1 545 1

Борисов да отговори защо сменят по спешност ръководството на „Кинтекс“

И защо назначава нов директор във ВМЗ-Сопот

Калина Петрова

Борисов да отговори защо отиващото си правителство сменя по спешност ръководството на държавните „Кинтекс“ и назначава нов директор в ВМЗ-Сопот. Това попита по време на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му двете предприятия, които попаднаха в забранителния приватизационен списък в началото на годината, благодарение и на усилията на АБВ, се ръководят добре. Ръководствата са възстановили пазарите им и са сключили договори за стотици милиони евро. Въпреки това в петък в „Кинтекс“ е сменен бордът на директорите, във ВМЗ пък е назначен без никаква необходимост още един изпълнителен директор. „В петък по абсолютно необясними причини бордът на „Кинтекс“ е сменен и са назначени други хора, а това което е поразяващото, е, че те са назначени със срочни договори за два месеца и една седмица. Смяната на ръководството сега буди абсолютно недоумение. Това стресира като цяло производителите, защото те усещат, че партньорите на “Кинтекс“ могат да охладят ентусиазма си за работа с българския военно-промишен комплекс. Тези 164 млн. договори за изпълнение, с изключение на 10 млн., са насочени към българските производители. Това плод-зеленчук да беше, не може да се отнася така държавата към ръководството на предприятието. А и тук говорим за най-специфичния, най-деликатния сектор изобщо в световната икономика. Да освободиш едно успешно ръководство, което ти е гарантирало износ за 164 млн.евро без всякакви аргументи, и някак си зад гърба на комплекса и обществото, и да назначиш ново ръководство за 2 месеца, това е абсурдно. И след като министър-председателят Бойко Борисов не реагира, значи той е съпричастен към този подход. Сега, дали те се въртят да си играят, образно казано, „за последно десет“ , не е наша работа да коментираме. Ние се противопоставяме обаче на този подход в икономиката ни. Настояваме за ясен отговор от премиера, за причините и мотивите за смяната на ръководството на „Кинтекс“ и той споделя ли начина, по който бяха направени тези промени “, посочи Петков.

Според него подобни рокадни маневри се осъществяват и в ръководството на ВМЗ – Сопот. „Предприятие, което беше в много трудно положение. Предприятие, което направи много сериозни крачки напред, но се назначава втори изпълнителен директор. Ако това е начинът да се бори безработицата – навсякъде да слагаме в държавните фирми по двама-трима директори - трябва да е ясно, че тази дяволия я плащат данъкоплатците, българските граждани. Това са немотивирани действия на правителството в оставка. Когато правителство в оставка тръгва на такива разправи в ключов сектор на българската икономика, това не понамирисва, това откровено вони. Министър-председателят трябва много ясно да каже позицията си – той съучастник ли е в удара по „Кинтекс“, в утежняването на ръководството на ВМЗ – Сопот, за да знаят българските граждани кой на каква позиция е“, заяви Петков.

Думите на Петков допълни зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на ПГ на АБВ Кирил Цочев. „Смяната на ръководствата на ВМЗ и на „Кинтекс“ е неприемливо. За следващите около 6 месеца на политическа нестабилност ще се сменят няколко правителства и трябва тези предприятия, които са стабилни, да продължат да работят по същия начин, докато това своеобразно безвремие не отмине и не дойде едно ново постоянно правителство. Трябва да се има предвид, че предприятията от ВПК са едни от най-сериозните за икономиката на България, те носят доста сериозни приходи на държавата, особено при едно добро управление“, посочи той.

Румен Петков: Оградното съоръжение на границата е неефективно

Оградното съоръжение на границата е неефективно. То на практика е един огромен портал. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков. По думите му държавата не контролира процеса по изграждане на съоръжението, което се строи некачествено и е лесно преодолимо. „Имаме една ограда, за която някои от т. нар. патриоти, прегракнаха. Това оградно съоръжение е дискредитирано. То е един огромен портал за "добре дошли““, посочи той.

Думите му допълни зам.-председателят на Гражданския съвет към ПП АБВ Демира Дичева. „От няколко месеца даваме реални предложения и решения за справяне с бежанската криза. Опитите на други политически сили да яхнат общественото недоволство вреди и на усилията за достигане до решения и на сигурността ни. Още преди месец внесохме предложения за промени в НК, които предвиждат на първо място да бъдат увеличени наказанията както за трафикантите на хора, така и за самите чужденци, които преминават на територията на България без необходимите документи. Освен това предложихме да се направят проверки по изграждането на граничното съоръжение. Къде е изградено, какво е качеството му на изграждане, за какво се изразходват средствата, отделени за тази дейност? Тази проверка и до момента не е направена. Овен това смятаме,че ресорният министър Румяна Бъчварова продължава някак хаотично да отговаря по въпросите, свързани с проблемите на миграцията и за това дали пред страната ни има реални заплахи, свързани с темата. Нейните изказвания са непоследователни, хаотични. Един път казва, че има криза, след това казва, че няма. Твърди, че се предприемат конкретни мерки срещу бежанската вълна, но никъде не е видно да има такива“, заяви тя. Според Дичева държавата не може да докаже какви са страните на произход на мигрантите без документи, както и дали лицата, които имат лични документи, са действителните им притежатели. И дали мигрантите, които влизат у нас, не принадлежат към редиците на терористична организация. Проблем, по думите й, представлява и идентефикацията на възрастта на бежанците. Държавата не разполага с достатъчно от необходимите за целта тестове, а нелегално пребиваващите у нас, се възползват от това и декларират, че са непълнолетни, за да не бъдат екстрадирани.

Ръководството на АБВ отговори и на въпрос, свързан с все по-нарастващия натиск от страна на турския президент Ердоган и заплахите му, че ще залее България и Европа с мигранти.

„Когато ние от АБВ предупреждавахме, че политиката предлагана от ЕС за Турция е твърде прибързана и създава едни очаквания у турските власти и общество, които са нереализуеми – визовият режим , пътната карта за ЕС и др., тогава другите политически партии в България си мълчаха. За съжаление ЕС прояви една импотентност, неспособност да оцени ситуацията в Турция и средносрочната перспектива. Когато предупреждавахме от АБВ премиера Борисов, че трябва да бъде не толкова ласкателен към президента Ердоган, а да се бори за общоевропейска позиция и политика към Турция, тогава някак си другите предпочитаха или да не закачат темата, или да си мълчат. Днес сме свидетели на това и потърпевши. Ердоган поставя отпред своите искания, след които следват заплахи, че ще изкара бежанците от Турция и ще ги вкара на територията на ЕС. И когато ние говорим, че сме член на ЕС и на НАТО, трябва да търсим решение и с тези инструменти. Има съответните клаузи в договора, когато една страна членка на НАТО може и трябва да поиска защита. За съжаление, поведението на последните няколко български правителства по въпроса е унизително. Ние говорим за това как трябва да се адаптираме и приспособяваме. Разберете – ние няма накъде да се адаптираме – ние сме член на НАТО. Ние сме член на ЕС. Някой да е чул досега външният министър или министърът на отбраната да е поставил някакви искания за сигурността на България – не“.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 7788
    Отговор
    1 15:48  06.12.16
    За каква държава говорите Г-н Петков, като Вие , Борисов и други от вашата черга разрушихте държавата,нашите надежди и мечти.Сега не чувате какво ви се казва от народа,а сте със жълти картони всички ДС-та. Не се плюйте помеждуси,че може да дойде ден да сте в една килия.

Напиши коментар:


Публикувай