758 0

Хора с увреждания протестираха пред парламента

Те изразиха недоволство от политиката на държавата спрямо тях и техните нужди

Анатоли Стайков

Хора с увреждания и родители на деца с увреждания от цяла България за пореден път се събраха на протест в градинката между Народното събрание и СУ "Св.Климент Охридски". Те изразиха недоволство от политиката на държавата спрямо тях и техните нужди.

"Искаме реформа, в частност в ТЕЛК, а тя започва с въвеждането на електронен регистър на експертната комисия", обясни пред журналисти д-р Боряна Стефанова. Регистърът трябва да отразява колко са болните, от какво естество, от какви грижи се нуждаят.

Според недоволните проблемът се задълбочава, защото се предвижда пари да се вземат от едни деца и да се дадат на други, а в бюджета за догодина хората с увреждания над 18 г. остават отново встрани и за тях никой не говори.

В писмо до премиера в оставка Бойко Борисов, до здравния и социалния министър - в оставка, те искат хората с увреждания и родителите на деца с увреждания да получават финансиране за лична помощ от републиканския бюджет в размер не по-малък от две минимални работни заплати, а достъпът до лична помощ да се основава само и единствено на индивидуалните потребности на детето/лицето с увреждане.

Хората предлагат средствата да се отпускат след анализ на потребностите и определяне на нуждата от придружител от отговорните институции /ТЕЛК, НЕЛК, лекуващ/, както и лицата и родителите на деца с увреждания да управляват сами личната си помощ.

Родителите настояват също да се преразгледа предложената от Министерството на здравеопазването реформа в системата на ТЕЛК, с която се ограничава или отнема правото на пенсия, когато хората с увреждания получават доходи от трудова дейност.

София / България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай