1 011 0

Партиите трябва публично да отчитат как харчат субсидиите си

Снимка: bTV
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Партиите трябва да отчитат публично как харчат парите си и да има прозрачност и така да не изхранват свързани лица. Такава теза зяви по bTV бившият председател на Сметната палата Валери Димитров по темата за размера на партийните средства.

Независимият депутат Велизар Енчев коментира, че е предложил преди 4 години да се понижи размерът на финансирането от 11 лв. на глас на 5 лв. По думите му в у нас е най-високата субсидия в цяла Европа и е неморално да бъде такава с оглед стандарта на живот, каза той.

В размера на субсидията трябва да се балансират два интереса – големите партии трябва да имат пари, за да са финансово независими и конкретният размер може да бъде съобразяван. Той посочи и пример от работата на Сметната палата отпреди години – лидер на малка партия, който е получил голяма субсидия веднага я е превел на дъщеря му под формата на наем. Оказва се, че законът го позволява. Липсата на законова уредба и отчетност води до рискове, категоричен беше Димитров.

Енчев допълни, че големите партии искат по-ниска субсидия, а същевременно имат много спестени пари на влог. ГЕРБ например е с 30 млн. лв. Той коментира и предложението си партиите да бъдат задължени да харчат парите си в рамките на годината, за да не ги стискат за избори. Така те ще могат да инвестират в дейност по региони.

Отчетността на партията е пригодена форма на тази на малките и средни предприятия, уточни Димитров. Там нищо не се разбира, няма индивидуализация на разходите. Той предложи партийните разходи да бъдат подчинени на разходите в закона за публичните финанси.

Енчев изрази и опасението, че няма да има промяна в размера на субсидиите, защото в закона за държавния бюджет, приет миналата седмица, този текст не е бил редактиран.

В сайта на сметната палата се вижда, че партия, която има телевизия за две години официално е превела 1 млн лв. за реклама, каза Енчев с уточнението, че не само една партия има телевизия.

България


Напиши коментар:


Публикувай