1 544 3

Край на сливането на почивни дни

Калина Петрова

Ако официалните празници съвпаднат със събота или неделя, служителите ще получат бонус почивка в понеделника и вторника след тях, без да се налага да отработват. Тук обаче се изключва Великден. Народното събрание прие на първо четене промените в Кодекса на труда по предложение на Министерския съвет.

Но ако празникът е в средата на седмицата, няма да се сливат дни, но и няма да се отработва.

В крайна сметка обаче крайното решение ще е на Министерския съвет. Депутатите дадоха заявки да внесат предложения за промени преди окончателното разглеждане.

Според вносителя се създава предвидимост и сигурност при планиране и управление на трудовия процес чрез установяване на еднакъв брой работни дни за всяка година.
Работодателите протестират срещу новия режим, защото има условия за допълнителни почивни дни, информира председателят на социалната комисия Хасан Адемов. Той видя проблем в текста, с който се запазва правото на МС да обявява еднократно и други дни за национални официални празници, както и дни за честване на определени професии и да размества почивките през годината. Най-вероятно това ще отпадне на второ четене, стана ясно от изказвания на народни представители от различни парламентарни групи.

Нуждаем се от абсолютно нов закон, този КТ се "кърпи" вече 30 години и не виждам причина проектът да бъде подкрепен, обяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той обясни, че сливането на почивни дни и отработването на празници на практика не се отменят с предлаганите промени, а само се въвежда един нов параграф.

Сегашният брой на почивните дни в рамките на годината по никакъв начин да не бъде намаляван, препоръча Янаки Стоилов от БСП.

Представителят на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров отбеляза, че се очаква поправките да доведат до увеличаване на БВП догодина, но чисто прагматично не само не се решава проблемът, но се задълбочава. В две комисии се обединихме, че за второ четене ще бъдат изготвени консенсусни за всички политически сили предложения за промяна, отговаряща на потребностите и на обществото, и същевременно на бизнеса, обяви депутатът.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Николай
  Отговор
  1 14:07  08.12.16
  С две думи, отново нищо не е ясно, стара новина е пренаписана. А Министреския съвет,кога ще вземе решението юни 2017г. Пълни глупости.
 • Брутален нерез
  Отговор
  2 14:34  08.12.16
  Много добре въртяха, сукаха и пак ще си почиваме доволно. Тоест ще хапваме и пийваме здраво по български.
 • 2016
  Отговор
  3 14:43  08.12.16
  Значи сега за коледа трябва да почиваме и на 27 (и 28) ???

Напиши коментар:


Публикувай