1 078 1

Боровец посреща първите скиори

60% от пистите са готови за откриването на сезона

Боровец посреща първите скиори
Анжелина Димитрова

„60% от пистите са готови за откриването на сезона на 8 декември”, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на „Бороспорт” АД Георги Кочов. Той допълни, че на 17 декември, когато ще е официалният празник за новия ски сезон, през целия ден на Боровец ще се чества и 120-та годишнина от основаването на курорта. Тогава дневната лифт карта ще бъде на символичната цена от 5 лв. Всички гости в курорта ще могат да участват в томбола за спечелването на 120 сезонни карти.

Сумите, събрани на 17 декември, ще бъдат дарени на новоучредения Фонд „Петър Попангелов и приятели”, чиято цел е да работи за развитие на детско-юношеския спорт. „ Планираме да подкрепим 20 треньори и поне 500 деца, от които в бъдеще да излязат новите ски-звезди на България”, каза Мирослав Севлиевски - председател на Фонда. Според него, реално постижимо е увеличение на децата, които карат ски, с 10-15% в следващите няколко години. Той изрази надежда, че „Бороспорт” и за в бъдеще ще отделя процент от продажбата на всички карти в подкрепа на тази обществена кауза.

„Навремето в детските градини в Самоков имаше ски-гардеробчета”, припомни кметът на общината Владимир Георгиев. Той приветства създаването на Фонда и препоръча работата му да обхване и по-малките. Кметът подчерта отличните резултати до момента от съвместната инициатива с „Бороспорт”, благодарение на която децата и учениците от общината карат ски безплатно по време на ваканциите и в една седмица от всеки месец през активния сезон без ограничения в зоната или лифтовете, които ползват. Той припомни, че легловата база на Боровец е близо 10 хиляди т.нар. „топли” легла и заяви, че общината ще продължи политиката си да предпази курорта от презастрояване – проблем, с който се сблъскват други курорти.

Освен учредяването на Фонд „Петър Попангелов и приятели”, другата инициатива, свързана с бъдещото устойчиво развитие на Боровец, е създаването на Консултативен съвет към Съвета на директорите на „Бороспорт” АД. В него към момента участват: Виктор Варошкин, Мартин Маровски, Момчил Панайотов и Георги Георгиев-Черния. „Този съвет се появява в отговор на големия интерес към екстремните спортове и необходимостта те да се развият на Боровец”, заяви Виктор Варошкин.

„Безопасността е тема, към която подхождаме особено отговорно. Именно затова Боровец е първият курорт, който започва да използва лавинен уред –нещо важно за фристайлърите. На горната станция на кабинковия лифт със съдействието на Сдружение “Здраве, екология и туризъм” ще бъде поставено устройство, което проверява изправността на лавинния уред. Предстои да се прави и т.нар. лавинен бюлетин съвместно с ПСС и да се направят обучения за всички желаещи за работа с такъв тип уреди. Ще бъдат поставени информационни табели за опасните зони в близост до курорта, както и маркировъчни знаци”, съобщи Момчил Панайотов, председател на БАССЕС и член на Консултативния съвет.

Легендата на българския ски спорт и на школата в Самоков Петър Попангелов приветства всички нови инициативи за развитието на Боровец. Той съобщи, че веднъж в седмицата ще кара с някой от ски клубовете, предстои да се организират периодични срещи с деца-скиори, с които той ще гледа записи на световни и европейски състезания и ще ги анализират заедно. Попангелов ще работи и с треньорите на децата. „Надявам се нашите съвместни усилия с Общината и „Бороспорт” да доведат до добър резултат и скоро да имаме нова ски-звезда, защото откритият, но не развит талант, не е талант”, каза Попангелов.

Акцент в новата стратегия на „Бороспорт” за развитието на Боровец за следващите 20 години е и превръщането му в целогодишен курорт.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Турист
    Отговор
    1 07:10  08.12.16
    Тези са много добри в изпързалянето! Години наред ни пързалят. Едните с "услугата", другите с крадливата си политика. Появи се някое друго сдружение за да краде или голям инвеститор прецакат. Научени са на минус да не работят. Ако има по-тарикати от митничарите това са хората от "туризма" Със сигурност има достойни хора, но май са случайно там...

Напиши коментар:


Публикувай