1 092 2

Фирмите вдигнаха заплатите с 8%

Това се посочва в Месечния обзор на българската икономика, изготвен от МФ

Анатоли Стайков

Средната работна заплата общо за икономиката на страната регистрира номинален растеж от 7,7% на годишна база през третото тримесечие, пише в. "Стандарт". Водещо влияние имаше частният сектор с ръст на заплатите от 8%. Това се посочва в Месечния обзор на българската икономика, изготвен от МФ.

Повишението на заплатите в обществения сектор беше по-ниско и възлезе на 6,8% на годишна база. Нарастването на покупателната способност на домакинствата беше подкрепено и от продължаващото намаление на цените на годишна база.

Реалният растеж на доходите от труд, като се има предвид и отрицателната инфлация, достигна 8,9% през третото тримесечие. Общо за икономиката реалният растеж на средната заплата остана силен, но се забави с 1,3 пр.п. спрямо предходното тримесечие в съответствие с отчетените по-ниски оценки на домакинствата по отношение на тяхното финансово състояние, посочват от МФ.

"24 часа": Дядо Коледа на мотор зарадва децата в Шумен

Атрактивен Дядо Коледа, яхнал мощен мотор, зарадва децата на Шумен в понеделник вечерта, пише "24 часа". Под брадата на стареца беше актьорът-доайен от шуменския театър Стефан Сотиров. Стотици деца, дошли с родителите си за тържественото запалване на коледните светлини, го гледаха с грейнали очи как шества по сцената.

Малки и големи бяха привествани и от кмета на Шумен Любомир Христов. „Много ми е приятно, че днес сме заедно. Наближават едни от най-хубавите празници и всички чакаме да пристигнат наши близки и приятели, а най-малките очакват своите подаръци", обърна се градоначалника към шуменци и им пожела здрава и успешна 2017 година.

Светлините на три елхи грейнаха едновременно и целият площад "Освобождение" беше озарен от зрелищни фойерверки. Предстои в Шумен да бъде открит и коледен базар в центъра на града. Атрактивно коледно влакче вече вози малки и големи пътници. Тази година празничната премяна на Шумен е още по-пищна, закупена е нова украса за 78 000 лв. Грее празнично не само ларгото, а и кварталите на града са украсени.

„Монитор“: Бургазлии пътуват и паркират безплатно заради Никулден

Бургазлии ще пътуват и паркират без пари днес заради празника на града - Никулден, пише в. "Монитор". По традиция и тази година 6 декември ще е неучебен ден, за да може деца да се включват активно в празника на града.Нека хората, които притежават електронни карти, да не ги използват в този ден, призовават от общината.

Градската елха във Варна пък ще грейне по традиция навръх Никулден. За настроението на малки и големи ще се погрижат участниците в празничния концерт, който ще започне в 17,30 ч. на пл. „Независимост“.

След концерта са предвидени празнични илюминации, а децата-участници ще получат торбички с лакомства. От утре поетапно ще бъде пуснато и празничното осветление в града. Около 1900 свещи, камбанки, елхички, снежинки, звездички, както и 50 000 метра светещи гирлянди ще грейнат по улиците на морската столица.

„Монитор“: София купува още нови автобуси

Столичната община ще купи още 30 нови дизелови автобуса, които да сменят возила на градския транспорт от 1978, 1988 и 1989 г. целта вече е пусната обществена поръчка за над 10,3 млн. лева, информира в. "Монитор". Парите бяха спестени от покупката на вече влезлите в употреба 110 автобуса от Китай, които излязоха около 33 млн.лв.

Возилата са нископодови, климатизирани, с видеонаблюдение, мобилен интернет, ергономични седалки и са с най-високия екологичен стандарт в Европейския съюз - ЕВРО 6. В момента автобусите обслужват 9 линии на градския транспорт в София.

Според програмата за обновяване на превозните средства след 3 г. най-старите автобуси в столичния градски транспорт ще са произведени през 2007 г. Планира се поетапното закупуване на още 160 автобуса, част от които ще са на ток. Старите возила ще бъдат обявени за продажба или бракувани.

„Труд“: Маскиран мъж обра денонощен магазин в Русе

Маскиран мъж извърши въоръжен обир на денонощен магазин в Русе, информира в. "Труд".

Запис от охранителните камери на магазина в русенския кв. „Звездец” показва, че всичко се развило за по-малко от минута. Крадецът, който носи със себе си нож, заплашва продавачката и иска да му даде оборота.

Тъй като в касата имало само 50 лв., той задига и лотарийни билети. След това маскираният бяга, а продавачката натиска паник-бутона. Самата тя не е пострадала след инцидента, но е в силен стрес. Извършителят на кражбата се издирва.

Обирът не е първи за кварталния магазин, обяснява собственикът му Диляна Делибалтова. Тя твърди, че е пускала жалби в полицията много пъти, но без резултат. След този случай обаче вече има назначена охрана.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Геноцида продължава
  Отговор
  1 06:42  06.12.16
  ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКИ СТОКИ СА УВЕЛИЧЕНИ С 15-17% ......А ЗАПЛАТИТЕ УЖ.........С 7%
 • бббббб
  Отговор
  2 07:35  06.12.16
  Миналата седмица някъде тук четох,че цените на хранителните продукти скочили с около 6,5 %.Това ми звучи като вдигането на пенсиите с 3-4лв.

Напиши коментар:


Публикувай