8 Декември, 2016 01:15 1 546 1

Боровец посреща първите скиори

  • боровец-
  • посреща-
  • скиори

60% от пистите са готови за откриването на сезона

Боровец посреща първите скиори - 1

„60% от пистите са готови за откриването на сезона на 8 декември”, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на „Бороспорт” АД Георги Кочов. Той допълни, че на 17 декември, когато ще е официалният празник за новия ски сезон, през целия ден на Боровец ще се чества и 120-та годишнина от основаването на курорта. Тогава дневната лифт карта ще бъде на символичната цена от 5 лв. Всички гости в курорта ще могат да участват в томбола за спечелването на 120 сезонни карти.

Сумите, събрани на 17 декември, ще бъдат дарени на новоучредения Фонд „Петър Попангелов и приятели”, чиято цел е да работи за развитие на детско-юношеския спорт. „ Планираме да подкрепим 20 треньори и поне 500 деца, от които в бъдеще да излязат новите ски-звезди на България”, каза Мирослав Севлиевски - председател на Фонда. Според него, реално постижимо е увеличение на децата, които карат ски, с 10-15% в следващите няколко години. Той изрази надежда, че „Бороспорт” и за в бъдеще ще отделя процент от продажбата на всички карти в подкрепа на тази обществена кауза.

„Навремето в детските градини в Самоков имаше ски-гардеробчета”, припомни кметът на общината Владимир Георгиев. Той приветства създаването на Фонда и препоръча работата му да обхване и по-малките. Кметът подчерта отличните резултати до момента от съвместната инициатива с „Бороспорт”, благодарение на която децата и учениците от общината карат ски безплатно по време на ваканциите и в една седмица от всеки месец през активния сезон без ограничения в зоната или лифтовете, които ползват. Той припомни, че легловата база на Боровец е близо 10 хиляди т.нар. „топли” легла и заяви, че общината ще продължи политиката си да предпази курорта от презастрояване – проблем, с който се сблъскват други курорти.

Освен учредяването на Фонд „Петър Попангелов и приятели”, другата инициатива, свързана с бъдещото устойчиво развитие на Боровец, е създаването на Консултативен съвет към Съвета на директорите на „Бороспорт” АД. В него към момента участват: Виктор Варошкин, Мартин Маровски, Момчил Панайотов и Георги Георгиев-Черния. „Този съвет се появява в отговор на големия интерес към екстремните спортове и необходимостта те да се развият на Боровец”, заяви Виктор Варошкин.

„Безопасността е тема, към която подхождаме особено отговорно. Именно затова Боровец е първият курорт, който започва да използва лавинен уред –нещо важно за фристайлърите. На горната станция на кабинковия лифт със съдействието на Сдружение “Здраве, екология и туризъм” ще бъде поставено устройство, което проверява изправността на лавинния уред. Предстои да се прави и т.нар. лавинен бюлетин съвместно с ПСС и да се направят обучения за всички желаещи за работа с такъв тип уреди. Ще бъдат поставени информационни табели за опасните зони в близост до курорта, както и маркировъчни знаци”, съобщи Момчил Панайотов, председател на БАССЕС и член на Консултативния съвет.

Легендата на българския ски спорт и на школата в Самоков Петър Попангелов приветства всички нови инициативи за развитието на Боровец. Той съобщи, че веднъж в седмицата ще кара с някой от ски клубовете, предстои да се организират периодични срещи с деца-скиори, с които той ще гледа записи на световни и европейски състезания и ще ги анализират заедно. Попангелов ще работи и с треньорите на децата. „Надявам се нашите съвместни усилия с Общината и „Бороспорт” да доведат до добър резултат и скоро да имаме нова ски-звезда, защото откритият, но не развит талант, не е талант”, каза Попангелов.

Акцент в новата стратегия на „Бороспорт” за развитието на Боровец за следващите 20 години е и превръщането му в целогодишен курорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турист

    1 0 Отговор
    Тези са много добри в изпързалянето! Години наред ни пързалят. Едните с "услугата", другите с крадливата си политика. Появи се някое друго сдружение за да краде или голям инвеститор прецакат. Научени са на минус да не работят. Ако има по-тарикати от митничарите това са хората от "туризма" Със сигурност има достойни хора, но май са случайно там...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове