2 878 15

Как премиерът се качи на джипа на горския ...

Стефанаки Йоанис

Точно преди година земеделският министър Десислава Танева и шефовете на държавните предприятия старателно ни убеждаваха, че на горските им трябват точно такива коли

Скъпите джипове, с които преди година скандално се сдобиха няколко горски стопанства в страната, се оказа, че в момента возят премиера, разкрива бТВ.

Три от държавните горски предприятия са предоставили напълно безплатно луксозните си придобивки на Националната служба за охрана (НСО).

Точно преди година земеделският министър Десислава Танева и шефовете на държавните предприятия старателно ни убеждаваха, че на горските им трябват точно такива коли: с кожен салон и климатизирани седалки – т.е. такива, които се затоплят и охлаждат; монитори за задните места, паркинг сензори с камера за обратно виждане и още десетки екстри, които вдигат цената на всеки от джиповете до 200 хил. лв.

Сделката с колите скандализира и с още един детайл – обществената поръчка беше спечелена от съученик на земеделския министър Десислава Танева. Възложители на поръчките са подчинените на Танева четирима директори на горски стопанства в Благоевград, Сливен, Смолян и Габрово.

И министърът, и шефовете на стопанствата тогава ни убеждаваха, че инвестицията ще се върне от платежоспособни ловци чужденци.

Сега разкриваме обаче, че всъщност возят… най-охраняваните държавни мъже. А зад волана на един от тях лично е сядал премиерът в оставка Бойко Борисов.

Колите не са останали в предприятията и три месеца, научихме от служители в стопанствата, тъй като са дадени безвъзмездно на Националната служба за охрана.

„Предоставен е за изпълнение на държавни задачи (…) Нямахме такава идея. Естествено, че го купихме за нашите нужди”, обяснява Дамян Дамянов, директор на ЮЗДП – Благоевград.

Възвръщаемост на инвестицията няма и в предприятието в Сливен.

Нашият (автомобил – б.ред. ) доколкото знам, но не съм сигурен, е предоставен на НСО за употреба, каза зам.-директорът Михайл Михайлов.

В Габрово пък въобще са се разминали с придобивката – поръчката не се е състояла.

Ловци не са се качвали и в скъпия джип в Смолян. Той също е даден на службата, която охранява първите мъже в държавата. Вместо за ловни излети в гората джипът се използва в кортежа на министър-председателя.

Така в активи НСО ползва с над половин милион над бюджета си, който за тази година беше рекорден, а за догодина ще е още по-висок - 37 млн. лв.

От пресцентъра на Министерския съвет коментираха пред bTV, че за охраната и транспорта на премиера отговаря НСО.

От службата пък заявиха, че законът ѝ дава право да ползва автомобили на други ведомства.

България


Още по темата

 • Премиерът връща джипа на горския

  Премиерът връща джипа на горския

  Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с началника на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов и поиска на държавните горски ...
  2.12.2016
  10 552
  20

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ник
  Отговор
  1 21:24  01.12.16
  Намерете, Мутрата, Финансовия и всички замесени и им задайте въпроса за горските и НСО
 • Гост читател
  Отговор
  2 21:49  01.12.16
  Нищо не става от нас. Чърчил има много изказвания за нас- всичките абсолютно верни.
 • гост
  Отговор
  3 22:10  01.12.16
  37 000 000 лева народни пари се дават за охрана на мутрите от партиите . От кого се пазят и защо ? Пазят се престъпниците които са зачернили и ограбили много хора , също като мафията в управлението през последните 27 години . Истинските държавници ходят без охрана . Само мутрите ходят с охрана .
 • Нео
  Отговор
  4 22:11  01.12.16
  Източване, източване, източване, но това в сравнение с КТБ и подобни си е направо кокошкарско! Ама иначе същия тоя, които уж е в оставка се надява пак да дойде на власт и отново да ни клати ли клати!

 • Прост
  Отговор
  5 06:00  02.12.16
  Другия път пак за Гроб гласувай те
 • бббббб
  Отговор
  6 07:23  02.12.16
  Боко си е нагъл крадец.Така източват хазната години наред.
 • гост
  Отговор
  7 07:43  02.12.16
  .аси колко сте зле всички..ама тя статията е виновна де щото е написана много тенденциозно. Само за информация - горските стопанства са на самоиздръжка и не получават и стотинка от данъкоплатеца.

  Коментиран от #8

 • Дядо поп
  Отговор
  8 08:27  02.12.16

  До коментар #7 от "гост":

  Ти си още по зле от всички,дори и така да е ,тази самоиз- дръжка е от държавни гори,дивеч и т.н.т

  Коментиран от #10

 • Бойко Сам си кара джипа
  Отговор
  9 09:06  02.12.16
  Значи имало мигранти на лъвов мост и Не само там!Ами нормално г-н Борисов и ГЕРБ се борят с тях возят Шейховете из пущинаците да оглеждат маршрутите! А за джиповете конкретно ами вижте Кой внася Тойота в България вижте Кой изнася дърва и между дървата това-онова вижте на Кого са ловните стопанства и направете сметка Кое е в полза на хората! Имаш гора секът Я,с парите в същата гора ловуват Шейхове возени на Джипове от същата дейност!!! Борбата с Ислямистите е безмилостна при ГЕРБ
 • гост
  Отговор
  10 09:12  02.12.16

  До коментар #8 от "Дядо поп":

  дадо попе, всеми помисли малко бре, тоя министър председател нали трябва да се присвижва с нещо и до колкото знам НСО нямат право да имат собствени автомобили - демек трябва да ги вземе от друго ведомство. Това е един вид спестяване от парите на данъкоплатеца защото не идват от бюджета. Вярно е, че парите са дошли от природните дадености на страната, но повярвай ми искарани са с много труд и кадърно управление.

  Коментиран от #12

 • Morgoth
  Отговор
  11 09:26  02.12.16
  Тази НСО трябва да я поорежат малко. Основната и задача в момента е пази народните избранници от народната любов. Нямат пари за наука, но имат в пъти повече за кортежи които да правят инциденти по пътищата.
 • Ник
  Отговор
  12 10:28  02.12.16

  До коментар #10 от "гост":

  Кой те излъга, че НСО не си купуват колите сами? - Абсолютно невярна информация! За да няма повече спекулации по темата ти изпращам прасен пример от сайта на НСО: http://www.nso.bg/procdisplay.php?id=18 Борисов и хората около него са си осигурили допълнителен комфорт.
 • БАБА ГЕНА
  Отговор
  13 14:00  02.12.16
  ТЕ СИ ПРАВЯТ ПОДАРЪЦИ ЕДИН НА ДРУГ С НАШИТЕ ПАРИ.А ПЪК НИЕ ИМ ПОДАРИХМЕ ЦЯЛА ДЪРЖАВА.ИМАТ Я КАТО ТЯХНА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ.НО....ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНЕМ ДЪРЖАВАТА ,ТЯ Е НАША ,НА НАРОДА,А НЕ НА ШЕПА МАФИОТИ.
 • Гост
  Отговор
  14 16:18  02.12.16
  Много интересно как така и откъде че и защо Зам Министърът на Земеделието знае с точност колко коли трябвали за Председателстването на Е С от България
 • Милиардерска наглост
  Отговор
  15 04:01  03.12.16
  Бойко хрисимата душичка се вози на джиповете купени с Наши пари Гората частна ама я секът негови хора и продават дърва на собствениците а и изнасят Ловуват в частната гора и се возят на джипове за по стотици хиляди платени с наши пари че и от поръчката комисионна както и за всичко друго е Кое е в полза на Народа аааааааааа А сега вече като Милиардер да си ги прехвърли на горскитеси авери та да си се вози пак в тях! Дали Не е долен и лукав

Напиши коментар:


Публикувай