1 695 4

Омбудсманът Мая Манолова даде на съд „Топлофикация София“

Омбудсманът Мая Манолова даде на съд „Топлофикация София“
Венцислав Михайлов

Омбудсманът Мая Манолова обжалва пред Административен съд София град отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.

На 7.10.2016 г. общественият защитник поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) (виж приложение № 1)

В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ. (виж приложение № 2)

В жалбата си до Административния съд Манолова подчертава, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона“. Освен това тя е категорична, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ; не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес“. (виж приложение № 3)

Омбудсманът поиска от монополното дружество информация по ЗДОИ след като Конституционният съд отхвърли искането за противоконституционност на разпоредби в Гражданския процесуален кодекс и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Става дума за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрало дружеството от потребителите в столицата само през миналата година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 14:16  30.11.16
  Въпреки, че смятам Манолова за бездарен юрист, и пожелавам да спечели делото. Това е в интерес на обществото.
 • Брат ми
  Отговор
  2 16:35  30.11.16
  Хич не ми е симпатична тая булка,но дано да им го тури на тия от Топлофикация
 • кроко
  Отговор
  3 18:27  30.11.16
  Манолова, за разлика от предишния Константин Пенчев, е дейна и поне върши работа. Точно за нея е този пост, браво.
 • onq s konq
  Отговор
  4 20:27  30.11.16
  Много ми е интересно как КАТО ВКАРА В ЗАТВОРА "ТОПЛОФИКАЦИЯ",МАЯ ЩЕ ТОПЛИ СОФИЯНЦИ!А иначе вече не ми е интересно как Мая "намира" печатница за бюлетини САМО КОГАТО ГЕРБ ПЕЧЕЛИ,НО НИКОГА КОГАТО ГУБИ.Ех Майо,луда жабо!...

Напиши коментар:


Публикувай