676 0

Мечки, линейки и украса от братски градове

Снимка: Монитор
Снимка: Монитор
Анжелина Димитрова

Мечки, линейки, скенери и коледна украса са само част от армаганите, които сме получили по линията на побратимяването на БГ градове с 298 селища от чужбина, пише "Монитор".

Ползите от „роднинските връзки“ са най-често културни, като се разменят посещения и делегации или пък наши ученици заминават на обучение зад граница. Цели 20 братя имат родните ни градове в Русия. Сред най-близките са и съседките ни - Гърция, Румъния, Сърбия и Турция. Щатите също са стъпили у нас и поддържат връзка с Търговище, София, Пазарджик, Велико Търново и Благоевград.

Техническа дружба пък е подписана между Плевен и Шарлотсвил в щата Вирджиния, докато Кърджали е побратимен с Индиана, а Кюстендил с Флорида. Шумен пък е роднина с щатите Маями и Филаделфия.

Партньорството всъщност означава поощряване на културните връзки между два града. София се е сприятелила с 18 населени места, а сред подаръците са две берлински мечки, кенгура от Белград, пеликан и лебед от Букурещ и рис и Гибон от Виена. Освен това в столицата са пристигнали 50 японски вишни и 22 000 лалета от Истанбул.

Над 300 русначета от Саратов пък прекарват ваканцията си в Балчик и Добрич. Сред тях са златни медалисти и деца от домове.

България


Напиши коментар:


Публикувай