941 0

НС отхвърли промените в Закона за публичните предприятия

Те бяха внесени от БСП

Анжелина Димитрова

Парламентът отхвърли внесените от БСП промените в Закона за публичните предприятия.

„За“ промените гласуваха 35 народни представители, „против“ - 11, „въздържали се“ - 60.

„В държавните и общинските предприятия трябва да се наложат правила, прозрачност и конкурсно начало”, заяви народният представител от БСП Драгомир Стойнев по време на дебатите.

„Ще продължаваме ли да правим промени, както се сменят бордове на държавни предприятия в момента, при положение, че работят добре”, попита той. Стойнев е категоричен, че не може да продължават да се ръководят по този начин, а трябва да се заложат принципи. „Трябва да има прозрачност, за да върнем доверието не само на българските граждани, а и на чуждестранните. Трябва да се заложи на професионализма, а това става чрез конкурсно начало”, подчерта народният представител. По неговите думи БСП иска тези дружества да бъдат стабилни, защото са важни и стратегически. „Аз съм за уеднаквяване, но трябва да се откъснат от политическия натиск. Ако тези предприятия работят на пазарен принцип, печалбите ще бъдат много по-големи от сега и ще остават тук, в страната”, допълни депутатът от левицата. Според него икономиката ни след 2020 г. трябва да се развива на друг принцип – на държавно отговорния капитал, а не на европейските фондове. „Съгласен съм, че може да има несъвършенства, но трябва да седнем и да ги изчистим”, каза още той.

Стойнев обясни и че този законопроект е условието на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за да станем неин член. „Всички икономисти разбират колко е важно това. Имаме празнота в това законодателство. Все повече държавни глобални предприятия заемат челни места в световните класации. Ако 2005 година са били нула, сега са 12 предприятия”, посочи Драгомир Стойнев.

Председателят на Правна комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кирилов заяви, че няма празнина в Закона за публичните предприятия и че с така предлаганите промени се отнемат правата на общините да управляват дружествата си.

Делян Добрев от ГЕРБ пък каза, че избирането на изпълнителния директор на държавните дружества с конкурс няма да гарантира по-голяма прозрачност в сектора и че предприятията ще се управляват по-добре и ще печелят по-добре. По думите му този законопроект не помага особено за по-доброто управление на държавните дружества. Това, което най-много липсва в държавните дружества е прозрачност и ефективност, и ефикасност на разходите, каза още той.

Методи Андреев от ГЕРБ пък посочи, че ще гласува „За“ промените в Закона за публичните предприятия, внесен от БСП, тъй като според него това, което предлагат БСП е много добро.

Драгомир Стойнев благодари на Методи Андреев за подкрепата и посочи, че идеята е следващото правителство, което дойде да има ограничителна рамка.

Припомняме, че целта на законопроекта бе да се създадат условия за реализиране на държавната политика за устойчиво развитие на публичните предприятия при осъществяване на търговската им дейност и при изпълнение на възложените им задачи за предоставяне на услуги от обществен интерес, включително в социалната сфера, здравеопазването и опазването на околната среда. Законопроектът предлагаше създаване на ясни правила, критерии и процедури за избор на лица в органите за управление и контрол на публичните предприятия.

България


Напиши коментар:


Публикувай