686 0

РБ кани ГЕРБ на разговори

Калина Петрова

Реформаторския блок /РБ/ кани следващата седмица ръководството на ГЕРБ, за да си изяснят има ли парламентарно мнозинство, което да застане зад правителство в рамките на този парламент.

Това съобщи зам.председателят на СДС Румен Христов след заседание на Изпълнителния съвет на блока.

Съжаляваме, че Бойко Борисов върна мандата. Трябваше да се продължи започнатото от неговото правителство и коалицията, в която участваме и ние, но така или иначе това се случи. Нямаме никакво решение, защото ние не сме в хипотеза на връчен мандат на Реформаторски блок. На казаното от господин Борисов, че би чул какво са казали Реформаторския блок, ние предлагаме следващата седмица, в удобно за политическите формации време, да се срещнем и да поговорим, заяви Румен Христов.

"РБ няма решение дали да приеме мандат, ако получи от президента, защото не е в такава хипотеза. Не говорим за правителство, а за мнозинство в парламента и дали може да се стигне до такова за формирането на нов кабинет в рамките на 43-то НС", уточни Христов.

Той не отрече различия между партиите в Блока за това дали да вземат евентуален мандат, или да го върнат. Но няма и категорично крайни позиции, посочи Христов.

Според Николай Ненчев, лидер на БЗНС, България е в много тежка ситуация. "Обградени сме от безпрецедентни кризи, всички заедно трябва да проявим необходимия разум", каза Ненчев. Той допълни, че е обезпокоен от всичко онова, което има да се случва с бежанците, опазването на границите и обществения ред.

Днес президентът връчи на ГЕРБ първия мандат за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент. Очаквано, премиерът в оставка веднага го върна. Той обяви, че ако народът прецени, са готови пак да управляват, но след предсрочни избори.

Другата седмица мандат ще бъде връчен на втората по-големина партия - БСП, които също се очаква да го върнат.

Остава третата политическа сила, която държавният глава ще избере - или Патриотичния фронт, които са готови да съставят правителство, или именно Реформаторския блок.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай