829 7

Поискали сме от ЕК План "Б", ако Турция не спази споразумението за мигрантите

НАТО ще следи обстановката с миграцията в Черно море, заяви Митов

Поискали сме от ЕК План "Б", ако Турция не спази споразумението за мигрантите
Анжелина Димитрова

България призова Еврокомисията да се подготви за реакция, ако Турция изпълни заканата си да отвори границите за мигранти. Това заяви в Брюксел външният министър в оставка Даниел Митов.

По думите му НАТО ще следи обстановката с миграцията в Черно море - към момента няма данни за напрежение.

„Има проблем с реториката от страна на някои от нашите съюзници, но така или иначе тук вече влизаме в друга сфера, а именно общото изявление между Турция и ЕС, което трябва да продължи да функционира. Ние, обаче, сме призовали Европейската комисия да започне работа по план "Б", ако евентуално реториката от страна на Република Турция придобие някакви реални измерения. Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката си само на надежди. Трябва да сме подготвени за всякакви сценарии. България, както виждате, взима на национално ниво всички възможни мерки за ограничаване на миграционните потоци. И реално, практически това се вижда“, каза той.

По повод решението на ЕС за учредяване на общ фонд от 5 млрд. евро годишно за отбранителни способности, Митов не успя да отговори какъв ще е паричният дял на българската държава в него.

„Изчисленията не са в сферата на министерство на външните работи, но така или иначе от подобен тип увеличение на разходите за отбрана има полза и смятам, че затова има пълен консенсус, не само от България, но и в целия ЕС“, каза той.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че 1500 граничари са готови да бъдат изпратени по външните граници на ЕС в случай на извънредни ситуации. Те са част от новата Европейска гранична служба.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Възмутен
  Отговор
  1 17:17  07.12.16
  НАТО да започне да следи миграцията и по река Дунав ...После да погледмат и към Каспийско море...
 • ррр
  Отговор
  2 17:25  07.12.16
  тоя глупав ли е . меркел каза ,че няма план Б.
 • Повдига ми се от евнух !
  Отговор
  3 18:17  07.12.16
  Хюмне за МВнР. Ужас!
 • onq s konq
  Отговор
  4 18:23  07.12.16
  Уважавайте сегашното правителство,защото след няколко месеца ще ви управлява СЪЩОТО!

  Коментиран от #5

 • 5 20:08  07.12.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Раптор
  Отговор
  6 20:10  07.12.16
  Пък тоя мекия дори не си заслужава нито да му обръщаме внимание нито да си губим времето за писане на коментари. Той и всички около него са пътници.
 • некойси
  Отговор
  7 21:55  07.12.16
  Какъв план Б? Просто лентоваме по 30 патрона в пълнител, както го правехме едно време в казармата и действаме. Проблема с "мигрантите" ще се реши за броени дни.

Напиши коментар:


Публикувай