866 0

Дами от побратимена община посетиха Родопите

Дамите от Турция посетиха културно-историческите забележителности в района

Снимки: Гюнер Шюкри
Снимки: Гюнер Шюкри
Денис Джамбазов

За първи път четиричленна дамска група от побратимената община Картал, Истанбул бе на посещение в Ардино. В слънчевия петъчен ден те дойдоха в родопския град, за да разгледат родното място на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али, роден на 25 февруари 1907 г. в Ардино. Романите му са популярни и в България, книгите му с разкази и стихове са преведени на над 30 езика. Творбите му го нареждат сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели.

Дамите от Турция се разходиха из центъра на града и посетиха културно-историческите забележителности в района на общината – Дяволския мост. Посетиха градската библиотека. Разгледаха най-новите експонати в общинския музей. Положиха цветя пред бюст-паметник на Сабахаттин Али, който се намира в двора на общинския музей.

Спряха се и пред борчето, посадено в памет на писателя в централния парк на града.

Гостенките от Босфора проведоха среща и с областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан и председателя на общинския съвет Сезгин Байрям. Споделиха, че са посетили много различни градове в страната, но за първи път идват в Ардино.

„Много красив и спокоен град с много гостоприемни хора. Невероятна природа. Атмосферата излъчва спокойствие. Очаровани сме”, споделиха Айла Гьонул, Гюлфиз Ялчън, Джанан Юзер и Хурие Юзджан. Те поднесоха поздравите на кмета на побратимената община Картал Алтънок Юз към скъпия му приятел и колега Ресми Мурад и чрез него към всички жители на общината.

Кърджали / България


Напиши коментар:


Публикувай