547 1

Добрата работа със светската власт може много да помогне на Църквата

Добрата работа със светската власт може много да помогне на Църквата
Анжелина Димитрова

"Съработничеството със светската власт и всички хора с добра воля може много да помогне на Църквата в грижата за добруването на хората, и в поддръжката на храмовете и манастирите." Това каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си с ректора на Санкт-Петербургската академия.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие днес Петерхофски архиепископ Амвросий - ректор на Санкт-Петербургската духовна академия и семинария и викарий на Санкт-Петербургска епархия. Негово Високопреосвещенство Петерхофски архиепископ Амвросий е в България с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български патриарх Неофит за участие в престолния празник на храма-подворие и в тържествата по случаи 135-годишнината от рождението на св. Серафим (Соболев). Той бе придружаван от предстоятеля на Руското подворие в София архим. Филип (Василцев) и секретаря при подворието йером. Зотик (Гаевски).

Гостът сподели прекрасните си впечатления от това свое първо посещение в диоцеза на Българската православна църква, от добрата организация и духа в който са преминали тържествата – съборната света Литургия за храмовия празник на храма-подворие „Св. Николай”, Всенощното бдение в навечерието на празника, представянето на книгата на Патриарх Кирил и празничния концерт.

Той изрази съжаление, че за този кратък престой в страната ни и успял да види твърде малко от православна България и изрази желание от ръководената от него Санкт-Петербургска академия и Семинария и Санкт-Петербургска епархия да се организират поклоннически пътувания до България, тъй като тези поклонения ни обогатяват духовно, помагат ни да се опознаем взаимно и оживяват храмовете и манастирите, които са обект на посещение.

В хода на разговора бе засегната и темата за богословското образование в двете страни, как се развива процеса по акредитацията на богословските школи в Русия и въпроса за обмен на студенти и специализанти.

В срещата взеха участие и викарият Браницки еп. Григорий и гл. секретар на Св. Синод архим. Герасим (Георгиев).

В края на срещата двете страни си размениха паметни подаръци.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гост
    Отговор
    1 22:27  07.12.16
    Духовните паразити и те недоволни, искат още повече да смучат от народа ,да им се помага с материални блага още и още и още .

Напиши коментар:


Публикувай