682 1

РБ и ГЕРБ скептични за кабинет, но продължават разговорите

Найден Зеленогорски: Парламентарната група на РБ ще има заседание за обсъждане на евентуалното връчване на мандат на Блока

РБ и ГЕРБ скептични за кабинет, но продължават разговорите
Калина Петрова

Парламентарната група на Реформаторския блок ще има заседание за евентуалното връчване на мандат на Блока от президента в рамките на конституционната процедура. Не е връчен официално мандат, в този смисъл не можем да вземаме решения по хипотези. В парламентарната група ще обсъдим ситуацията, както повелява правилника на групата.

Това каза в изявление пред медиите след консултациите с ГЕРБ Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторите.

Попитан за евентуално служебно правителство, той каза, че новият президент следва да поеме част от отговорността и с президента Плевнелиев да обсъдят заедно състава на бъдещ служебен кабинет, за да не се налага да има няколко служебни правителства, което, по думите му, би било пагубно за страната.

Най-реалистичното са предсрочни избори, смята Зеленогорски, като добави, че РБ ще направи всичко възможно да спре амбициите на левите за връщането на БСП и ДПС в управлението.

Петър Москов от РБ подчерта, че в срещата на ГЕРБ и Рефоматорите са били обсъдени в детайли двете години на съвместно управление. Додохме добра оценка за резултатите, които постигна това управление. Дадохме си сметка, че и двете политически сили са готови за избори, ако всички възможности са изчерпани. РБ е дал заявка, че търси възможност да се увери дали има или не реформаторско мнозинство в този парламент по нашите основни приоритети. От страна на ГЕРБ имаме пък ясна заявка, че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия, може да се влиза едва след като е налице фактическо връчване на мандат на Реформаторския блок, коментира още д-р Петър Москов. Едва след като са изчерпани всички възможности, да се отиде към предсрочни избори, посочи Москов.

Той каза, че РБ ще продължи да търси такова мнозинство с демократичните партии в парламента, но при неналичието на ясно мнозинство, заставащо зад реформаторски политики, няма никакво значение колко дълъг ще е животът на евентуален кабинет.

Ние сме скептични, но ако президентът ни връчи мандата, ще подновим разговорите по конституционната процедура, категоричен бе Москов и допълни, че двете формации са говорили на консултациите за стратегическо партньорство в следващ парламент, ако хората им дадат своето доверие на предстоящите избори.

На въпрос за консултациите с други сили Москов отговори, че не вижда причина РБ да води консултации с партии, извън досегашното мнозинство, а Блокът ще прави всяка стъпка публично.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • прост народ слаба държава
    Отговор
    1 17:27  06.12.16
    Ало, реформаторите,никой не ви иска,реформите си ги харесвате само вие,всички други са недоволни,ако не вярвате говорете с някой лекар или бизнесмен,но да не е на хранилката. Повече забравете за парламента,а за министерски кресла само мечтайте само насън.Ако някога политик бъде осъден то сигурно ще е от реформаторите.

Напиши коментар:


Публикувай