Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 21:55 1 523 7

Премиерът: Разумът да надделее

  • бойко борисов-
  • премиер-
  • бизнес
Премиерът: Разумът да надделее - 1

Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото. Защото вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето и което вие си позволявате. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на конкурса „Мистър и Мисис Икономика 2016“, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание „Икономика“.

„Искам да ви поздравя, затова че вие като гръбнак на нашата икономика, банковата система, направихте доста през последните години. Неслучайно за последното тримесечие - вие и ние като държава, сме втори с 3,6 % ръст на икономиката. Това далеч не са границите на това, което може да постигнем. Докато има еврофондове да оправим инфраструктурата през това време трябва да създадем такава икономика, която да може да издържа тези огромни апетитни желания на всички, ползвайки парите на данъкоплатците, да харчат“, каза премиерът.

По думите му „надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече“. „И аз съм „за“ и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. – общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост, разбира се, не 300, 600 лв. ще станат. Кой от нас не го иска? Всеки го иска. Но дали я има устойчивостта? В последното тримесечие ръстът на икономиката се вдига – така ли ще бъде и следващото тримесечие? Не трябва да бързаме просто“, отбеляза министър-председателят.

Премиерът посочи, че въпреки прогнозите, това тримесечие, за тази година има 3,460 млрд. лв. бюджетен излишък. „Веднага апетити да ги изхарчим. Но ние имаме да плащаме. Днес взехме решение и платихме за АЕЦ „Белене“, за да тръгнем с руснаците на чисто. Тези, които се занимават с енергетика, знаят за безумните договори с американските централи, за които платихме 1,2 млрд. И въпреки всичко не дадохме да се вдигне цената на тока. Няма и да се вдигне“, допълни Борисов. „Знаете какво се случи с КТБ при предишното правителство. Благодарение на фонда и на банките, които са тук, се разплатиха 3,7 млрд. „живи“ пари на вложителите до 100 000 евро. И всичко това тази година. За съжаление, обстановката е такава- ние никога не сме доволни от себе си. Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила- бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи“, отбеляза министър-председателят.

Той посочи, че са събрани над 3 млрд. лв. допълнително от контрабанда. „Под 8% е контрабандата на цигари в момента. Даваме най-добрите показатели в Европа. И това е благодарение и на работата на прокуратурата, и на службите, и на данъчни и на митници, и приходни агенции“, каза премиерът. „Аз не мога лесно да накарам партията да вдигне ръка и да каже- вдигайте пенсии, вдигайте заплати, всичко да се вдига сега, за да могат да се спечелят изборите. Защото финансовият министър казва „Добре, аз съм съгласен да го направим, но след това няма да ме каните за министър и не те съветвам и ти повече да се кандидатираш за премиер“. Устойчивостта ще бъде нарушена. Никой не се вслушва в разума, никой не се вслушва във финансистите и икономистите“, заяви Борисов.

Премиерът изброи постигнатото от правителството и усилията, които бяха положени в изграждане на пътната инфраструктура, пречиствателни станции и по отношение на енергийната ефективност. Той отбеляза и постигнатият ръст в туризма. Министър-председателят заяви, че за него връченият му днес от премиера на Унгария орден е приел от името на всички, които денонощно пазят границата – „всички наши граничари, полицаи и военни“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 до Бай

    7 0 Отговор
    Нямам думи просто колко е нагъл тоя Бай !?!?!? Като разплатихте парите за КТБ, колко човека осъдихте и колко пари върнахте в бюджета А ???? Същото и за Белене и за мн. др. неща ? Нищо, нищичко само вадите пари от държавния бюджет т.е. на хората и плащате за ограбеното!!! Ограбеното от КОГО от КОЙ !? Сега се лендзи на богаташите бизнесмени - "работодатели", а хората работници и пенсионери едвам връзват 2та края и сме на кое място по доходи и пенсии а Бай ? Леле колко наглост не е истина просто!!!
  • 2 popf

    5 0 Отговор
    Тоя пак почна да демагогства!
    Ужас срам нямат някои хора...
  • 3 Българолюбец

    3 0 Отговор
    Всичко което постигна със натиска на Патриотите,сега си присвоява като лична заслуга.Всички кражби извършени в държавата са със участието и знанието на този пишман спасител на България.Но най дразнещо е наглото му хвалене при всяко отваряне на устата..
  • 4 БръмБръм

    2 0 Отговор
    Де го акъля като си се родил без него бе Тикво?!
  • 5 Българолюбец

    2 0 Отговор
    Под мъдрото ръководство на Тиквун първи, България е водеща като най бедна в Европа,най корумпираната,най голяма смъртност,най лошите затвори в Европа,най бързото унищожаване на българите ,най лошите закони ,закрепостяването на хората със закони като този със винетките и още много най във отрицателен смисъл.Но Тиквун се гордее и продължава да изпълнява заповедите на враговете наБългария защото те го ласкаят,а Тиквун Първи много обича да го ласкаят.
  • 6 Д'Мин

    2 0 Отговор
    Не може неразумно да предлагаш за президент коркозабъл, после неразумно да си подаваш оставката, защото неразумно си я обещал под формата на ултиматум. И след това още по-неразумно да апелираш за разум!
  • 7 Тиква мутраген

    1 0 Отговор
    Тиквата казва:МИШКИ НИЩО НЕ СТЕ КАДЪРНИ ДА НИ СТОРИТЕ,НИЩО,ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО . ИЗБОРИТЕ ПАК ЩЕ ГИ НАГЛАСИМ И ПАК НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове