5 Декември, 2016 14:40, обновена 5 Декември, 2016 17:26 6 371 16

Бъчварова: Информацията за готвен атентат у нас е невярна

  • сигнал-
  • терористичен-
  • акт-
  • българия-
  • румяна бъчварова-
  • атентат-
  • невярна
Бъчварова: Информацията за готвен атентат у нас е невярна - 1

Има лица, които разпространяват информация и в чужди медии за подготвян атентат у нас. Ние сме направили всичко възможно, за да ги установим и да преценим защо се разпространява тази невярна информация. Лицата не са задържани, но сме установили кои са. Някои от тях не живеят в България. Това заяви по БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.

По-рано медиите цитираха изказване на Бъчварова от пресконференция, след като посети граничния пункт "Капитан Андреево" и лагера за мигранти в Харманли, че по дипломатически път у нас е пристигнала информация за 3-4 чужди лица, които са подозирани в подготовка за участие в терористичен акт, че лицата са установени и по тях се работи.

По думите на Румяна Бъчварова българските служби са получили информация по дипломатичен път, че в социалните мрежи и английската преса е излязла информация, че афганистанци, които живеят във Великобритания, подготвят терористичен акт, заради събитията отпреди 10 дни в Харманли.

„Получен е сигнал по дипломатичен път за подготвян терористичен акт в България. Има 3-4 души, които вече са установени и са чужденци. Лицата са в полезрението на службите и с тях се работи", заяви Бъчварова.

По-късно от МВР уточниха, че във връзка с журналистически въпрос, че в публикация в чужда медия е излязла информация за лица разпространявали в социалните мрежи манипулативни твърдения за заплаха към България от чужди граждани, Бъчварова е заявила, че българските власти са запознати, установени са лицата, които тиражират тази информация и се работи по тях до изясняване на случая.

„МВР и българското правителство винаги са давали подробна информация за получаването на средствата, отпуснати от Европейската комисия, и за начина, по който те ще бъдат пренасочени. Затова с днешната си изява госпожа Илияна Йотова не разбрах дали приключва предизборната си кампания или започва нова кампания за парламентарните избори“, каза Румяна Бъчварова и поясни:

„Въпросът, който тя е задала, е бил от дата 23-ти септември. В него дори тя самата отбелязва, че става въпрос за 160 милиона, които ще бъдат отпуснати на България, като е попитала за тази част - първата част, която беше одобрена от около 101 милиона - как ще бъде разходвана. Тя получава отговора два месеца и половина по-късно. В този период текат разговори, уточняват се проектите, които ще бъдат финансирани с тази помощ. Но в нито един момент българското правителство не е говорило за това, че ще се откриват нови бежански центрове.“

Основната част от средствата ще отидат за повишаване на сигурността по границата, категорична е Бъчварова. Има и сума за възстановяване и ремонт на приемателните центрове в България и друга - за изграждане на капацитет за кризисна реакция - три площадки, които да бъдат обособени и осигурени с ток, вода, канализация и ограда, за да може да се реагира при увеличение на бежанския натиск, категорична е тя.

На площадките, на които ще могат да бъдат поставяни фургони или палатки, мигрантите биха престоявали не повече от месец, докато се установи какви мерки да бъдат предприети по отношение на статута им. Засега има решение една от тях да бъде застава близо до Лесово. Работи се по юридическото прехвърляне на собствеността, уточни Бъчварова.

„Това е ситуацията и аз съм много учудена, че избраният вицепрезидент спекулира с тази тема, продължава да спекулира с тази тема, при това, без да си направи труда да попита българското правителство, ако уважава българските институции, какво е реалното състояние на преговорите“, каза тя.

Вероятно ще бъде разкрит още един щат за лекар в бежанския лагер в Харманли, заяви Бъчварова, която днес посети лагера.

„В момента няма нужда и аз прогнозирам, че в следващите шест или седем месеца няма да има нужда да бъдат използвани, защото през зимните месеци спада миграционният натиск, освен ако не се случи нещо извънредно, което не зависи от нас, но ние сме длъжни да осигурим всички възможни условия и да поддържаме една готовност дори и в кризисна ситуация с по-висока степен на опасност, отколкото съществува в момента. Това е въпрос на отговорност и на планиране, а не на спекулация, както се опитва госпожа Йотова да го представи“, заяви тя.

Бъчварова, която отговаря за коалиционната политика на ГЕРБ, е на мнение, че среща между партията и Реформаторския блок е необходима, след като президентът Росен Плевнелиев намекна, че ще връчи на Блока третия мандат за съставяне на правителство:

„Мисля, че е добре да има такава среща, най-малкото защото Реформаторският блок са нашият основен политически партньор и ако бъдат в следващия парламент, ще си останат такива, но моето мнение е, че шансовете да се състави правителство и то да получи необходимата подкрепа и да започне да работи в този парламент, са изключително малки.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 TRUMAN

    14 1 Отговор
    Замазва се положението.... разчита се на - "Всяко чудо за 3 дена". Никой няма идея как зверовете ще бъдат върнати в гората.. вече им хареса тук - убиват, грабят, насилват - за това получават потупвания по рамото и защита от БХК. Идотията е безкрайна!!!!
  • 2 Гост

    6 2 Отговор
    Елементарно - като съм им в полезрението защо не ги арестуват или екстрадация .
  • 3 Коко

    9 1 Отговор
    В Унгария - 10 години затвор за един хвърлен камък по полицай и няма нищо нито в социалните мрежи нито никъде.
    В България се работи до изясняване на случая...
  • 4 Бате Любо

    15 1 Отговор
    По куха лейка от тази министърка на такова отговорно министерство никога не сме имали....Просто тази женица изобщо не е в час както и цялото Борисово котило - да се махат че ми се повдига от тия ....
    Някой ще може ли да ми каже какво е "Емиграндска площадка" - ?

    Коментиран от #8

  • 5 Управляват ни курви

    8 1 Отговор
    М..ната им е това, Колега! Столицата ще направят на пух и прах, ще съсипят държавата, а те изясняват случая, така ще си отидем ако не по друг начин, да знаете..
  • 6 Социолог

    9 1 Отговор
    Тази т.н министърка ми е много симпатична,щото говорейки е готова заспала. Вярвам и колкото и на оня от бронираната Лада Нива! Мислещи само и единствено за собствените си задници и оцеляване!
  • 7 Вичо

    10 1 Отговор
    От устата на тази мазна физиономия излизат само лъжи и гнусотий.
  • 8 отговорник

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бате Любо":

    Това си е нещо напълно реално, същото като Цецка Цачева Данговска - Президент
  • 9 име

    4 1 Отговор
    друго си е министърът на МВР да оповести данни ОТ СТАТИСТИКАТА за престъпленията ииииииииииии нищо друго-гарантирано от ГРЪБ.
  • 10 дъртия

    8 1 Отговор
    Зор ще ни направят опълченци нашите управляващи и ,,благодарните,, пришълци подкрепяни от нашите,,приятели,,
  • 11 Не страхуйтес. По-голям курвж!

    5 2 Отговор
    Ние сме Демокрация. Ние сме Европейска нация. Ние сме НАТОвци. С топ неможгат ни разби. Кирпич бетон сме от всякъде!
  • 12 гост

    9 1 Отговор
    Ако направят атентата в парламента , може . Даже ще почерпим .
    Но да е като хората , 10-15 камикадзета с елечета и отвън 3 картечара да чакат за оцелели .
  • 13 111

    7 2 Отговор
    Това глас от ГРОБ-а ли е?
  • 14 ТИКВОЧА

    9 0 Отговор
    Е ГОЛЕМ МАЗНЬОЧ Е ТАЗИ .ДОБРЕ СИ ОТИВАТ И НИКОГА ДА НЕ СЕ ВРЪЩАТ ОСОБЕНО ОНЗИ С БРОНИРАНИЯ ТРАБАНТ ПОДАРЕН МУ ЛИЧНО ОТ НЕГОВАТА ГОСПОДАРКА МЕРКЕЛ.
  • 15 БЕЕЕЕЕЕЕЕ

    5 0 Отговор
    Ти ли ще си признаеш?


    Стойте и си блейте, овци!!!!!!!!!!!
  • 16 Казано честно нищо не ни е наред

    4 0 Отговор
    И затова си перкам напред.Министъра на МВРто Гжа Мисирка Йордечкова защо не сведе правата на гражданите за самозащита, начините за взаимодействие с органите на властта при създаване на критични ситуации ИЗ страната. Населението би се защитавало само ако има ясна позиция от правителството и МВРето. Народа следва да знае правата в случаи на самозащита докато се яви представителя на реда. Но за сега действат възпиращи регулации срещу отбраняващото се население от нашествениците. Казано честно с Мин . Мисирка Йордечкова се грижи по-скоро за сигурността на "мигрантите". Отколкото за местните хора! Обстановката е -нито ти да си жив нито аз да съм умрял!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове