786 1

Менда Стоянова: Няма да позволим да ни изнудват

Калина Петрова

Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че ПФ се ориентира към популизма и ГЕРБ няма да позволи едно мнозинство, което се преформатира, да изнудва не само партия ГЕРБ, а да променя хода на политиките. Ето какво заяви Менда Стоянова от трибунка в кулоарите на НС:

"Всички знаят как е протекла бюджетната комисия вчера. Всички виждате как продължава дебата в пленарна зала днес. Имаме добра новина, че чл. 1 на ДОО е приет, имаме приходи, имаме и разходи. Аз съм изключително обезпокоена от начина, по който се водеше дебата вчера в бюджетна комисия и начина, по който той продължава в пленарна зала. Основно от онзи наш партньор, който ни подкрепяше по политики две години, сега в нова конфигурация с Атака и с едни обединени земеделци, част от ПГ на БДЦ, се опитват да прокарат едни абсолютно популистки политики, чието място не е между първо и второ четене на тези закони. Те се опитват да направят кардинална промяна, бих казала, да развалят пенсионния модел, който съществува много години в България. Какво ни предлагат те? С грижа за пенсионерите те предлагат 300 лв. минимална пенсия. Какво значи това? Първи ефект милиард и шестотин лева допълнително годишно от данъци трябва да бъдат пренасочени към държавното обществено осигуряване. Т.е. политики по образование, по социално подпомагане , по здравеопазване ще бъдат лишени от тези пари и те ще бъдат насочени към бюджета на фонд „Пенсии”. Второ онези възрастни хора, които по една или друга причина са се осигурявали много по-малко време, не са работили на пълен работен ден или не са се осигурявали въобще, ще получат пенсия равна или само със стотина лева по-ниска от онези наши родители, които са работили по 30-35 години и са се осигурявали през целия този стаж. Това означава разваляне на целия пенсионен модел. Как това би рефлектирало това върху хората, които плащат осигуровки и чрез, които плащаме пенсиите на нашите родители, ще демотивирани да се осигуряват. Какво ни се предлага друго? Дайте да увеличим минималната дневна ставка обезщетение за безработните. Кой получава минимално обезщетение за безработни? Всеки, който е безработен и отиде на борсата има право на 60% от заплатата, която е получавал, а това е неговото обезщетение, защото той е внасял своите осигуровки. На минималната ставка са онези или, които са изхвърлени от предприятието или не са се осигурявали на цял работен ден или на необходимия минимум. И отново ни се предлага да вземем от едните, които са дали своя принос и да го прехвърлим към другите. Тези два примера са показателни за „политиките” , които тези наши партньори налагат, това не са политики. Това са популистки предложения с цел извличане на максимален дивидент от една предизборна кампания. Няма да допуснем подмяна на политиките, които сме водили. Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството две години, едно мнозинство, което сега се преформатира, да изнудва не само партия ГЕРБ, а да променя хода на политическите политики".

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Българолюбец
    Отговор
    1 09:29  01.12.16
    Браво Менда! Гушката е препълнена има накрадени парички и за праправнуци,сега само трябва да изпълняваш заръките на Главния Тиквун и всичко ще бъде розово във вашите партийни прогнози за горката България.

Напиши коментар:


Публикувай