1 294 1

Приятелю Виктор, благодаря за ордена!

Орденът не е за мен, а за всички онези, които бдят за сигурността на Европа, заяви Борисов

Денис Джамбазов

Приятелю Виктор, за мен е чест да съм тук и да получа тази награда. По този начин българският премиер Бойко Борисов се обърна към унгарския си колега Виктор Орбан.

На церемония в Будапеща с указ на унгарския президент Бойко Борисов бе удостоен с Големия кръст за граждански заслуги.

„Тя не е за мен лично, а за усилията на цялото правителство, на всички български граничари, полицаи, военни и всички, които денонощно бдят за сигурността на Европа“, заяви българският министър-председател.

От Министерски съвет посочиха, че наградата е една от най-престижните, като в йерархията е втората най-висока, която може да се дава от унгарската държава.

В рамките на визитата Орбан и Борисов ще проведат среща, на която ще обсъдят въпроси от дневния ред на Европейския съюз. Посещението трябваше да бъде миналата седмица, но бе отложено заради бунта в бежанския лагер в Харманли.

„Това отличие е едновременно знак за хилядолетната дружба между българите и унгарците и е уважение към един изключителен политически път. Това отличие е свидетелство и за това, че българите, начело с министър-председателя, застават не само зад България и не само подкрепят сигурността на Унгария, а защитават цяла Европа. И те не са задължени за това от договори, а от своята история и от своите християнски ценности. Съдбата на Европа отново се решава на великата карта на България”, каза унгарският премиер на церемонията.

По време на церемонията Виктор Орбан подчерта приятелството между България и Унгария, което определи като ценно. „За нас, унгарците, винаги е било добре да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има един народ, чиято историческа съдба е сходна с нашата и който разбира нашето мислене и нашите действия. Това е ценно приятелство. Особено е ценно е сега, когато Европа се държи сякаш нищо не е научила и всичко е забравила от последните столетия”, посочи той. По думите му, днес отново трябва да се защитават външните граници на Европа и „тази задача трябва да бъде изпълнена от тези, които имат не само дългогодишна история, но и дългогодишна памет”.

Има такива исторически грешки, които не могат да бъдат поправени. Затова се стремим всичките ни решения да бъдат в полза на националните ни интереси. Само така можем да защитим себе си, само така можем да защитим Европа. Затова за нас, унгарците, е радост и гордост, че удостояваме премиера на България Бойко Борисов с отличието, подчерта министър-председателят Виктор Орбан.

Унгарският лидер Виктор Орбан в тесен кръг от българската делегация е заявил, че не иска да се бърка във вътрешните български работи, но Унгария и Европа имат нужда от Бойко Борисов. Той е уточнил, че това е разговор в семейството на ЕНП и нещата могат да се кажат по-открито, разказа участник в разговорите, написа "24 часа".

Унгария


Още по темата

 • Премиерът е на визита в Унгария

  Премиерът е на визита в Унгария

  Министър-председателят Бойко Борисов заминава на еднодневно посещение в Унгария. Премиерът ще бъде в Будапеща по покана на унгарския си колега Виктор ...
  30.11.2016
  665
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Тиква мутраген
  Отговор
  1 20:23  30.11.16
  Със сигурност " Големия кръст за граждански заслуги" до сега не е даван на тиква , но ето , стават какви ли не извращения .

Напиши коментар:


Публикувай