938 3

Двата реактора ще бъдат консервирани на площадката ”Белене”

Стефанаки Йоанис

Теменужка Петкова съобщи за БНР, че до ден-два страната ни ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката уточни, че това ще стане в момента, в който сумата от над 600 милиона евро, която Арбитражният съд в Женева постанови да платим на руснаците, постъпи по сметките им.

С плащането реакторите стават собственост на НЕК.

Министерството на енергетиката вчера преведе на НЕК 601 617 133 евро, с които компанията да се разплати с "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене". Българската и руската страна се бяха договорили да бъдат опростени лихвите, ако сумата бъде платена до 15 декември. Получила парите, НЕК обаче ще изплати дължимото според арбитражното дело до края на седмицата.

От 14 юни до датата на плащане лихвите, които ще бъдат опростени, са 23.8 млн. евро, каза вчера Петкова.

Двата реактора за "Белене" ще бъдат съхранявани на площадката на централата.

Разполагаме с условия, по които те да се съхраняват по най-добрия начин, твърди министърът. Но, за да имаме гаранция по отношение на тяхното качество, се предвиждат преговори и сключване на договор с "Атомстройекспорт" за консервация на оборудването, добави той.

На въпрос колко са инвеститорите, проявяващи интерес към АЕЦ "Белене", Петкова отговори, че към настоящия момент три компании са заявили подобен интерес. Дали обаче този интерес ще се материализира и ще бъде устойчив ще стане ясно само при провеждане на открита, прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, поясни Петкова.

Европейската комисия съобщи, че не е открила неправомерна държавна помощ при решението на българското правителство да даде на НЕК над 601 милиона евро от бюджета на Министерството на енергетиката.

За БНР говорителят по конкуренцията на ЕК Рикардо Кардозу уточни, че институцията напълно уважава суверенното право на България сама да избира енергийния си микс за добив на електроенергия.

Последващите действия след решението на Международния арбитражен съд по повод „Белене“ зависят от суверенното българско правителство. Службите на ЕК са информирали България, че на този етап не са установили проблеми с неправомерна държавна помощ, заяви говорителят.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дани
  Отговор
  1 09:20  07.12.16
  С пожелания към всички, които направиха това национално предателство да бъдат и те така "консервирани"
 • жвачка
  Отговор
  2 09:40  07.12.16
  когато преди месеци в разнебитения руски завод /ако го видите на снимките, каруца не бихте си поръчали да ви правят в него/ правеха ТОЧНО СЪЩИЯ ПО ВИД И МОЩНОСТ РЕАКТОР ЗА БЕЛАРУС, суперспециалистите го ИЗПУСНАХА ОТ ТРИ МЕТРА ВИСОЧИНА ВЪРХУ ПОДА ОТ БЕТОН. има снимки как многотонния цилиндър виси от мостовия кран в цеха на въже, точно на тези три метра височина от пода.БЕЛАРУС вдигна шум, че не го иска този паднал реактор, пратиха комисия и т.н. тогава от завода им казаха,че имат ЕДИН ГОТОВ, СЪЩИЯ и точно него откараха към минск/ а защо не им го бяха дали него още в началото? и той ли е падал? или има други скрити дефекти?/ПОДЧЕРТАВАМ: РУСНАЦИТЕ БЯХА СКРИЛИ, ЧЕ РЕАКТОРЪТ Е ПАДАЛ В ЦЕХА И ПОЧТИ ГО БЯХА ЕКСПЕДИРАЛИ В БЕЛАРУС. АФЕРАТА ИЗБУХНА ОТ СНИМКИ, ПРАВЕНИ С ТЕЛЕФОН НА ПАДНАЛИЯ РЕАКТОР-то си е живо шоу за водкаджиите, СЛЕД КАТО КАЧИЛИ СНИМКИТЕ В ИНТЕРНЕТ...И ГИ ВИЖДА КГБ-то на ЛУКАШЕНКО. нашите реактори ИДВАТ ОТ СЪЩИЯ ЦЕХ И ЗАВОД. ЧЕСТИТО! ЗАЩО ЛИ п.р. славейков пише: НЕ СМЕ НАРОД,А МЪРША?

  Коментиран от #3

 • Ник
  Отговор
  3 10:54  07.12.16

  До коментар #2 от "жвачка":

  Нещо не ми се вярва това за което говориш... Ижорските заводи не са свърталище на наркомани - нали така? При производството особено на ядрени реактори изискванията сериозни изпитания включително и дефектоскопиите. Тук говорим за машини, които работят с гориво, което предизвиква радиация. От тази гледна точка имам съмнение за казаното

Напиши коментар:


Публикувай