738 1

Италиански учен: Все още не е ясна причината за смъртта на делфините по Черноморието

След 2-3 месеца трябва да разберем възможните причини за гибелта на бозайниците

Италиански учен: Все още не е ясна причината за смъртта на делфините по Черноморието
Калина Петрова

По покана на Министерството на околната среда и водите италианският учен от университета в Падуа проф. Сандро Мацариол извърши аутопсия на два мъртви делфина, намерени край Бургас през лятото и съхранени чрез дълбоко замразяване от РИОСВ. Демонстрацията с учебна цел бе направена в Тракийския университет в Стара Загора в присъствието на студенти, преподаватели и експерти от МОСВ.

Учените търсят възможните причини за смъртта на двата екземпляра от вида „муткур“ и „обикновен делфин“, немерени в неразложено състояние, годни за аутопсия. Взети са десетки проби за хистологични, вирусологични, генетични, бактериални изследвания и за замърсители, от различни органи на двата бозайника, които ще бъдат фиксирани, за да могат да се направят качествени изследвания за причините, поради които е настъпила смъртта на животните. Материалите ще бъдат изпратени в лаборатория на университета в Падуа, откъдето след 2-3 месеца трябва да разберем възможните причини за гибелта на бозайниците.

При аутопсията са открити паразити (кръгли червеи – нематоди) в храносмилателния тракт и белите дробове на бозайниците, които не могат да бъдат причина за смъртта на делфините. На този твърде ранен етап от изследванията, не може да се каже от какво е настъпила гибелта на бозайниците, категоричен е проф. Мацариол. Необходимо е да се направят проучвания на органите, за да може да се идентифицират няколко възможни причини и механизмът за настъпване на смъртта.

Стара Загора / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Нафта
    Отговор
    1 16:49  30.11.16
    Сюжет за Досиетата Х или от Местопрестъплението Бургас

Напиши коментар:


Публикувай