1 Декември, 2016 06:30 3 399 1

Унгария плаща $340 млн. на "ловци на бежанци"

  • бежанци-
  • пари-
  • бизнес

Преглед на печата

Унгария плаща $340 млн. на "ловци на бежанци" - 1

24 часа

От днес се търсят министри за 4-5 седмици

Министри, които искат да управляват трийсетина дни - това ще е офертата към третото служебно правителство. От вчера вече е почти сигурно, че Росен Плевнелиев ще трябва да поеме отговорността за държавата до 22 януари 2017 г., когато започва мандатът на наследника му Румен Радев. Плевнелиев обяви, че ще даде третия мандат на тази политическа сила, която има сигурна подкрепа за правителство. Изненадващо депутатите от ГЕРБ се събраха на заседание и оповестиха, че отказват подкрепа за правителство на патриоти и реформатори. По този начин нито една политическа сила няма да може да получи мнозинство за съставяне на правителство в рамките на този парламент. ГЕРБ заложи на разума в политиката и на реалностите в парламента, обясни депутат от мнозинството след срещата. Това потвърждава тезата на БСП, че този парламент е напълно изчерпан, каза Корнелия Нинова.

Труд

Неоткритият рай Кривини

Тесен път, обрамчен с гъста арка от дървета, води до едно от многото неоткрити райски кътчета в България – долночифлишкото с. Кривини. Кацнало в подстъпите на Стара планина и на двайсетина километра от най-широкия ни черноморски плаж в Шкорпиловци, мястото е идеално за отдих на здрави и болни. Въздухът е чист, природата е девствена, наблизо се намират камчийският резерват и два красиви водопада – Скока и Орлов камък. А в подстъпите на самото село в местността Ботево извира уникален минерален извор. Водата му не е гореща, но гори, защото е примесена с метан.

Стандарт

Дефицит на кадри в 77% от фирмите

77% от работодателите не могат да си намерят специалисти с необходимата квалификация и умения, сочи изследване на агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия. То беше представено от ръководителя на Националния център за оценка на компетенциите към БСК Томчо Томов по време на Финансов форум за образование, кадри и растеж, организиран от Асоциация "Банка на годината". Има няколко основни причини за липсата на специалисти. Първата група причини са проблеми с технологичните умения и познанията за бизнес процеси, обясни Томов. Интересното е, че има и физическа липса на кандидати за определени позиции. Някои градове като Пловдив, Варна и Стара Загора вече имат огромен проблем с намирането на хора, тоест проблемът е и с количеството, а не само с качеството.

Монитор

Стотарка на ден за ски

Един ден по ски пистите на Пирин и Рила в елитните курорти Банско и Боровец ще струва поне стотарка, показва проучване на „Монитор“. Тази цифра обаче е доста относителна. Защото при цени на дневна карта за лифтове и влекове съответно 58 и 55 лева, можете да карате цял ден, но със сандвич в джоба и термос в раницата. Речете ли обаче да хапнете и да се подкрепите с топли напитки в заведенията край пистите, бързо догонвате споменатите 100 лева. Това е, при положение че си носите свой екип. Иначе наемът за ски, обувки и щеки е най-малко 30 лв. на ден. В другите центрове като Пампорово, Витоша, Добринище цифрите са различни.

Сега

Унгария плаща $340 млн. на "ловци на бежанци"

Унгарското правителство ще похарчи до 100 млрд. форинта (340 млн. долара) за подготовка, снаряжение и издръжка на около 3000 "гранични ловци", които ще бъдат наети, за да охраняват оградите, издигнати миналата година срещу влизането на нелегални мигранти, съобщи Медиапул. Лайош Коша, председател на парламентарната група на управляващата партия ФИДЕС, каза, че за тези разходи няма да важат правилата за обществени поръчки. Около 400 000 мигранти и бежанци преминаха през Унгария миналата година на път за Западна Европа, преди премиерът Виктор Орбан да разпореди строежа на заграждения по южните граници със Сърбия и Хърватия. Мигрантите, които успеят да проникнат през загражденията и бъдат заловени, са връщани обратно по бърза процедура.

Капитал дейли

Канадската "АЛС България" открива трети завод

Производителят на автомобилни тапицерии "АЛС България" ще открие своя трети завод в страната до края на годината. Преди пет години компанията започна производство за седалки на BMW в софийското село Мусачево, после откри фабрика в Ихтиман, а новото предприятие ще се намира в Благоевград. Дотук южноафриканският инвеститор, който от две години е канадски, е наел 1600 души и планира оборот от 160 млн. лв. за тази година.

Първите шест тапицерии за волани вече са произведени във временно помещение, целта е максимално бързо да започнем работа в новата сграда, каза управителят на "АЛС България" Шон Бош

Фотограф: Надежда Чипева

И ако в досегашните фабрики се изработваха тапицерии за седалки на BMW и Mini Cooper и подглавници за Audi, сега ще се произвежда нов продукт за компанията – тапицерия за волани, които ще се монтират в автомобили на нов клиент - Volkswagen. В момента дружеството приключва последните подробности около наемането на избраното помещение в Благоевград. Инвестицията ще бъде главно в оборудване и се очаква да е между 500 хил. и 1 млн. евро. Плановете са в завода да работят между 200 и 250 души, но има място и за разширение.

Дума

Замисляме облекчаваща програма за бъдещи инвеститори

През лятото бе обичайно нисък - 5-6%. В момента е около 14%. Затова е толкова важно да бъдат осигурени постоянни работни места. Да не забравяме, че Каварна и общината са туристическа дестинация, но и земеделски район. За пръв път т.г. опитахме да започнем туристическия сезон по-рано - през април, и да го удължим до септември. Получи се. Градът се оживи. Събраният туристически данък най-добре говори за това. Той е 120 хил. лв. През 2015 г. бе 80 хил. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    0 0 Отговор
    А България получи 160 млн.евро за да отглежда всички нелегални които ЕС ще заклещи на територията й.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове