1 440 0

6 декември: България в снимки

Снимки: БТА
Снимки: БТА
Анатоли Стайков

За Никулден хасковските рибни магазини се надпреварваха да предложат не само шаран, но и други риби, като есетра, сом и различни морски дарове. Най-печеливши се оказаха тези, които предлагат направо пържена риба за вкъщи.

Жителите на хасковското село Тракиец почетоха празника Никулден в едноименния храм строен през 1874-та година и намиращ се в ремонт в момента. Младият свещеник отец Никола преди литургията почерпи за именния си ден с постни бонбони от фурми. За всички селяни и гости имаше традиционен курбан от риба от язовир "Тракиец" и тракийската гозба характерна за региона от риба с ориз,наречена рибник.

Бургазлии отбелязаха празника на града Никулден. Кметът на община Бургас Димитър Николов и официалните гости се включиха в освещаването на обредната Никулденска трапеза и курбана за здраве, осветени от отец Севастиан.

С тържествена литургия отслужена от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан започнаха тържествата посветени на Свети Николай във Варна. По късно с военни почести и освещаване на рибен курбан за миряните продължи празника на светеца.

Община Враца слага началото на една нова традиция – Никулденски курбан и кулинарна изложба-базар на шарани. Тридесет блюда с риби бяха изложени за продажба, като средствата от тях ще бъдат дарени за ремонт на Акушеро-гинекологичното отделение на Врачанската болница. Началната цена на приготвените шарани бе 30 лева. Над 1000 порции с рибена чорба бяха раздадени по повод деня на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

Разходката с коледното атракционно влакче, което обикаля тези дни центъра на Благоевград, е хубав подарък, който родители, баби и дядовци правят на своите деца и внуци, като не пропускат да си направят и снимка за спомен.

Във Враца за първи път ледена пързалка на открито радва врачани по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Съоръжението е разположено на централния площад „Христо Ботев“ и е собственост на хърватска фирма. Капацитетът на пързалката е 120 души и първите любители на леда вече я изпробваха. Атракцията работи от 10 до 22 часа и ще остане във Враца до 6 януари.

България


Напиши коментар:


Публикувай