Last news in Fakti

4 Декември, 2016 12:09 1 793 13

Бойко Ноев: Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница

  • бойко ноев-
  • бежанци

Европа вече знае, че границата между България и Турция е трудно удържима, затова концентрира силите си по сръбската граница, алармира бившият военен министър

Бойко Ноев: Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница - 1

Вече не говорим за защита, а за отбрана на българската граница, затова трябва да се вземат много драматични мерки. Обединена Европа вече защитава границите на Сърбия, а не границите на България. Тази позиция мотивира в предаването „Неделя 150“ по БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат.

Не трябва да продължаваме защитата на европейската граница по този начин. В противен случай потокът ще продължи да се увеличава. На месец той се увеличава с около 1 000 души, поради това че откъм Сърбия и Румъния границата е практически затворена.

Всички проблеми на националната сигурност се струпват върху МВР. Мисленето, че МВР е институцията, която ще опази всичко, доведе до недостатъчно ангажиране на армията, а МВР се превърна в мастодонт, смята Бойко Ноев.

За България силата и солидарността на ЕС са от ключово значение за нашата сигурност в ситуация, в която две империи се опитват да възстановят своя блясък от времето на Съветския съюз и на Османската империя, отбеляза още той. По думите му тези имперски амбиции ще срещнат съпротивата на Европа, затова Русия и Турция са заинтересовани Европа да бъде слаба, разпарчетосана и без необходимата европейска солидарност, смята Бойко Ноев.

Според него, границите на Европа, границите на тези два свята се размиват, в частност минават невидимо засега по границите ни с Турция. Там е големият разлом. Границата на България с Турция е не просто граница срещу бежанци, а граница между Европа и Не Европа и върху нея ще се фокусират много силни противоречия и много мощни процеси.

Това не е игра. Ходенето при Ердоган на крака и молбите на Борисов не е нещо, което ще ни помогне. Тази граница ние сами не можем да опазим. Тази граница вече е напукана, затова Европа прави границата си по границата на България и Сърбия. Ние се тупаме по гърдите и си правим фотосесии по една ограда и твърдим, че има граница, а такава няма. Европа вече знае, че такава граница е трудно удържима. Това е критичното, припомня бившият военен министър.

Въпросът за опазването на българската граница се възприема от някои политици като джипове и камери. Въпросът надхвърля техническите средства. Не джиповете ще ни опазят, а политиките, в които трябва да въвлечем нашите европейски съюзници и партньори.

Генерал Константин Попов носи солидарно с политиците на деня солидарност за разрухата на българската армия, коментира Ноев по повод оттеглянето на началника на отбраната.

Българската армия се топи и на практика не може да изпълнява своите конституционни задължение. Генерал Попов реши ритуално да попаде своята оставка на базата на свои лични отношения с избрания президент Румен Радев, с когото са имали обща кариера във Военновъздушните сили. Аз го познавам – той е достоен човек, но с този ход според мен той направи грешка.

В Бюджет 2017 няма предвиден нито един лев целево за охрана на границата, алармира още бившият военен министър. Той изрази надежда новоизбраният президент като професионален военен да обърне внимание на всички тези въпроси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    2 5 Отговор
    То държава няма,а седнали за границата да реват
  • 2 1234

    12 0 Отговор
    Защо Европа подсилва сръбската граница,а оставя българската на произвола на съдбата.Нали българската граница е граница на ЕС.Щом като не зачитат българската граница за европейска да излизаме от ЕС да си прибираме войската от Афганистан и да си охраняваме територията сами.Ще изгоним американските бази и на тяхно място ще настаним наши войски.,а може и руски така нато ще се изтегли от добрата си позиция която зае без да плаща нито лев на българската държава.Като няма нито лев предвиден за охрана на границата сегашните депутати като напуснат народното събрание да отиват ТЕ да охраняват границата ни.Така по отблизо ще се запознаят с проблемите за охраната на границата.ДА ГИ МОБИЛИЗИРАТ И ДА ОТИВАТ тъкмо са си отпочинали защото и без това нищо не направиха за държавата ни,само я източваха методично.

    Коментиран от #4

  • 3 запасняк

    7 0 Отговор
    Охраната и отбраната на границата е като старите локомониви на въглища .Изпусне пара тязаминава а локомотива все още не е отлепил от релсите.Та ние правим ограда тя е на границата в също време мигрантите наводниха българия .

    Коментиран от #5

  • 4 onq s konq

    0 10 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    След като негодуваш че НАТО не плаща "нито лев" за базите си в БГ и искаш да ги замениш с РУСКИ,ЗА КОЛКО ЛЕВА СИ СЕ ДОГОВОРИЛ С РУСНАЦИТЕ?Говорим за плащане в "кеш" към държавната хазна!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Конфуций

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Точно за кеш говорим, но се обърни към сегашните ползватели на базите.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Конфуций":

    Не ми казвай накъде да се обръщам като ветропоказател.Обръщам се директно към тебе-независимо че пишеш едно с един ник,а после се включваш сас ДРУГИ,все едно че си "ни лук ял,ни лук мирисал":СЪС КАКВО РУСКИТЕ БАЗИ СА ПО-ЦЕННИ ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ НАТОВСКИТЕ и КАКВО ЩЕ НИ СТРУВАТ ПЪК ТЕ?Че ще загубим членството си в ЕС и респективно милиардите еврофондове ,безмитен износи внос и безпрепятствено пътуване в "белия свят"-едно на ръка.ДРУГО???

    Коментиран от #8, #10

  • 8 Раптор

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Бе ти верно си много зле. Тоя "Конфуций" ясно ти го е казал. Какво пак не ти е ясно? Той директно те пита сегашните ползватели на базите, защо нищо не ни плащат, защото на други места си плащат като попове, а тук не? В такъв случай явно, че ти си съгласен с това, а това те прави автоматично предател. Ти явно не си българин. Късоглед ли си, че НАТО по никакъв начин не защитава нито България нито нашите граници. Какво по ясно от това?

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    0 5 Отговор

    До коментар #8 от "Раптор":

    Понеже се правите на луди,ще попитам не защото не го знам:АКО НА МЯСТОТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ БАЗИ В БГ ИМА РУСКИ-ЩЕ СИ ПЛАЩАТ ЛИ И КОЛКО?А иначе от двама ни ТИ НЕ СИ БЪЛГАРИНА...руски рапторе,наричащ "предател" всеки който не изповядва любов и преклонение пред "великата страна"!

    Коментиран от #11

  • 10 Конфуций

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Момче, някакви фобии те гонят! Вътрешните гласове ти нашепват, не хора с многобройни никове! Какви руски бази, какво излизане от ЕС, от НАТО? Къде пътуваш по белия свят? Бълнуваш, събуди се!
  • 11 Раптор

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Никъде не съм говорил за руски бази. Явно наистина чуваш гласове. Дали обаче си стигнал още по далече да им отговаряш? А, ако трябва да се избира между американски или руски бази да бих предпочел тук да са руски базите. Аз до сега не видях нищо добро и положително от американските такива. Благодарение точно на тях намалихме армията си до една класна стая. Убеждаваха ни, че нямаме нужда от голяма армия, а от малка, но боеспособна. Нямало, от кого да се пазим. А истината е съвсем друга турците увеличават и армията си и въоръжението си, Гърция също. Защо? Да не би да се страхуват от нашата " малка, но боеспособна армия"? Смях.
  • 12 ААА

    0 0 Отговор
    На пръв прочит статията звучи чудесно, и като ,че ли гражданинът ,и бивш министър Бойко Ноев е "схванал" проблемите и ги вижда през очите на голямата част от обществото. Но както гласи една мъдрост-НАЙ ГНУСНАТА ЛЪЖА Е ЛЕКО ИЗВРАТЕНАТА ИСТИНА. Границата на Сърбия се охранява,защото има сърбите имат собствена воля да го правят. В охраната освен стандартните мерки на държавата,има и пара-военни и ловни сдружения-мотивирани от вроденият им и постоянно насърчаван национализъм ,от държавата. Не ми е известно европейска армия да е разположена по границата ни със Сърбия. Възниква въпроса-Кой тогава пази границата. Изгодата на руснаците. Малко са им на руснаците радикалните мюсюлмани и на тяхна територия и около техните граници,та да искат да са заобиколени с тях и от европейска страна. Но виж очертаващият се съюз между Русия и Турция плаши еврогейските бюрократи до степен на ступор и да се страхуват да предприемат сериозни действия. Включително и да разположим армия по границата на Ев. съюз с Турция. През Турция минава и европейският стокопоток към Близкият Изток. Бюрократите не са способни да го пожертват-по добре да пожертват България,или каквото е останало от нея. Няма воля за друго. Може по руската граница да се трупат техника ,въоръжение и нещо което да прилича на армия , а на българската не. А средства за общежития и лагери , там да си ги събираме и изхранваме -може,само да не се ядоса Турция. Ако сегашният канцлер имаше и четвъртинка достойнство от това на
  • 13 ААА

    1 0 Отговор
    Ако сегашният канцлер ,имаше и четвъртинка от достойнството на Фюрера,особено към своите съюзници.Сега не просто щяхме да говорим за нелегални емигранти, а Турция нямаше да съществува. Цялата работа за две-три седмици -Колкото на Франция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове