1 050 3

41,5% от деветокласниците не разбират какво четат

Анжелина Димитрова

41,5% от българските ученици на 15-16 години са функционално неграмотни по четене. Това означава, че не могат да правят сравнения, да улавят детайли и не са в състояние да схванат дълбочината на посланието, съобщи 24 часа.

По математика функционално неграмотните у нас са 42%, а по природни науки - 37,9%. За сравнение процентът във Виетнам е 6. Това показват резултатите от международното изследване PISA, което е с акцент върху природните науки, което беше представено от ръководството на министерството на образованието.

Изследването е проведено през периода от 14 април до 15 май 2015 година.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Какъвто е учителя такъ в е и ученикът
  Отговор
  1 02:43  07.12.16
  Гледай Масларката и Не питай за учениците. А ми че тя е жива умряла не хора. Нима слепок искате да ни води по въжен мост. На какво се надявате? Те грешка не само политическа но и на природата!
 • Вдигане на заплата
  Отговор
  2 03:23  07.12.16
  Един банкер днес е казал: Високите такси са и високо качество. Така и в образованието. Ниска заплата, ниски резултати. Ако искаме да стигнем Виетнам, то трябва първо рязко вдигане на заплатите на учителите. Ще има нужда и от време, т.к. резултатите в училище се виждат след време. Но друг път няма.
 • Трол
  Отговор
  3 06:03  07.12.16
  На бъдещите неграмотни братчеди от маалата, организации, като "Отворено общество", БХК и "Америка за България" ще им попълват бланките за социалните помощи. На тях АБВ "не им требе"!

Напиши коментар:


Публикувай