1 105 0

4 декември: България в снимки

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Стефанаки Йоанис

Рибовъдите в Благоевград и за тазгодишния Никулден продават шарана, толстолоба и белия амур, който произвеждат, на същите цени, както и през миналата, и предишните години. Причината да не се посяга на цените е заради ниската покупателна способност на хората и свитото потребление и пазар на жива риба, обясни управителят на рибоводното стопанство край благоевградския квартал „Струмско” Лидия Николова. Николова. Традиционният за никулденската трапеза шаран се предлага по 4.50 лева за килограм на едро и 5.50 лева - на дребно, толстолобът - съответно по 2.50 и 3.50 лв. за килограм, а белият амур - по 4.00 и 5.00 лева. И днес се вадеше риба от рибарниците и се изпълняваха заявки на търговци, пристигнали от различни селища на Благоевградска област и Югозападна България.

В м. Шилигарника и на всички останали възлови места в скизоната в Пирин над Банско, която заработи този уикенд, са разположени и постове на Планинската спасителна служба /ПСС/ при БЧК. На разположение на екипите на ПСС, които започнаха постоянни дежурства, са и съвременни моторни шейни. Раниците със знака на Планинската спасителна служба са заредени с всичко необходимо за оказване на първа помощ, а планинските спасители, инструктори, лекари, водачи на кучета от отряда на ПСС в Банско са готови винаги да откликнат на всеки зов за помощ.

Старозагорската публика и гостите на града чуха отново на родна сцена именитата своя съгражданка Веселина Кацарова. Световноизвестното мецосопрано бе специалният гост на концерта снощи в Старозагорската опера, посветен на 80-годишнината от рождението на композитора Красимир Кюркчийски.

Празнична литургия беше отслужена в храма „Свети Николай Чудотворец”, който днес празнува своя храмов празник. Никулденски шаран беше раздаден на всички миряни в църквата. Идеята е на младежката организация на БСП, които за шеста поредна година даряват рибник на този ден.

Жените от хасковския квартал "Болярово" спазвайки традицията почетоха първия от коледните празници - Света Варвара. Бабите бяха замесили ритуални питки и сварили царевица, с които почерпиха първо децата за здраве.

България


Напиши коментар:


Публикувай