672 1

РБ и ГЕРБ скептични за кабинет, но продължават разговорите

Найден Зеленогорски: Парламентарната група на РБ ще има заседание за обсъждане на евентуалното връчване на мандат на Блока

Калина Петрова

Парламентарната група на Реформаторския блок ще има заседание за евентуалното връчване на мандат на Блока от президента в рамките на конституционната процедура. Не е връчен официално мандат, в този смисъл не можем да вземаме решения по хипотези. В парламентарната група ще обсъдим ситуацията, както повелява правилника на групата.

Това каза в изявление пред медиите след консултациите с ГЕРБ Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторите.

Попитан за евентуално служебно правителство, той каза, че новият президент следва да поеме част от отговорността и с президента Плевнелиев да обсъдят заедно състава на бъдещ служебен кабинет, за да не се налага да има няколко служебни правителства, което, по думите му, би било пагубно за страната.

Най-реалистичното са предсрочни избори, смята Зеленогорски, като добави, че РБ ще направи всичко възможно да спре амбициите на левите за връщането на БСП и ДПС в управлението.

Петър Москов от РБ подчерта, че в срещата на ГЕРБ и Рефоматорите са били обсъдени в детайли двете години на съвместно управление. Додохме добра оценка за резултатите, които постигна това управление. Дадохме си сметка, че и двете политически сили са готови за избори, ако всички възможности са изчерпани. РБ е дал заявка, че търси възможност да се увери дали има или не реформаторско мнозинство в този парламент по нашите основни приоритети. От страна на ГЕРБ имаме пък ясна заявка, че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия, може да се влиза едва след като е налице фактическо връчване на мандат на Реформаторския блок, коментира още д-р Петър Москов. Едва след като са изчерпани всички възможности, да се отиде към предсрочни избори, посочи Москов.

Той каза, че РБ ще продължи да търси такова мнозинство с демократичните партии в парламента, но при неналичието на ясно мнозинство, заставащо зад реформаторски политики, няма никакво значение колко дълъг ще е животът на евентуален кабинет.

Ние сме скептични, но ако президентът ни връчи мандата, ще подновим разговорите по конституционната процедура, категоричен бе Москов и допълни, че двете формации са говорили на консултациите за стратегическо партньорство в следващ парламент, ако хората им дадат своето доверие на предстоящите избори.

На въпрос за консултациите с други сили Москов отговори, че не вижда причина РБ да води консултации с партии, извън досегашното мнозинство, а Блокът ще прави всяка стъпка публично.

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • прост народ слаба държава
    Отговор
    1 17:27  06.12.16
    Ало, реформаторите,никой не ви иска,реформите си ги харесвате само вие,всички други са недоволни,ако не вярвате говорете с някой лекар или бизнесмен,но да не е на хранилката. Повече забравете за парламента,а за министерски кресла само мечтайте само насън.Ако някога политик бъде осъден то сигурно ще е от реформаторите.

Напиши коментар:


Публикувай