707 3

Незаконна продажба на копирани учебници

Стефанаки Йоанис

При съвместна акция на полицията и прокуратурата във Велико Търново са разкрити книжарници, в които се продават незаконно копирани учебници на преподаватели от Великотърновския университет. От обектите полицията е иззела компютри, скенери и копирни машини. Оказва се, че в старата столица бизнеса с копираните учебници процъфтява от дълго време и носи стабилни доходи на предприемчивите търговци, съобщи БНТ.

Доц. Петър Петров е преподавател в Стопанския факултет на Великотърновския университет. Научил за продажбата на ксерокопирани учебници в книжарниците от свои студенти. Удивен и меко казано ядосан, подал сигнал в икономическа полиция. Сигнали подали и други ощетени преподаватели.

„Не ми стана никак приятно и реших да отида, да проверя как стоят нещата. Попитах в книжарницата. Отговориха ми, че след като студентите си плащали, те имали право да продават учебника, сканиран. Някой си е платил да го сканират и след като вече веднъж е платено за сканирано копие те имали всички права да си го продават”, разказа доц. Петров.

Всъщност схемата на находчивите книжари е да снимат и продават учебници, които най-често се търсят от студентите. Сканирали учебната литература и я запазвали в компютри, а при появата на клиент, отпечатвали и продавали научните книги. Университетските преподаватели обаче са категорични, че тази практика ги ощетява и нарушава техните авторски права, тъй като копието излизало доста по-изгодно и студентите го предпочитали пред оригинала.

„За мен това е безобразно нарушаване на закона за авторското право. С претенциите за спазване на този закон моите колеги и аз лично протестираме срещу такава практика“, каза проф. Добринка Златева, декан на Стопански факултет на ВТУ.

„За мен е много притеснителна практиката, която я има в страната, интелектуален труд да се пренебрегва. Добре, правят си бизнеса, но дали това е честно - не е! Ако искаме това да продължава, явно ще трябва да си мълчим, но не мисля, че това е начина, по който трябва да продължаваме. Ние така и обучаваме нашите студенти - да са внимателни към всички нередности и да сигнализират, за да се предприемат действия, така че това да не продължава“, обясни Венета Христова, Стопански факултет на ВТУ.

Според преподаватели тази незаконна практика се шири в цялата страна, защото носи пари на книжарите, които спестяват пари на студентите.

Работата по случая продължава. Разпоредени са и експертизи, които да докажат дали книжарниците постепенно са се превърнали и в нелегални печатници

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Виктор
  Отговор
  1 10:22  02.12.16
  А вашата практика да късате студенти ако не си купят вашия "учебник" от 100 странички за 70-100 лева, дали е законна ?

  Коментиран от #3

 • незнайко
  Отговор
  2 10:24  02.12.16
  Да намалят цената на оригиналите , защото те се самозабравиха. Всеки може да си копира учебник. Къде пише, че е забранено? Учебника може да е и на преносим носител и тях ли ще погнат?
 • кроко
  Отговор
  3 10:43  02.12.16

  До коментар #1 от "Виктор":

  Именно. Това го има от време оно. И е незаконно, ама няма как да не си купиш ако искаш да минеш гладко на изпитите.

Напиши коментар:


Публикувай