хората спят на мръсни матраци.

В единия от корпусите, където са настанени семейства в Ирак, в една стая с размери 3х2 м живеят по 6-8 души. Там си готвят, там се хранят, там спят.

В центъра е мръсно, по стените има дупки, но поне е топло.

По коридорите се виждат матраци и части от счупени легла.

На фона на мизерията и мръсотията Агенцията по бежанците заявиха, че ремонтът в лагера вече тече, но им трябва време – около месец.

Хасково / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кирпича
    Отговор
    1 15:04  30.11.16
    да си ходят в кирпичените коптори там е по-хубаво

Напиши коментар:


Публикувай